Spencer

Nagyszabású Video-over-ADSL tesztek indulnak

A Thomson bejelentette, hogy a közeljövőben egy-egy olyan franciaországi, illetve monacói technológiai kísérletben fog részt venni, melyek különböző Video-over-ADSL technológiákkal kapcsolatosak.

A világ ezen első nagyszabású Video-over-ADSL tesztjében egyrészt a TF1, másrészt a Monaco Telecom lesz a különböző fogyasztói elektronikus eszközök fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Thomson partnere, a teszt pedig elsősorban a televíziós műsorok ADSL kapcsolaton keresztül történő terjesztésével fog foglalkozni.

A Thomson és a TF1 által közösen folytatott teszt keretein belül Párizs Boulogne és Billancourt nevezetű negyedeiben, valamint a város 15. kerületében összesen mintegy kétszáz háztartás számára biztosítanak majd huszonnégy televíziós csatornát ADSL kapcsolaton keresztül. A Thomson ezzel párhuzamosan a Monaco Telecommal karöltve közel háromszáz monacói háztartásban kíván megvalósítani egy olyan új szolgáltatást, melynek keretein belül a szerencsés háztartásokban élőknek lehetőségük nyílik majd arra, hogy ADSL kapcsolatuk révén bármikor azt a mozifilmet nézzék, amelyiket csak akarják. A Monaco Telecom szerint ezen VOD-over-ADSL (Videon on Demand) szolgáltatás révén már a személyi számítógéppel nem rendelkezők is igénybe vehetik a cég ADSL szolgáltatásait, ily módon pedig a Monaco Telecom akár jelentős mértékben is növelheti majd előfizetőinek számát.

A két nagyszabású tesztben résztvevő cégek munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a teszt elsősorban arra kell hogy szolgáljon, hogy kiderüljenek a Video-over-ADSL technológia kapcsán felmerülő nehézségek, és ezen nehézségeket még a kereskedelmi szolgáltatások beindítása előtt orvosolni lehessen. Szakértők szerint a kezdetekben elsősorban az úgynevezett hálózati versenyhelyzetek rendezése jelenthet problémát, vagyis annak megoldása, hogy a szolgáltatást igénybe vevő összes háztartás egy időben juthasson hozzá a különböző videoanyagokhoz. Egyes szakértők szerint ugyancsak a kezdeti nehézségek közé tartozhat az ADSL kacsolatok által nyújtott tényleges sávszélességek folyamatos monitorozása és a rendelkezésre álló sávszélesség optimális kihasználása.

"A Franciaországban üzembehelyezett ADSL vonalak több mint hetven százalékának elméletileg alkalmasnak kell lennie a 4 Mb/s-os sávszélesség biztosítására. A teszt során fel kívánjuk térképezni, hogy az ADSL elérések a valóságban is képesek-e ilyen nagy sávszélességet nyújtani" - nyilatkozta a Thomson egyik munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SoDI--- #13
    Akkor értem.
    Tényleg arról lehet szó, hogy elviekben itt magyarországon is lehetséges lenne ilyen sebesség, tehát csak egy bizonyos forrás felé valósítják meg a franciáknál a kapcsolatot. (A nagy sebesség a TV-hez, minden máshoz normál sebesség.)
  • shabba #11
    Nem hiszem hogy csak simán adnak nekik 4Mbps-et, ez inkább csak bizonyos címek felé fog érvényesülni ahonnan a Video on Demand adatfolyam jön, ennek a plusznak viszont tuti megkérik az árát. A többi irányba szerintem marad a sima netelőfizetés sebessége. Hogy mennyi 4Mbps franciáknál azt nem tudom, szerintem nincs ilyen home csomag, Wanadoonál van 1Mbps-es az 80 euro, ebből az első 2 hónap 45.
  • SoDI--- #10
    4 Mb/s?!!
    Uramisten!
    Én meg itt majd kiugrom a bőrömből örömömben, hogy az Axelero-tól a mostaninál is alacsonyabb áron kapok egy hónapon belül 512K-s vonalat a jelenlegi 384K helyett :-(
    Mennyit fizet egy átlag francia azért a 4 Mb/s-ért?!
  • Aspyrin #4
    Úgy, hogy 384kbit/s=48kbyte, ilyen 1szerű :-D
  • [HUN]PAStheLoD #1
    "A Franciaországban üzembehelyezett ADSL vonalak több mint hetven százalékának elméletileg alkalmasnak kell lennie a 4 Mb/s-os sávszélesség biztosítására"
    és magyarországon ?? jó ha 384ből 300 al megy (sic!)