Berta Sándor

Németország kormányszinten tart a kibertámadásoktól

Az idén 11. alkalommal rendezik meg a Német IT-Biztonsági Kongresszust, amelyre több mint 500 szakembert várnak a világ minden tájáról.

A rendezvényt Dr. Wolfgang Schäuble német belügyminiszter, Dr. Udo Helmbrecht, a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) elnöke és Horst Naaß bonni polgármester közösen nyitották meg. A kongresszus mottója: "Biztonságos utak a behálózott világban". Május 14-ig számos előadást hallgathatnak meg a közigazgatást, a gazdaság ágazatait, a tudományos életet és az IT-szektort képviselő szakemberek. Megnyitóbeszédében dr. Wolfgang Schäuble leszögezte, hogy napjainkban egyre fontosabbá válik az IT-biztonság.

"Egy bármilyen formában bekövetkező informatikai és távközlési krízis hatalmas mértékű gazdasági károkat okozhatna és megingathatná az internetbe vetett bizalmat. Éppen ezért fontos a BSI feladatainak újrafogalmazása és a jogosítványainak bővítése. A német kormány eszközeit rendszeresen érik online támadások és naponta legalább egy trójait találunk valamelyik számítógépen. Egy szimpla vírusirtó itt már nem elég. A botnetek ellen közösen kell fellépnünk. Kína és az Egyesült Államok után Németországban található a legtöbb megfertőzött számítógép. A kibertámadások ráadásul ma már nem csak a magán felhasználókat veszélyeztetik, hanem a távközlési, energetikai, pénzügyi, közlekedési és egészségügyi hálózatokat is. Jó példát jelentettek a mostani korszakra a két évvel ezelőtti Észtország elleni akciók, amelyeket nyugodtan nevezhetünk a világtörténelem első kiberháborújának."

"Ezek a támadások megmutatták, hogy micsoda károkat lehet okozni egy állam IT-infrastruktúrájában és hogy később mennyire nehéz az elkövetőket elfogni. Nem véletlen, hogy Barack Obama is magas prioritású feladatnak nevezte a kibervédelem erősítését és a kritikusnak minősített rendszerek védelmének megerősítését. A német kormány hasonló lépéseket tervez. A közigazgatásban további biztonsági intézkedéseket teszünk a hálózataink védelmére. Csak a második gazdaságélénkítő csomagban 175 milliót eurót különítettünk el ilyen célokra. Központi szerep jut ebben a küzdelemben a BSI-nek, amely afféle nemzeti riasztó- és információs központként működhet" - mondta a miniszter. Wolfgang Schäuble hozzátette, hogy minden eddiginél fontosabb a nemzetközi együttműködés, az ENISA, a NATO és az Európai Unió egyaránt fontos szövetségesek ebben a küzdelemben.

"Modern társadalmunk a működő IT-infrastruktúráktól függ. Ezért választottuk ezt a mottót is. Mindenkinek, aki az informatikát és a távközlést használja, legyen szó közhivatalokról, kormányokról, cégekről vagy magánszemélyekről, fontos, hogy a biztonságosan tehesse meg " - közölte Dr. Udo Helmbrecht.

Viviane Reding európai uniós távközlési biztos kabinetfőnöke, Rudolf Strohmeier az Európai Bizottság egyik előrejelzésére hívta fel a figyelmet. A dokumentumban 10-20 százalékra tették annak a valószínűségét, hogy a következő tíz évben nagyobb üzemzavar lesz a távközlési hálózatban, az okozott kár pedig elérheti a 193 milliárd eurót. Strohmeier szerint éppen ezért lenne fontos a közös felkészülés és a kritikus IT-infrastruktúrákat védelmét tesztelő gyakorlatok tartása. A kongresszus témái között szerepelnek az elektronikus igazolványok, a mobil biztonság és a kiberbűnözés.

A Bundeswehr februárban jelentette be, hogy külön kiberháborús egységet hoz létre. Az okok között elsősorban a kancellári hivatalt és a minisztériumokat ért korábbi online támadásokat említették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #2
    "Egy szimpla vírusirtó itt már nem elég." - Mondotta Dr. Udo Helmbrecht.

    Jó reggelt kívánok! Egy szimpla vírusirtó kábé egy évtizede már nem elég. Ma a valós idejű rezidens vírusvédelmi rendszereket használjuk. Vagyis nem engedjük be a trójait, nem utólag takarítgatunk, mint a lábbalhajtós gép korszakban.

    És természetesen amíg magánszemélyeknek megfelelnek az olcsóbb, vagy urambocsá' ingyenes vírusvédelmi rendszerek, addig a cégeknek muszáj jobb, hatékonyabb szoftverbe beruházni, mivel sokkal többször vannak célkeresztben az egyszerű felhasználókkal összehasonlítva. Máskülönben tényleg taccsra vágják a rendszerüket.

    Ismét hülyeséget beszél a felsőbbrendű faj egyik képviselője, és az sg természetesen ezt is megírja.

    "némettisztaságitörvény"