Gyurkity Péter

Nem blokkolják a Pirate Bayt a svéd szolgáltatók

A népszerű torrentoldal elleni bírósági döntést követően sem tesznek lépéseket a svéd internetszolgáltatók a portál blokkolása érdekében, mivel szerintük ez őket semmilyen formában nem érinti.

Érdekes beszámoló bukkant fel az interneten a napokban, amelyben a svéd szolgáltatók véleményét ismertetik az üggyel kapcsolatban. Azt szinte lassan minden internetező jól tudja, hogy a Pirate Bay négy adminja ellen meglehetősen súlyos bírósági ítélet született, amely elsőfokon fejenként egy év börtönnel, valamint összesen 3,6 millió dolláros számlával sújtotta őket, a jelek szerint azonban a szolgáltatók nem hajlandók blokkolni az oldal elérését.

A Telia Sonera céget képviselő ügyvéd például kijelentette, hogy a döntés kizárólag a négy vádlottat érinti, ehhez a szolgáltatóknak semmi közük. Éppen ezért nem vállalnak részt az oldal elérésének esetleges korlátozásában, mivel erre semmi nem kényszeríti őket. Több más szolgáltató jelezte, hogy hasonlóan vélekednek, ők szintén megtagadták az elérések blokkolását, egyikük részéről pedig még egy olyan kijelentés is elhangzott, hogy nem a szolgáltatók feladata megmondani az internetezőknek, hogy mely oldalakat látogathatják meg, és melyeket kell elkerülniük - ez nyilván jóval több mondanivalóval bír, mint az első nyilatkozat.

A Bahnhofs cég vezérigazgatója szintén megszólalt az ügyben, kiemelve, hogy ő maga ellenez minden olyan intézkedést, amely a szabad és nyílt világháló gondolata ellen való. Ők sem hajlandók cenzúrázni az eléréseket, mivel ezt nem tartják feladatuknak. A kép persze úgy teljes, ha ehhez hozzátesszük, hogy nem is született bírósági döntés a Pirate Bay blokkolásával kapcsolatban, ám mindenképpen érdekes, hogy a svéd szolgáltatók ilyen gyorsan és határozottan kialakították az egységes frontot.

Kérdés, hogy mi történne ezzel, ha a bíróság egyértelmű döntést hozna az elérés blokkolásával kapcsolatban, erről azonban még nem esett szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • richi105 #41
    Polgártársaim hagy idézek „ A Nemzetközi helyzet fokozódik”. Szeretem mikor nagy Multicégek felelősségre vonnak aztán meg mennek a tévébe papolni az egyen jogosultságról röhej. Majd a nagy kiadók is kopani fognak amikor kitalálja egy két együttes minek hizlaljam a fantasztikus managerek pénztárcáját hisz van az-az Internet vagy mi ott tisztán mp3-ba lehet adni a zenéket és több pénz folyik be. Legfeljebb nem lemez eladás után kap valaki platinát hanem letöltés után na buum! Itt a szép új világ szabadság, de csak ellenőrzött körülmények között hát a hova vezetne a kontrol nélküli világ?
    Gondolom azt mindenki tudja mi a demokrácia szólna valaki a politikusoknak és a multicégeknek is
  • TeDDyRuSh #40
    Én nem akarok vészmadár lenni, igaz pár cikk kommentjében elmondtam, szerintem komolyan kell aggódni az amcsi, német és svéd jogvédelmi kavarásoknál. Amcsik basztatják az egész netet, hogy minden leellenőrizhető legyen, németek a szolgáltatókat az oldal blokkolásokért, svédek a fájlcserélő elősegítőket.
  • Don Kanyar #39
    I svéd internyetszolgáltatók !
  • USAMEN POWER #38
    Egymást perelgetnék... ha a "zsebpénzen" több embernek kell osztoznia, akk az csak vitát szülhet. Viszont nézhetjük olyan szempontból is, hogy kiadókból is sok van, mégse követelnek egymástól...
  • Polemius #37
    kukacS3K:

    Nos, valójában megteheted, hogy létrehozol újabb jogvédő szervezetet, és díjat követelsz mondjuk valamilyen adathordozó után. Igazából az lenne érdekes, ha sok ilyen születne, sok támogatóval. Mit szólnának a mostani "jogvédők", amikor egyszerre több száz másikkal kell ugyanazon a tortán osztozniuk? :)
  • Polemius #36
    Barpi:

    Rendben, akkor elmagyarázom. :)
    A kommentem egyik része arra próbált utalni, hogy az ominózus mondat (melynek helyesírását firtattad) nem volt más, mint karikírozása (mondjuk tényleg kissé gyengére sikerült) annak a bizonyos hozzászólásnak, melyre reagáltam. Ezzel próbálván rávilágítani arra, mi is a probléma vele (mármint az eredeti kommenttel). Amire rámutattál, ennek része próbált volna lenni - úgy tűnik kevés sikerrel. (Mondjuk inkább a stílus felé volt fricska, nem a tartalommal szemben.)

