Berta Sándor

A videokonferenciák jelenthetik a jövőt

Már az 1990-es években nagy reményeket fűztek a vállalatok és a környezetvédők a konferenciarendszerekhez, de ezek nem igazán váltak be. A mostani gazdasági válság miatt ezek a megoldások újabb esélyt kaptak.

A multinacionális cégek, de a kisebb vállalkozások is ott spórolnak, ahol tudnak. Az egyik ilyen terület lehet az utazás: a drága repülőutakat felválthatják a videokonferencia-beszélgetések. Az 1990-es évekhez képest a technika nagyon sokat fejlődött. Napjainkban már minőségi programok vannak, amelyek folyamatosan továbbítják a nagyfelbontású képet és a hangot, a felvételek nem zajosak és szinte mindenütt van már szélessávú internetkapcsolat. A kommunikációs szakemberek szerint azonban a vitathatatlan előnyök mellett továbbra is vannak komoly problémák. Az egyik a beidegződés. Nem mindenki tud ugyanis ugyanolyan természetesen beszélgetni a monitoron keresztül, mint a valódi életben. A videokonferenciákon szintén csalóka lehet az első személyes benyomás.

A Bostoni Egyetem kutatói tavaly év végén hozták nyilvánosságra a tanulmányukat, amely ezzel a területtel foglalkozik. Az anyag készítői azt vizsgálták, hogy van-e különbség aközött, hogy valaki a helyszínen vagy videokonferencián keresztül sajátít el egy tananyagot? Nos, a kérdésre a válasz: igen, van. A virtuálisan az órába bekapcsolódó személyek ugyanis sokkal jobban figyeltek a tanár külsejére, gesztusaira, mint az általa elmondott információkra. Még az olyan kisebb dolgok, mint az ülésmód vagy a szemek mozgása is befolyásolták a virtuális hallgatókat, és a valódi diákokhoz képest jóval nagyobb hatással voltak rájuk.


Egy speciálisan felkészített videókonferencia szoba

A legnagyobb problémát a tudósok szemkontaktus dilemmának nevezik. Mindez azt jelenti, hogy egy beszélgetés során a résztvevők általában egymás szemébe néznek. A videokonferenciáknál viszont az emberek nem a kamerába, hanem a monitorra néznek és így a másik félben olyan érzés alakul ki, hogy a beszélgetőpartnere egyszerűen elnéz mellette. Amennyiben viszont valaki közvetlenül a kamerába néz, akkor meg nem látja a másik reakcióit, amelyek szintén fontosak lehetnek.

A szakemberek úgy vélik, hogy ez a probléma egy 3D-s távközlési rendszerrel megoldható, amelynél különböző tükrök és lencsék segítségével elérik, hogy a kamera és a monitor képe azonos legyen és mindkét fél ugyanazt lássa. Mindez lehetővé tenné, hogy az emberek egyszerre néznek a képernyőre és a kamerába, de közben a partnerük szemébe is. A megoldás előnye, hogy ráadásul egész csoportok esetében is hatékonyan működhet.

Az egyetlen gond a magas ár és a kompatibilitás. Egyetlen felszerelt szoba ugyanis potom 200 000 euróba kerül, de a legegyszerűbb változat ára is eléri a 40 000 eurót. Emellett biztosítani kell, hogy a rendszer támogassa a különböző laptopokat, mobiltelefonokat és más készülékeket. Amennyiben csökkennek az árak és a kompatibilitás is megvalósul, akkor a jövőben központi csomópontokon, külön erre felkészített helyeken folytathatunk majd bárkivel videobeszélgetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #19
    Azért, mert te fantáziátlan és szűklátókörű vagy, remélem még megengeded másoknak, hogy éljenek a technika adta lehetőségekkel. Ezeknek a cégeknek amúgy is halál mindegy, hogy 100 megát vagy 1 gigát elhasznál a kvázi végtelen sávszélességükből egy-egy telepresence session.

