Berta Sándor

Több pénzt kérnek internetes bűnmegelőzésre a német rendőrők

A winnendeni iskolai vérengzés után több költségvetési támogatást és internetes nyomozási lehetőségeket kérnek a német nyomozók.

"Jelenleg Németországban a 260 000 rendőrnek csak az egy százaléka készült fel az internet kihívásaira. Nagy szükség lenne egy szövetségi irodára, amely kizárólag az online bűnözéssel foglalkozna. 42 millió internetező van Németországban. A valódi életben léteznek ugyan a 110 és a 112 segélyhívó számok, de kihez forduljak, ha valami gyanúsat látok a világhálón? Ezenkívül a politikának masszív beruházásokkal kell gondoskodni a rendőrségi állomány IT-ismereteinek bővítéséről és a fizetések emeléséről." - jelentette ki Klaus Jansen, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének (BDK) elnöke.

A szakember szerint a baden-württembergi nyomozóknak nem lehet szemrehányást tenni, amiért nem tudták kideríteni a chatbejegyzésről, hogy hamis, hiszen ez azonnal nem derül ki. Ráadásul az elkövetők alig hagynak maguk után nyomokat és ha hagynak is, akkor sem a DNS-üket. Még ha meg is van az IP-cím, azt senki sem tudja, hogy az adott időpontban ki ült a számítógép előtt. Az új iroda kapcsán Jansen elmondta, hogy ott együtt dolgozhatnának szociológusok, IT-szakértők, jogászok és rendőrök. A hivatal feladata az online bűncselekmények valós idejű felderítése és megakadályozása lenne. Így ha értesítést kapnának egy ámokfutás bejelentéséről, azonnal léphetnének, az információ nem veszne el a gépezetben.

"Az államot a jövőben jobban elérhetővé kell tenni az ilyen esetekben. De szükség van egy nemzetközi, valós idejű segítségnyújtó helyre is" - tette hozzá a BDK elnöke. Jansen ezzel arra utalt, hogy a winnendeni elkövetőnek tulajdonított chatbejegyzés esetében a chatet működtető szerver az Egyesült Államokban található és a német rendőrök napok óta próbálják felderíteni az információ igazságtartalmát.

"Semmiképpen sem folytatódhat ez tovább. A tanítás biztonságát az államnak garantálnia kell. Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy Nürnbergben alig 48 órával a borzalmas tett után megnyitották az IWA-t, a világ legnagyobb fegyverkiállítását. Az áldozatokra egy perces gyászszünettel emlékeztek, majd mintha mi sem történt volna, folytatódott a műsor" - írta a BDK honlapján megjelent anyagban a szakember.

Jansen egyébként már idén január végén úgy nyilatkozott, hogy kizárólag az online razziák kecsegtetnek eredménnyel a kiberbűnözés elleni harcban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hottold #5
    "Több pénzt kérnek internetes bűnmegelőzésre a német rendőrők"
  • hottold #4
    "... de kihez forduljak, ha valami gyanúsat látok a világhálón? ..."

    leginkább egy jó pszichiátert ajánlok
  • B0nFire #3
    Óh jeee! Ezentúl törvényileg kötelezővé kell tenni mindenki számára, hogy ha úgy dönt, vérengzik egy kicsit, azt minimum egy blog- vagy chatbejegyzésben közölnie kell. A hatóságoknak pedig nincs más dolga, mint 24 órában ezeket figyelni.

    Félreértés ne essék, én is kiakadtam, vagyis engem is megrázott a hír, de most tényleg, mit várnak? Hogy megáll a Föld, vagy mi? Amikor az apám halálhírét megtudtam, akkor én is azt hittem, hogy vége a világnak, aztán a madaraknak volt képük továbbra is vidáman csipogni a ágon. Hallatlan!
  • Alvarez999 #1
    "Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy Nürnbergben alig 48 órával a borzalmas tett után megnyitották az IWA-t, a világ legnagyobb fegyverkiállítását. Az áldozatokra egy perces gyászszünettel emlékeztek, majd mintha mi sem történt volna, folytatódott a műsor"

    Miért, mit kellett volna csinálni, beolvasztani a fegyvereket? Régi közhely, de attól még igaz, hogy nem a fegyver öl, hanem az ember.

    Ha nem talált volna fegyvert, akkor talán ANFO-val robbantja fel azt a másfél tucat embert, à la Timothy McVeigh. Vagy akkor tiltsuk be a műtrágyát és a dieselolajat?