    A másik, amire reagálásként a címed és a telefonszámod írtad le, az is hasonló céllal íródott: arra próbáltam rámutatni, hogy véleményem szerint nem az határozza meg a kommentelőt, hogy hány éves vagy hol lakik, esetleg mikor regisztrált. Ellenben ezekből kiindulni legalábbis valószínűsíti, hogy a kíváncsiskodó prejudikálni hajlamos.
    Azt csak mellékesen említem, hogy az sem mérvadó, ha bármi is oda van írva, hiszen bárki bármilyen adatot megadhat. Téves adatok alapján pedig még valószínűbb, hogy hibás következtetéseket von le az illető.
  • NEXUS6 #35
    Filozófiailag semmilyen, hiszen hogyan vehetnél át bármilyen jogot egy adott mű alkotójától????

    Gyakorlatilag viszont a törvény megítéli nekik, hogy az emberektől pénzt szedjenek be minden olyan dologért, amihez annak a műnek köze van, amit viszont egy olyan emberke alkotott meg, aki az egészből gyakorlatilag minimális hasznot lát.

    Szal ez olyan mintha törvénybe iktatnák, hogy neked kötelesek az emberek ondójogdíjat, ondóadót fizetni, mert teszemazt közös genetikai állományotok van, vagy akármi. Ez mondjuk lényegtelen, mert a valós indokok nem számítanak a művészeti alkotások után szedett jogdíjak esetében sem, hiszen ezek a cégek olyanért is pénzt kapnak, amihez az égvilágon semmmi közük, pl a saját családi fotóid. Naszóval a törvény megítéli ezt az ondó-adót és erre te nekiállsz osztogatni mindenkinek kis matricákat, hogy ragasszák a homlokukra. Aki gumi nélkül csinálja, mert azon is ott a jogdíjad, vagy stikában recsjkázik, azt meg az ondórendőrséggel baxtatod. Gyereket is csak lyukasgumi felhasználásával lehet csinálni, mert rendnek kell itt lenni!

    Szal az a kapcsolat, aminek egészséges módon kéne alakulnia, az alkotó és a közönsége közöttt jól meg van baxva, és mindenki szarul érzi magát, amikor valami zeneszámot hall. Viszont ki nem mondhatú származású, roppant okos pénzügyi szakemberek meg marha jól érzik magukat, a bankszámlájukon a növekvő számú nullák láttán. Ez marha jó nekik, mert így egyre több alkotó emberkével tudnak szerződést kötni, akiknek aztán jól megvédik a jogait.
  • Barpi #34
    Olvasd el, hogy mit írtam az előző hozzászólásomba légyszives. Ha megteszed, valszeg feltűnik majd, hogy én a Te pártodat fogtam! Idézem:

    Fefeex: Igaz nem nekem írtad, de ez a mondatot, neked is felesleges nyáladzás:
    „2. szánalmas a nyavalygásod (polemius, ha már alá is húzza a program, legalább akkor figyelj a he"j"esírásra ^^) „

    Sajnos a beállításoknál, nem lehet német várost beállítani, én pedig Németországban élek. Csak neked: Sögel-ben, a telcsiszámom: +49 05951/990437. Gondolom ezek után mégis én vok a büdös bunkó, hogy félreolvasol, és te nem adsz meg semmi adatot, csak a névtelenség mögött találod fel magad.
  • B0nFire #33
    Itt az aktuális cikk: Fordulat várható a Pirate Bay ügyben? - Ez kábé aktuális.

    Kedves Mcsiv! Azért nyáladzunk sokan az ilyen defektusok miatt, mert a Zinternetes portáloknak az egyik legnagyobb előnyük az írott vagy nyomtatott sajtóval szemben, hogy folyamatosan tud frissülni. Vannak oldalak, amelyek félóránként. Ez a Zinternetes porálok népszerűségének az egyik fő oka. Mert vehetnék ugyan jó pénzért napilapot, de akkor rá kellene tudnom, hogy esetleg már aktualitását vesztette. Mellesleg a Tirpák Harsona nem közöl ilyen híreket. Egyébként a nyomtatott sajtó sem csúszik 2 napot. Amennyiben igen, akkor annál az újságnál már fejek hullanak.

    Harmadrészt offolni sem tilos, ha azt nem folyamatosan teszi az ember.
  • kukacS3K #32
    a jogvédőknek milyen jogkörük van? mert ahhoz képest hogy igazából magánszervezetek és semmi közük sincs az államhoz mégis adóztathatnak pendrive-okat...
    mert ha mondjuk ez teljes mértékben így van akkor alapítok egy jogvédő céget és saját keretre beszedek minden dvd után 60e-t csak úgy