Berta Sándor

Kamerákat szerelnek a bécsi taxikba

A korábbi elképzeléseknek megfelelően biztonsági kamerákat szerelnek minden bécsi taxiba, hogy így növeljék a taxisok biztonságát.

Az ötlet először idén áprilisban merült fel, ugyanis ismeretlenek számos esetben támadtak meg bécsi taxisokat. Csak 2005-ben 28 támadást jegyeztek fel. Tavaly decemberben Bécs dunavárosi kerületében öltek meg egy 57 éves sofőrt, és idén év elején is már történt egy komoly sérülésekkel járó eset. A Bécsi Gazdasági Kamara tájékoztatása szerint az osztrák Adatvédelmi Bizottság jóváhagyta a korábbi terveket, így gyakorlatilag semmi akadálya sincsen a videokamerák beszerelésének a bécsi taxikba.

"A rendszer kiépítése azonnal megkezdődhet. Az utasok figyelmét egy különleges matricával hívjuk majd fel a kamerákkal közlekedő gépkocsikra" - jelentette ki Heinrich Frey, a Bécsi Taxi Egyesülés vezetője. Ezenkívül szóba került az SMS riasztórendszerek kiépítése is, mivel a korábbi tesztek sikeresek voltak.


A kamerák felvételeit 48 órán át tárolják és utána adatvédelmi okokból automatikusan törlik. A videókat kizárólag a rendőrség kapja meg bűncselekmény esetén. A felvett anyagokat még a sofőrök sem láthatják, így az embereknek nem kell attól félniük, hogy sérülne a magánszférájuk. A miniatűr digitális felvevőből, színes képet rögzítő kamerából és egy átalakítóból álló rendszert az RTS osztrák cég szállítja, egy berendezés 450 euróba kerül. A készülékek alkalmazásáról minden taxitársaság maga dönthet, a jogszabályi háttér adott. Minden taxis, aki úgy dönt, hogy engedi a gépkocsijába egy kamera beszerelését külön adatfeldolgozási azonosítószámot (DVR) kap.

"Egyelőre még csak megbecsülni sem tudjuk, hogy hány kollégánk dönt a rendszer alkalmazása mellett. Ez majd csak az első napokban, hetekben derül majd ki. Azonban a taxikban már most is van GPS" - közölte Martin Waldbauer, a 31300 taxitársaság marketingmunkatársa. Akárhogy is döntenek az egyes taxisok, a rendőrség egy külön oldalt hozott létre, ahol felhívják a személyfuvarozók figyelmét a legfontosabb dolgokra és hogy mire ügyeljenek a személyes biztonságuk és testi épségük megőrzéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balee66 #3
    Éppen ez az, bár szerintem az nem jelent semmit, hogy megkapta a jogsit. Attól még lehet épp olyan gyerekes és felelőtlen, mint azelőtt.

    Ez nekem úgy tűnik, mintha a szülők a felelősséget akarnák elhárítani maguktól, pedig főleg az ő dolguk felelősségteljes egyént nevelni a gyerekből. Bár könnyen beszélek, nem vagyok szülő... :D

    (Haj de szeretek én offolni, hajde :D)
  • AranyKéz #2
    A taxiba szerelt kamerákkal egyetértek, a gyerkőc kocsijába szerelt kamerával nem. Ha már megkapta a jogsit, elég felnőtt ahhoz hogy felelősségteljesen vezessen.

    A beléptetőrendszer meg röhejes, amelyik gyerek nem fogja fel hogy az az ő érdeke hogy bejárjon a suliba, akkor azt se fogja fel hogy az is érdeke hogy otthon tanuljon, és azt úgyis baszhatja a szülő, mert az istennek se fog tanulni.
  • balee66 #1
    Most erre mit mondjak?

    A múltkor láttam egy műsort, amelyben arról volt szó hogy a szülők kamerát szerelnek tinédzser gyermekük kocsijába, hogy figyeljék a vezetési szokásaikat.

    Utána meg az volt, hogy bizonyos államban iskolabuszokra ujjlenyomat-ellenörző beléptető rendszert szereltek...
    Le-és felszálláskor minden gyerek ujjlenyomata rögzítésre kerül, aki nincs ott, annak értesítik a szüleit...

    (bocs ha nem kapcsolódik a hírhez, de eszembe jutott...)