Berta Sándor

Méhek és robotok a környezetvédelemért

Az állatok és a technika ötvözésével tennék hatékonyabbá a környezetvédelmet a Würzburgi Egyetem kutatói. A német szakemberek a méhekből és a robotokból hoznának létre egy hatékony, megbízható, pontos és olcsó környezetvédelmi bioszenzor-hálózatot.

A program hivatalos neve Nagy felületű környezetvédelmi ellenőrzéseket biztosító bioszenzor-hálózat, és az Európai Unió összesen 500 000 euróval támogatja. A tudóscsoportot Jürgen Tautz professzor, méhkutató és Klaus Schilling professzor, robotspecialista vezeti, akik további 500 000 eurót gyűjtöttek össze más forrásokból. A célok között szerepel egy kiválasztott terület gyors átvizsgálása káros anyagok után. Ebben a munkában a szakemberek egyaránt szerepet szánnak a méheknek és a robotoknak.

"Egy méhraj több négyzetkilométernyi kiterjedésű lehet, de a mérete extrém esetekben elérheti a 20x20 kilométert is. A rovarok ezen a területen minden egyes virágot felkeresnek. De még ennél is fontosabb, hogy nemcsak a virágport szedik össze, hanem minden anyagot, amit találnak" - jelentette ki Jürgen Tautz. Amennyiben tehát a környezetvédők tudni akarják, hogy egy mező fertőzött-e káros anyagokkal, akkor elég csak a méhekre támaszkodniuk.

"A mi feladatunk a programban az, hogy olyan szenzorokat helyezzünk el a méhkaptárban, amelyek összeszedik ezekről az anyagokról a kívánt információkat. Emellett lehetővé kell tennünk, hogy ezek az adatok minél gyorsabban eljussanak a központba, hogy ott mielőbb elemezni lehessen őket" - tette hozzá Klaus Schilling, a Würzburgi Egyetem Robotikai és Telematikai Tanszékének vezetője. Az egyes rovarokat chipekkel látják el, így a tudósok mindig pontosan tudják, hogy melyik állat, mely mintákat gyűjtötte össze. Miután megtörtént az információk elemzése, a szakemberek még mindig elküldhetnek robotokat az adott terület részletes átvizsgálására.

A környezetvédelem mellett a megoldás hatékony lehet a katasztrófák sújtotta területek, a városok szennyezettségének vagy például a repülőterek ellenőrzésére. Utóbbi már most is létezik, gyakran alkalmaznak méhrajokat a légikikötők környékén a repülőgépek által kibocsájtott kerozinszint megállapítására. "A megfelelő technikával nagyon pontos kimutatások készíthetők és kideríthető mondjuk, hogy ha egy repülőgép engedély nélkül engedett ki az üzemanyagtartályaiból kerozint a repülőtér közelében. Az egyetlen probléma most már csak az, hogy mit csináljunk télen, amikor nincsenek méhrajok" - mondta Schilling.

A 4 éven át tartó projektben a Würzburgi Egyetem mellett a Telematikai Központ nevű kutatóintézet, valamint az eSTe Sigrid Thoma és a Fröhlich Electronic cég vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rtfmZoli #7
    Az EU a világ legnagyobb mézfogyasztója, kevesebbet termelnek a Nyugati tagországok, mint amennyit elfogyasztanak, így Argentínából, és 2003-2005 előtt még Kínából(a kínai mézimport tilalom idején Vietnami mézként) importál(t) legtöbbet az EU.
    A magyar fogyasztás 0.5 kg\fő (10 millió főre vetítve) , az átlagos éves termés harmada.
    Maximum a fejlődő országokból importált mézeket tudják magasabb áron eladni. Az U.S.A. pedig elfogyasztja a saját termelését.
  • gosub #6
    Télen nem dolgoznak a méhek? Nem akkor van a ramadán? A méhek iszlámisták? Tehát terroristák? És az USA nem tesz semmit? Az összes magyarországi méhet ki kell irtani (próbaképp) a terrorizmus elleni harc jegyében a végtelen igazság hadművelet keretében!
    Ha beválik jobb lett a világ, ha nem legalább jobban el lehet adni az európai mézet a magyar piacon is.
  • rtfmZoli #5
    A varroa atkák terrorizálják a méheket,(és a csávázószerek, meg a GM monokultúrás növénytermesztés) és nem a méhészek.
    Mégis milyen hatása lenne az egész világra kivetítve?
  • Benedekco #4
    már terroristák kezében van... legalábbis a méheket elég komolyan terrorizálják az USA-ban és ennek elég komoly hatásai vannak az egész világra nézve
  • Tsol #3
    Az bizony óriási katasztrófa lenne!
  • Nos #2
    . . . akkor ők fogják uralni a mézpiacot.
  • idebudanemoda #1
    ha ez is a terroristák kezébe kerül...