• shabba
    #15
    Miért lenne már ez pazarlás? Gondolj bele ha egy 6 fős csoport kiutazik repülővel tárgyalni, annak van költsége, erősen környezet szennyező hatása, a helyszínen kell szállást foglalni egyebek ez mind, mind költség, ráadásul az utazással az idő is telik ami megint pénz. Egy nagyvállalatnál ahol havi több tárgyalás is lehet ez már elég komoly költséggel jár.

    Ezzel szemben egy telepresence rendszer beruházási és üzemeltetési költsége igen hamar megtérülhet. Mondjuk a 3 monitoros 6 fős rendszerhez kell monitoronként 8-10 Mbps sávszél ahhoz hogy H264-ben 1080p-ben működhessen. Az összesen úgy 30 Mbps dedikált sávszél, ami nem ár ha megfelelő QoS-t is kap. Ez mezei felhasználónak drága költség, de egy nagyvállalat büdzséjébe bőven belefér, főleg akkor ha az előző bekezdésben vázolt utazgatás költségszintjénél még alacsonyabb is. Mondjuk ha van 100 Mbps sávszélje a vállalatnak akkor addig amíg konferencia van QoS-sel szépen le lehet venni a szükséges sávszélt, addig a többi kevésbé fontos adatforgalom best effornak megfelelően lassul. Pl. nem jön majd le a rendszerzgazda HD filmje olyan gyorsan torrenten, na bumm.

    Távlatilag szemlélve a dolgot pedig azt lehet látni hogy az utazás idővel csak drágulni fog, hisz a növekvő üzemanyag árak a repülés költségeit felfelé viszik majd, de a szállás költsége sem fog idővel olcsóbbá válni. Ezzel szemben a telepresencehez szükséges technikai eszközök és az üzemeltetéshez szükséges sávszél ára a technikai fejlődésnek köszönhetően az idő előrehaladásával folyamatosan csak csökkeni fog. Már most is költséghatékonyabb lehet az alkalmazása és ez idővel csak még inkább így lesz.