    Egy idézet, mert látom nem fogod fel, miről van szó:

    A kutatások szerint a tárgyalás sikerében csak 7 százalékos arányt képvisel az elmondott tartalom, 93 százalék a nonverbális kommunikáció szerepe. A nonverbális eszközökhöz tartozik a testbeszéd, a viselkedéskultúra, a modális elemek (hangnem, hangerő, hangszín, beszédtempó), az öltözködés és a metanyelv.

    Az utazási költségekről, időről nem is beszélve... A kézfogás, kötetlen beszélgetés kávé közben és közös ebédek valóban hiányoznak, de a többi pozitívum vmilyen szinten kárpótol ezekért.
  • Sanyix #18
    pazarlás, ugyanis elég a hang, és a fájlküldés. Semmi értelme a képtovábbításnak.
  • kvp #17
    "Ezeket a telepresence rendszereket ne úgy képzeld el hogy minden középvető szobájába kerülne."

    Kissebb valtozatban idovel viszont akar ez is megoldhato. Anno az egesz vilagon 320x240-es volt a legjobb videokonferencia rendszer. Ma mar ez hd minosegu es a 640x480-ast hasznaljak az otthoni felhasznalok. Ha bejon az ip alapu tv nezes es a video on demand lehetosege, akkor akar otthon is lehet mindenkinek hd videotelefonja. A 640x480-es minoseget jelenleg a sima 3g-s mobiltelefonok hozzak videohivas kozben. Ez utobbi mar nallunk is elerheto. Ha jol szamolom, akkor egy hd hivas koltsege a mai 3g-s videohivas kb. 15-szorose lenne, tomorites nelkul. Ez azt jelenti, hogy a legtobb valallat szamara mar ma is megfizetheto es nemsokra az otthoni iptv rendszerekhez jar majd. Az, hogy egy vallalat ma csak 100 megabites kapcsolattal rendelkezik, amikor mar minden iptv-s lakas 20 megabitet kap, csak annyit jelent, hogy a cegvezetok sporolnak. Viszont ha ok is szeretnek hasznalni a netet (pl. videohivasra), akkor majd vesznek nagyobb savszelessegu vonalat.

    ps: A videokonferencia tipikusan az, amikor sokkal kisebb szavszelesseg kell, mint amekkorat egy film igenyel. A konferencia soran a hatter alapvetoen nem valtozik es az emberek sem mozognak olyan gyorsan. Tipikusan csak az arcuk valtozik minden kepkocka soran. Igy tudta a cnn 7 eve 64kilobites muholdas modemeken at kozvetiteni irak megszallasat. A kep meg ezen is elfogadhato volt, kiveve akkor ha a bemondo szajan kivul mas is mozgott rajta, mert akkor szetesett. A mai elerheto savszelesseg boven eleg szinte az osszes mai feladatra, ugy hogy a legtobb lefektetett optikai kabel meg mindig nincs felhasznalva.
  • shabba #16
    Ezeket a telepresence rendszereket ne úgy képzeld el hogy minden középvető szobájába kerülne. Ezek elsősorban nagyvállalatokat céloznak meg, ott egy erre kialakított tárgyalóba kerül. Mo-on szerintem 2-3 nagy multinál több ilyen rendszer aligha működhet, de világszerte máshol sem az a cél hogy minden irodában ott legyen. Azon nagyvállalatok akik rendelkeznek a technológiával akár megtehetik azt hogy a tárgyalód előre egyeztetett időpontra kiadják külső félnek, ezzel is optimalizálva a rendszer megtérülését. De pl. konferenciák szervezésével foglalkozó cégek is üzemeltethetnek ilyet, ahol külső fél vehet konferencia időt.

    A lényeg az ha pl. egy budapesti üzletember egyeztetni akar egy londoni ülzetféllel. Mondju Londonban és Bp-en van egy-egy olyan konferenciákat szevező cég aminek van telepresence rendszere, akkor ezeknél megrendelik adott időre a találkozót. Mindkét félnek elég lokálisan városon belül elautózni az adott telepresence rendszerhez, ami olcsóbb és kevesebb időt vesz igénybe mintha repülővel egyikük elutazna a másikhoz. A telepresence helyszínen megtörténik a tárgyalás, kifizetik a megfelelő díjösszeget amibe a távkonferencia került. Kevésbé környezet szennyező mint repülővel utazni és olcsóbb is és időben is megspórolható az utazás időtartama.
  • shabba #15
    Miért lenne már ez pazarlás? Gondolj bele ha egy 6 fős csoport kiutazik repülővel tárgyalni, annak van költsége, erősen környezet szennyező hatása, a helyszínen kell szállást foglalni egyebek ez mind, mind költség, ráadásul az utazással az idő is telik ami megint pénz. Egy nagyvállalatnál ahol havi több tárgyalás is lehet ez már elég komoly költséggel jár.

