Berta Sándor

Jog nélküli terület a kibertér?

Klaus Jansen, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének (BDK) elnöke szerint kizárólag az online razziák kecsegtetnek eredménnyel a kiberbűnözőés elleni harcban.

"Semmi más nem működhet a virtuális térben, csak a számítógépes rendszerek gyors átkutatása. Kizárólag így tudható meg, hogy az elkövetők milyen bizonyítékokat hagytak egy PC-n. A nyomozók a kibővített lehetőségeik és a távközlési adattárolás ellenére is úgy érzik, hogy magukra hagyták őket. A pedofil oldalak blokkolása nem jó megoldás. Mi ugyanis el akarjuk kapni a tetteseket. Ráadásul nem szabad elfelejtenünk, hogy a virtuális világban is valódi tettesek és valódi áldozatok vannak" - mondta a szakember egy berlini konferencián.

"Jogállamunk egyre inkább képtelen a kiberbűnözés elleni megfelelő válaszlépésekre. A bűnüldözés gyakorlatilag erejét vesztette. Az ügyészségek legtöbb energiája a fájlcserélők IP-címeinek felkutatására megy el. A helyzetet súlyosbítják a gyakran értelmezhetetlen jogszabályok. Nem is csoda, hogy a kibertérben az állam súlytalanná vált. Amennyiben az alkotmánybíróság még a távközlési adattárolást is tovább korlátozza, úgy félő, hogy a világháló egy jog nélküli területté válik. Különösen a különböző anonimitást biztosító szolgáltatások lehetnek veszélyesek" - tette hozzá Erhard Rex schleswig-holsteini államügyész.

Korábban Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vezetője szintén azzal érvelt, hogy mielőbb jogosítványokat kell kapniuk arra, hogy az online házkutatásokat a szervezett bűnözők és bünözői csoportok ellen, illetve a gazdasági bűncselekmények (ipari kémkedések, adathalászat stb.) felderítésére is felhasználhassák.

Peter Schaar adatvédelmi biztos ugyanakkor kijelentette: csak azért, mert a felhasználók különböző nyomokat hagynak maguk után az interneten, ez nem jelentheti automatikusan azt, hogy az állam és a hivatalok ezeket kivétel nélkül összegyűjthetik és kiértékelhetik.

A pekingi rendőrség 2007 augusztusa óta virtuális járőrök segítségével hívja fel az internetezők figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az illegális, elsősorban pornográf oldalaktól. Két hete pedig egy osztrák szakember szorgalmazta a virtuális járőr-egység létrehozását és bevetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mike #9
  nem vadult el jobban, mint 10 éve
 • Mike #8
  "önként feladja majd reményeik szerint minden emberi jogát "a saját érdekében", "

  nem kell ehhez kontinensnyit menni, elég egy szigetnyit, lásd Anglia
 • nickwearby #7
  Ja, lehet hogy nem egyértelmű,
  de amit írtam, az szerintem az alapvető gyökere az internetes bűnözésnek,
  tehát a tudatlanság és a hülyeség.

 • nickwearby #6
  Eső után köpönyeg....

  Talán előbb azt kéne elérni, hogy
  1. a szülők ne hagyják felügyelet és tanácsok nélkül internetezni a gyermekeiket

  2. van egy csomó idióta, aki puszta kényelemből ilyen jelszavakat használ, hogy 123456, asdfg, stb., mert nem veszi a fáradságot, hogy megjegyezze....

  3. azok a vállalatok, vállalkozások, akiknek a működéséhez szükség van az internetre,
  válasszák külön a helyi hálózatot, szélsőséges esetben fizikailag is a világhálótól a hatékonyabb adatvédelem érdekében

  4. a felhasználók tanulják meg az alap biztonsági szabályokat,
  amelyek nélkül az interneten ki lehet nyiffanni...(jelszó, anonimitás, ismeretlen levélre,linkre nem kattintok, stb.)

  lehet folytatni fantázia szerint,

  a lényeg, hogy nem széllel szembe kell pis**ni,
  mert az internet jellegéből adódóan egy szabályozhatatlan (maximum korlátozható, de akkor meg megette a fene) médium,
  és az összes probléma az ún. "hülye usertől" ered,
  és könnyen (khmm, elméletben) orvosolható kellő felvilágosítással és tájékoztatással.

  (aki hülye az meg haljon meg, mit lehet erre mondani?....)

 • zola2000 #5
  LOL? Az internet elődje az arpanet volt egy katonai hálózat, ehhez megengedte az állam hogy civilek is használják, így lett az internet, de eléggé elvadult a dolog, ezért akarják most szabályozni. Bár eléggé nehéz lesz, pl a TOR hálzatot felszámolni kb lehetetlen...
 • remark #4


  (Ezt ismered vagy ez nem a te szájízednek való?)
 • Vaultdweller #3
  Kezd ez az bolygó egy zártosztályra emlékeztetni..

  Németországban úgy látszik kezd kikopni a "terrorizmus" vezényszó.. Helyette most a "pedofil" és "kiberbűnözés" a trendi és friss. De személyes primitív véleményem szerint pontosan ugyanazt jelenti mind a három kifejezés.. Ürügyet arra, hogy az mp3 lejátszódban is olyan adatok után kutathassanak teljes jogkörrel, amivel elkaszálhassanak ha már nem vagy jó rabszolga.

  A másik kedvencem a "virtuális" szó, és ezek leszármazottjai! :D

  Virtuális járőr.
  Lesz majd virtuális; terrorista, gyilkos, ügyvéd, jogász, bíró, és virtuális jogok.

  Sőt! Alig várom a virtuális virtuális világot! :D:D:D

  A goauld birodalom (ala Stargate) regionális helytartóit láthatóan nagyon zavarja hogy van még egy terület amit nem képesek jelenleg 1:1-ben uralni, s ezé' turbóznak fel mindent az internettel kapcsolatban, hogy a nép a virtuális térben is rettegjen, és ezen rettegés okán itt is önként feladja majd reményeik szerint minden emberi jogát "a saját érdekében", mint ahogyan ezt oly sokan megtették a valódi térben is egy kontinenssel nyugatra.

  S majd mikor mindent az uralmuk alá hajtottak (vagy nem) elunja magát valaki (mint amikor egy játékot 100%ig végigtol s már nem izgalmas többé) és megnyomja a nagy piros gombot aztán BOOM, és kezdődik minden elölről a kőkorszaktól.. és azon sem lepődnék meg, egy cseppet sem, ha nem ez lenne az első alkalom.
 • speedyx86 #2
  Hagyják már végre békén a netet! Az nem az államé! Az internetet "építő" emberek megengedték az államnak, hogy használják, erre meg durván bele akarnak pofátlankodni, és megszabályozni. Tünés innen!
 • Mike #1
  hát persze