Berta Sándor

Személyi igazolványként is használható lesz az osztrák E-Card

Ausztriában már tavaly novemberben eldőlt, hogy többcélú lesz az E-Card és akár személyi igazolványként is működik majd. Most már csak az a kérdés, hogy az új funkció mikortól lesz valóban elérhető.

Az újfajta igazolványokat online közigazgatási, valamint elektronikus banki szolgáltatások igénybe vételére és azonosításra is lehet majd használni. A program rendben haladt eddig, nemrég azonban kiderült, hogy a végső bevezetés néhány hetet mindenképpen csúszni fog. Az ok a bürokrácia: Michael Butz, a projektben résztvevő A-Trust cég ügyvezetője szerint nem minden osztrák hivatal állította még át ugyanis a rendszerét az új okmányok fogadására és hiányoznak a szükségek aláírások. A bevezetés időpontja így január 2-ről január 14-re módosulhat.


A projektben, amelynek a célja egy univerzális, egyszerre több rendszerben azonosításra használható kártya létrehozása volt, az A-Trust mellett az Osztrák Kancellári Hivatal, az Osztrák Központi Nyilvántartás (ZMR) és az SVC szoftverfejlesztő cég vesz részt. Az új E-Carddal az állampolgárok, de akár a fiatalok és a diákok is képesek lesznek az osztrák online közigazgatási rendszer használatára, az elektronikus banki szolgáltatások igénybe vételére, az e-aukciókon való részvételre, valamint dokumentumaik és e-mailjeik titkosítására.

Arról ugyanakkor még nem született döntés, hogy okmány a parlamenti képviselői vagy a helyi voksolásokon is alkalmazható-e a választópolgárok azonosítására. Manfred Matzka, az Osztrák Kancellári Hivatal részlegvezetője szerint erről a belügyminisztérium fog dönteni. Matzka ugyanakkor hozzátette: az E-Carddal várhatóan megszűnik a PIN- és TAN-kód kavalkád és az állampolgároknak már csak két PIN-kódot kell majd észben tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek2 #3
    Ennél is egyszerűbb lenne, ha a homlokunkra tetoválnának egy vonalkódot. Vagy az alkarunkra egy azonosítószámot? Hopp, azt már csinálták valakik korábban, ők is németül beszéltek...
  • Amergin #2
    Ugyan már! Megspórolhatnának egy lépést.
    Ültessenek be RFID-chipet mindenkibe és akkor már a PIN-kódot sem kell észbentartani.
    Az sokkal olcsóbb, "kényelmesebb" és "biztonságosabb" is.
  • pwmosquito #1
    Hehe epp most fejeztem be John Twelve Hawks The Traveller c. konyvet(melegen ajanlom amugy minden sci-fi rajongonak), ami csoppnyi negativ kritikat fogalmaz meg a cikkben is szerepo technoligiakkal szemben :)