Berta Sándor

2010-től működik a De-Mail

Németországban másfél éven belül már az úgynevezett állampolgári portálok biztosítják majd a biztonságos elektronikus ügyintézést. A német kormány a legutóbbi ülésén elfogadta az erről szóló törvénytervezetet.

Az úgynevezett állampolgári portál törvény olyan új kommunikációs platformok megteremtését írja elő, amelyek lehetővé teszik, hogy a német állampolgárok a jövőben biztonságosan intézhessék közigazgatási és kormányzati ügyeiket. A cél az, hogy bárki akár egyetlen kattintással elküldhesse a megfelelő hivataloknak a beadványait, adóbevallását vagy más hivatalos dokumentumokat.

Az új platformok alapja a De-Mail szövetségi e-mail rendszer lesz, amely titkosított információtovábbítást tesz lehetővé, így a különböző iratok a módosítás vagy az illetéktelen kézbe jutás veszélye nélkül juthatnak el a címzettekhez. Ráadásul a De-Mail segítségével egyértelműen megállapítható lesz, hogy ki a küldemény feladója és címzettje. Ahhoz, hogy valaki létrehozhassa az állampolgári portálokon a saját profilját, a regisztrációnál hivatalos papírokkal igazolnia kell a személyazonosságát. A De-Mail mellett létrehozzák az úgynevezett adatszéfeket, ahol bárki hosszú időre online is eltárolhatja a fontos hivatalos dokumentumait (adóbevallását, leveleit stb.). A szolgáltatást szintén titkosítják.

A programban kizárólag megbízhatónak minősített magáncégek vehetnek részt, amelyeket a Szövetségi Információs-technikai Biztonsági Hivatal (BSI) később is rendszeresen szúrópróbaszerűen ellenőriz. "Az internetes vásárlás, kereskedelem és ügyintézés ma már mindennapos dolognak számít. A De-Maillel azonban minden állampolgár számára meg akarjuk adni annak a lehetőségét, hogy egyszerűen és biztonságosan kommunikálhasson. Mindenki számára biztosítani kell, hogy védve legyen a visszaélésektől, az adatlopásoktól, a csalásoktól és a kéretlen elektronikus reklámlevelekektől" - jelentette ki dr. Wolfgang Schäuble német belügyminiszter.

A beruházásnak köszönhetően a német állam várhatóan 1-1,5 milliárd eurót takaríthat meg és a kisebb bürokrácia miatt az elektronikus ügyintézés gyorsabbá, egyszerűbbé, kényelmesebbé és valóban hatékonnyá válhat. Peter Schaar német adatvédelmi biztos üdvözölte a programot, viszont úgy vélte, hogy a szolgáltatóknál továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy bárki betekinthessen az állampolgárok hivatalos levelezéseibe. A szakember elmondta, hogy az lenne a legjobb, hogy ha a kommunikáció teljeskörűen titkosítva lenne.

Ezenkívül lehetővé kellene tenni, hogy az emberek egyes szolgáltatásokat a személyes azonosítás nélkül is igénybe vehessenek. Nem érheti hátrány az ügyintézésben azokat a személyeket, akiknek nincs De-Mail-címük. A szövetségi e-mail rendszer létrehozásának ötlete egyébként tavaly októberben merült fel Németországban és novemberben hozták nyilvánosságra az első részleteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gettoharcos2 #3
    [brutálnagy]https://torproject.org
  • Alvarez999 #2
    Az elképzelés nem rossz. Ám vajon mennyi idő telik majd el addig a törvényig, amely betiltja bármely más emailcím használatát? Németország különösen eltökélten törekszik az üvegpolgár mihamarabbi létrehozására.
  • gettoharcos2 #1
    ki bízik meg a világon bárhol a cionista, nagyorrú , népsanyargató, polgárpukkasztó , vágott levágnivalójú politikusokban?