    Ezzel szemben egy telepresence rendszer beruházási és üzemeltetési költsége igen hamar megtérülhet. Mondjuk a 3 monitoros 6 fős rendszerhez kell monitoronként 8-10 Mbps sávszél ahhoz hogy H264-ben 1080p-ben működhessen. Az összesen úgy 30 Mbps dedikált sávszél, ami nem ár ha megfelelő QoS-t is kap. Ez mezei felhasználónak drága költség, de egy nagyvállalat büdzséjébe bőven belefér, főleg akkor ha az előző bekezdésben vázolt utazgatás költségszintjénél még alacsonyabb is. Mondjuk ha van 100 Mbps sávszélje a vállalatnak akkor addig amíg konferencia van QoS-sel szépen le lehet venni a szükséges sávszélt, addig a többi kevésbé fontos adatforgalom best effornak megfelelően lassul. Pl. nem jön majd le a rendszerzgazda HD filmje olyan gyorsan torrenten, na bumm.

    Távlatilag szemlélve a dolgot pedig azt lehet látni hogy az utazás idővel csak drágulni fog, hisz a növekvő üzemanyag árak a repülés költségeit felfelé viszik majd, de a szállás költsége sem fog idővel olcsóbbá válni. Ezzel szemben a telepresencehez szükséges technikai eszközök és az üzemeltetéshez szükséges sávszél ára a technikai fejlődésnek köszönhetően az idő előrehaladásával folyamatosan csak csökkeni fog. Már most is költséghatékonyabb lehet az alkalmazása és ez idővel csak még inkább így lesz.
  • AgentKis #14
    Persze a kocsimosós példa a 2 cég közül csak az egyikben volt. De mind a 2 becsődölt és láttam a prioritásokat amikor nehezen kezd menni a dolog. Na egyiknél sem a felső vezetésen spóroltak. A lényeg ez lenne. A kis könyvelőknek meg műszakvezetőknek (tehát a középvezetőknek) ilyet nem vesznek az tuti.
  • AgentKis #13
    "A mostani gazdasági válság miatt ezek a megoldások újabb esélyt kaptak.
    A multinacionális cégek, de a kisebb vállalkozások is ott spórolnak, ahol tudnak. Az egyik ilyen terület lehet az utazás: a drága repülőutakat felválthatják a videokonferencia-beszélgetések."

    Na ez nagyon nagy hülyeség. Ilyenekre csak felső vezetők járnak. Nem rajtuk spórol vállalat, hanem a szalag mellett álló munkáson. A beszállítókon, és a kereskedők telefonszámláján. (Szóljon aki mást tapasztalt) Ha szopás van egy cégnél, az alulról felfelé kezd érződni. Amikor a felső vezetés nem utazgathat az már az adott vállalat vége. 2 becsődölő vállalatnál is dolgoztam és tudom, hogy a felső vezetők még akkor is elszámolták a céges kocsi mosatását (amivel magán céllal, temetésre ment az illető vezető), amikor a munkásoknak már nem fizették ki rendesen a bért.
  • Sanyix #12
    fantasztikus. Aztán meg csodálkozunk a 99%-os (gyakorlati max) terhelésen bedugult ix portokon, mikor így megy a sávszél felesleges pazarlása.
  • bakagaijin #11
    Nagy hátránya, hogy utána nem tudsz elmenni ebédelni / golfozni / folyosón kávézni / akármi az ügyféllel. A lényeg pedig ott van, a mítingeken mindenki valahogy visszafogott, feszült :).
  • bakagaijin #10
    Önök a cickó reklámját olvasták.