Gyurkity Péter

Jönnek az RFID-útlevelek

Az amerikai külügyminisztérium a kritikák ellenére kitart az RFID-technológiával megspékelt e-útlevek kiadása mellett és elhatározta, hogy októberre minden újonnan kibocsátott okmány az új családba tartozik majd.

A külügyminisztérium közleménye szerint a mai napon megkezdték az első elektronikus útlevelek kibocsátását. A biometrikus azonosítókkal és RFID-rádiótechnológiával kiegészült okmányok a kormányzat szerint biztonságosabbak a hagyományos megoldásoknál és attól sem kell tartani, hogy az adatok lemásolásával hamisítanák az új útleveleket. A kritikusok nem értenek egyet ezzel a véleménnyel, és emlékeztetnek arra, hogy nemrég élőben demonstrálták a biztonsági kiskapukat.

A bemutatóra július második felében került sor. A hatodik HOPE hackerkonferencián ismertették a védelem megkerülésének módszerét, és ehhez mindössze egy laptopra, egy hagyományos RFID-leolvasóra, valamint a megfelelő szoftverre volt szükség. Itt ugyan az emberi bőr alá ültethető azonosítókon fogtak ki, ám hasonló technikát az útleveleknél is alkalmazhatnak, és ezzel létrehozhatnák az okmányok másolatát. Ennek ellenére a külügyminisztérium úgy véli, hogy a tulajdonos nevét, állampolgárságát, nemét, születési adatait, és fényképét tartalmazó azonosítók nem forognak veszélyben, köszönhetően a biztonsági intézkedéseknek.

Érvelésükben a távolról történő leolvasást megakadályozó fém bevonatot, valamint a leolvasáshoz szükséges azonosítást említik, amely egyrészt határt szab a két eszköz közötti távolságnak, másrészt pedig megköveteli a másik fél - a leolvasó - engedélyének megadását. Ily módon ellehetetlenítik az adatok tiltott, nagyobb távolságról történő leolvasását, valamint az illetéktelen, külső féltől származó eszközök bevetését. Ehhez társul még az a tény, hogy az adatok módosítását eddig még a kritikusoknak sem sikerült elérniük, így legfeljebb ezek lemásolására nyílik lehetőség. A hamis okmányok hordozóinak tehát hasonlítaniuk kell az eredeti tulajdonosra, ami máris lecsökkenti a veszélyt.

Dacára a tiltakozásoknak - tavaly október óta a beküldött vélemények, hozzászólások 98,5 százaléka negatív hangvételű volt - a külügyminisztérium az ősz közepére minden új okmányt elektronikus alapra helyezne, vagyis megszűnne a hagyományos útlevelek kibocsátása. Az év végéig összesen 13 millió darabot adnának ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lame #20
    Nem, de a bekepzeltsegi szint ugyan az :)
  • BiroAndras #19
    "Az MS is azt mondta, hogy az uj XBOX vedelme torhetetlen -radasul nekik fontosabb is volt, hogy az legyen- es megis megtortek kb fel evre a kiadas utan."

    A kettő nem egy kategória. Javaslom a kriptográfia mélyebb tanulmányozását.
  • Lame #18
    Nagyon naiv vagy!
    Az MS is azt mondta, hogy az uj XBOX vedelme torhetetlen -radasul nekik fontosabb is volt, hogy az legyen- es megis megtortek kb fel evre a kiadas utan.
    Ha mas nem meg veszel egy allami alkalmazottat kilora ...
  • Morden23 #17
    "Ha hagyod kiszolgáltatni magad az 'államnak', amit egy emberekből álló érdekcsoport irányít, akkor megszabtad a sorsodat."

    Abban az országban élsz, amit az a bizonyos 'állam' irányít. Ennél jobban akkor sem tudod kiszolgáltatni magadat, ha elektromos ösztökét varrnak a seggedbe. Ergo nem az állami irányítás a legfőbb probléma, ha adatvisszaélésről van szó.
  • wanek #16
    "pl az, hogy nem egyezik az újjlenyomata/retinája az eredeti tulajdonoséval. (már ha a chip tartalmaz ilyen adatot)" - ha nem a komplett mintát tartalmazná, hanem csak egy checksum szerű adatot, akkor nem is lenne semmi gond. De így, ebben a formában visszaélésekre ad alkalmat.
  • FtranX #15
    pl az, hogy nem egyezik az újjlenyomata/retinája az eredeti tulajdonoséval. (már ha a chip tartalmaz ilyen adatot)
  • FtranX #14
    A jelenlegi államhatalomnak nem áll érdekében, hogy az egyszerű polgárt korlátozza az utazásban. Ha meg jön egy újabb rendszerváltás és úgy akarja, akkor nem kell neki ehhez RFID, de még csak útlevél sem.
  • Yv@n #13
    És szerinted, ha kiolvasható belőle bármi, akkor mi akadályoza meg abban az adatok kinyerőjét, hogy azt úgy használja fel, ahogy akarja?
  • BiroAndras #12
    Ehhez nem kell feltétlen technológia. Többször is nagyon jól megoldották már a totális ellenőrzést csupán emberekkel is.
  • BiroAndras #11
    "Azért, mert pár hacker bizonyította, hogy szart sem ér"

    Azt bizonyították, hogy másolható. Ez nagyon messze van attól, hogy "szart sem ér". A rajta levő adatokat (pl. fénykép, ujjlenyomat) nem tudják megváltoztatni, így csak korlátozottan használható a másolat (a mai útleveleket meg könnyű hamisítani). Nagyobb gond az illetéktelen leolvasás, de az meg védhető, ha muszály, pl. fémtokkal.