Berta Sándor

Nem váltak be az arcfelismerő rendszerek

A helyi Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) azt tanácsolta Wolfgang Schäuble német belügyminiszternek, hogy egyelőre vessék el az arcfelismerő megoldások használatát.

"Nem fogom és nem tudom javasolni Wolfgang Schäuble-nek az automatikus számítógépes arcfelismerő rendszerek alkalmazását, mivel a teszteredmények nem voltak megfelelőek" - nyilatkozta Jörg Ziercke, a BKA elnöke. A hivatal vezetője még finoman fogalmazott, ugyanis a mainzi főpályaudvaron elvégzett átfogó tesztek végeredménye egyenes kiábrándító.

Az állomáson naponta 23 000 utas fordul meg, az ő átvizsgálásukban segített volna a kipróbált három megoldás. A kamerák és a kiegészítő szoftverek azonban még a legjobb fényviszonyok mellett is csupán a 23 000 emberi arc 60 százalékát tudták felderíteni, ez pedig rendkívül alacsony felderítési ráta lenne egy éles alkalmazás esetén.

A német informatikai cégek és szervezetek szerint a kísérletek nem végződtek rosszul. A Biztonsági Rendszerek Szakszövetségének szóvivője például azzal érvelt, hogy a kamerák még mindig jobb teljesítményt nyújtottak az emberi agynál. Ráadásul ezek a biztonsági megoldások a nap 24 órájában gond nélkül üzemelnek, ami az emberi figyelemről közel sem mondható el. A BITKOM szakmai szervezet szintén kiállt a biztonsági kamerák és a hozzájuk kapcsolódó arcfelismerő programok jövőbeni használata mellett.

A mainzi főpályaudvaron elvégzett tesztben egyébként azt vizsgálták a szakemberek, hogy az ilyen intelligens biztonsági megoldások hatékonyan alkalmazhatók lennének-e állomásokon, stadionokban és repülőtereken. Nos, a program folyamatosan összehasonlította az utasok arcát a tárolt 200 mintával. A találati arány a legjobb fényviszonyoknál elérte a 60 százalékot, éjjel viszont csupán 10 és 20 százalék között mozgott. "Bebizonyosodott, hogy ilyen módon jelenleg nem tudnánk megakadályozni a veszélyes helyzeteket. Ráadásul a rendszernek a végső döntés meghozásához még mindig szüksége lenne az emberi segítségre. Ugyanis a 0,1 százalékos tévedési arány is azt jelentené, hogy 23 személyt gyanúsítottunk meg tévesen" - hangsúlyozta Jörg Ziercke.

A BKA elnöke kijelentette, hogy a jelenlegi arcfelismerő rendszerek használatát legfeljebb a jól megvilágított területeken és például személyi beléptető kapuknál tudná elképzelni, ahol az adott embereknek a kamerákba kell nézniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #11
    "a 23 000 emberi arc 60 százalékát tudták felderíteni"
    Es a maradek 40% mirol szolt? Nem tudta felismerni, vagy rosszul ismerte fel? Mert az nem mindegy hogy az emberek 40%-rol nincs informacionk vagy az emberek 40%-rol teves informacionk van... Nehogy mar valaki kihozza hogy en X merenylet napjan pont a helyszin kozeleben voltam, mikor nem is...

    "a program folyamatosan összehasonlította az utasok arcát a tárolt 200 mintával"
    Ize. Akkor most nem ertem. Ha a 23000 ember arcat 200 mintaval vetettek ossze, akkor megis mi szamitott "sikeres felderitesnek"?
    A kovetkezo mondat ad nemi támpontot: "Bebizonyosodott, hogy ilyen módon jelenleg nem tudnánk megakadályozni a veszélyes helyzeteket." Szoval a "veszelyt jelento" embereket probaljak meg 200 minta alapjan kiszurni? Valaki tudja hogy vegulis mirol van itt szo?
  • Praetor #10
    Hja, meg decemberben a Mikulásokat...
  • Tripax #9
    Ja vagy a sok DartWéder ruhást hehehehehe
  • Argathron #8
    Az a durva, hogy pont hogy felismerik.
    Igaz, csak a legújabbak és valóban jó fényviszonyok között, szembefotóról, de még napszemüveg, álszakál, stb-vel is 80akárhány %-al felismerték...
  • AranyKéz #7
    Nem gyanús ám hogy hónapja nem borotvált szakállal, napszemüveggel, kalappal és kabáttal állsz a kamera elé
  • saba30 #6
    pedig a: Las Vegas, Bones,.... sorozatokban mindez már olyan olajozottan működik............
  • m4G1c #5
    az embert is
  • Darth Sith #4
    sapka+"modern-retro-bukósisakméretü" napszemüveg, szakáll+borosta.. kissé megizzadnának a progik eredmény nélkül :)
  • hen-tes #3
    A napszemüvegről már ne is beszéljünk. :p
    De sztem nappal még egy baseball sapkábal is ki lehetne cselezni.
  • Praetor #2
    Hehe...

    Elfelejtkezek megborotválkozni, és máris nem ismer fel a gép.