SG.hu

Kiterjesztette az X elleni vizsgálatot az EU

Az Európai Unió kiterjesztette az Elon Musk tulajdonában lévő közösségi hálózat, az X elleni vizsgálatot, amelyet még decemberben indított a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján. A jogszabály megsértése sokba kerülhet Musk számára, mivel a szervezet jogosult akár a vállalat globális éves forgalmának 6%-áig terjedő bírságot kiszabni.

A bizottság különösen azt szeretné megtudni, hogy a platform miért csökkentette közel 20 százalékkal tavaly október óta a tartalommoderátorok csapatának létszámát, ami által az Európai Unión belüli nyelvi lefedettség 11 uniós nyelvről 7-re csökkent. Az uniós végrehajtó testület további részletekre tart igényt a mesterséges intelligenciát használó eszközöknek a választási folyamatokra, az illegális tartalmak terjesztésére és az alapvető jogok védelmére gyakorolt hatásával kapcsolatos kockázatértékelésekről és kockázatcsökkentő intézkedésekről.

Tavaly decemberben az Európai Bizottság eljárást indított az X ellen a tartalommoderálásra és az átláthatóságra vonatkozó európai szabályok feltételezett megsértése miatt. Ebben az eljárásban azt kívánják vizsgálni, hogy az X megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken. A ma elküldött információkérés a folyamatban lévő vizsgálat újabb lépése. Az X-nek május 17-ig kell a bizottság rendelkezésére bocsátania a tartalom moderálására szolgáló erőforrásokkal és a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatban kért információkat. A testület bírságot szabhat ki az információkérésre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. A válaszadás elmulasztása esetén az Európai Bizottság határozattal kérheti a tájékoztatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!