Berta Sándor

Jog nélküli terület a kibertér?

Klaus Jansen, a Német Bűnügyi Nyomozók Szövetségének (BDK) elnöke szerint kizárólag az online razziák kecsegtetnek eredménnyel a kiberbűnözőés elleni harcban.

"Semmi más nem működhet a virtuális térben, csak a számítógépes rendszerek gyors átkutatása. Kizárólag így tudható meg, hogy az elkövetők milyen bizonyítékokat hagytak egy PC-n. A nyomozók a kibővített lehetőségeik és a távközlési adattárolás ellenére is úgy érzik, hogy magukra hagyták őket. A pedofil oldalak blokkolása nem jó megoldás. Mi ugyanis el akarjuk kapni a tetteseket. Ráadásul nem szabad elfelejtenünk, hogy a virtuális világban is valódi tettesek és valódi áldozatok vannak" - mondta a szakember egy berlini konferencián.

"Jogállamunk egyre inkább képtelen a kiberbűnözés elleni megfelelő válaszlépésekre. A bűnüldözés gyakorlatilag erejét vesztette. Az ügyészségek legtöbb energiája a fájlcserélők IP-címeinek felkutatására megy el. A helyzetet súlyosbítják a gyakran értelmezhetetlen jogszabályok. Nem is csoda, hogy a kibertérben az állam súlytalanná vált. Amennyiben az alkotmánybíróság még a távközlési adattárolást is tovább korlátozza, úgy félő, hogy a világháló egy jog nélküli területté válik. Különösen a különböző anonimitást biztosító szolgáltatások lehetnek veszélyesek" - tette hozzá Erhard Rex schleswig-holsteini államügyész.

Korábban Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vezetője szintén azzal érvelt, hogy mielőbb jogosítványokat kell kapniuk arra, hogy az online házkutatásokat a szervezett bűnözők és bünözői csoportok ellen, illetve a gazdasági bűncselekmények (ipari kémkedések, adathalászat stb.) felderítésére is felhasználhassák.

Peter Schaar adatvédelmi biztos ugyanakkor kijelentette: csak azért, mert a felhasználók különböző nyomokat hagynak maguk után az interneten, ez nem jelentheti automatikusan azt, hogy az állam és a hivatalok ezeket kivétel nélkül összegyűjthetik és kiértékelhetik.

A pekingi rendőrség 2007 augusztusa óta virtuális járőrök segítségével hívja fel az internetezők figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az illegális, elsősorban pornográf oldalaktól. Két hete pedig egy osztrák szakember szorgalmazta a virtuális járőr-egység létrehozását és bevetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #9
    nem vadult el jobban, mint 10 éve
  • Mike #8
    "önként feladja majd reményeik szerint minden emberi jogát "a saját érdekében", "

    nem kell ehhez kontinensnyit menni, elég egy szigetnyit, lásd Anglia
  • nickwearby #7
    Ja, lehet hogy nem egyértelmű,
    de amit írtam, az szerintem az alapvető gyökere az internetes bűnözésnek,
    tehát a tudatlanság és a hülyeség.

  • nickwearby #6
    Eső után köpönyeg....

    Talán előbb azt kéne elérni, hogy
    1. a szülők ne hagyják felügyelet és tanácsok nélkül internetezni a gyermekeiket

    2. van egy csomó idióta, aki puszta kényelemből ilyen jelszavakat használ, hogy 123456, asdfg, stb., mert nem veszi a fáradságot, hogy megjegyezze....

    3. azok a vállalatok, vállalkozások, akiknek a működéséhez szükség van az internetre,
    válasszák külön a helyi hálózatot, szélsőséges esetben fizikailag is a világhálótól a hatékonyabb adatvédelem érdekében

    4. a felhasználók tanulják meg az alap biztonsági szabályokat,
    amelyek nélkül az interneten ki lehet nyiffanni...(jelszó, anonimitás, ismeretlen levélre,linkre nem kattintok, stb.)

    lehet folytatni fantázia szerint,

    a lényeg, hogy nem széllel szembe kell pis**ni,
    mert az internet jellegéből adódóan egy szabályozhatatlan (maximum korlátozható, de akkor meg megette a fene) médium,
    és az összes probléma az ún. "hülye usertől" ered,
    és könnyen (khmm, elméletben) orvosolható kellő felvilágosítással és tájékoztatással.

    (aki hülye az meg haljon meg, mit lehet erre mondani?....)

  • zola2000 #5
    LOL? Az internet elődje az arpanet volt egy katonai hálózat, ehhez megengedte az állam hogy civilek is használják, így lett az internet, de eléggé elvadult a dolog, ezért akarják most szabályozni. Bár eléggé nehéz lesz, pl a TOR hálzatot felszámolni kb lehetetlen...
  • remark #4


    (Ezt ismered vagy ez nem a te szájízednek való?)
  • Vaultdweller #3
    Kezd ez az bolygó egy zártosztályra emlékeztetni..

    Németországban úgy látszik kezd kikopni a "terrorizmus" vezényszó.. Helyette most a "pedofil" és "kiberbűnözés" a trendi és friss. De személyes primitív véleményem szerint pontosan ugyanazt jelenti mind a három kifejezés.. Ürügyet arra, hogy az mp3 lejátszódban is olyan adatok után kutathassanak teljes jogkörrel, amivel elkaszálhassanak ha már nem vagy jó rabszolga.

    A másik kedvencem a "virtuális" szó, és ezek leszármazottjai! :D

    Virtuális járőr.
    Lesz majd virtuális; terrorista, gyilkos, ügyvéd, jogász, bíró, és virtuális jogok.

    Sőt! Alig várom a virtuális virtuális világot! :D:D:D

    A goauld birodalom (ala Stargate) regionális helytartóit láthatóan nagyon zavarja hogy van még egy terület amit nem képesek jelenleg 1:1-ben uralni, s ezé' turbóznak fel mindent az internettel kapcsolatban, hogy a nép a virtuális térben is rettegjen, és ezen rettegés okán itt is önként feladja majd reményeik szerint minden emberi jogát "a saját érdekében", mint ahogyan ezt oly sokan megtették a valódi térben is egy kontinenssel nyugatra.

    S majd mikor mindent az uralmuk alá hajtottak (vagy nem) elunja magát valaki (mint amikor egy játékot 100%ig végigtol s már nem izgalmas többé) és megnyomja a nagy piros gombot aztán BOOM, és kezdődik minden elölről a kőkorszaktól.. és azon sem lepődnék meg, egy cseppet sem, ha nem ez lenne az első alkalom.
  • speedyx86 #2
    Hagyják már végre békén a netet! Az nem az államé! Az internetet "építő" emberek megengedték az államnak, hogy használják, erre meg durván bele akarnak pofátlankodni, és megszabályozni. Tünés innen!
  • Mike #1
    hát persze