Berta Sándor

Szövetségi e-mail rendszert hoz létre a német kormány

A jelenlegi titkosított elektronikus postai rendszer kiváló kiegészítője lehet az új De-Mail nevű német szövetségi e-mail hálózat.

Martin Schallbruch, a német belügyminisztérium informatikai igazgatója szerint a szolgáltatás mentes lesz a kéretlen elektronikus reklámlevelektől és jól kiegészítheti a meglévő kormányzati virtuális postarendszert. A szakember úgy vélte, hogy hiába vannak jelenleg is különböző hatékony titkosításra képes e-mail megoldások, a német kormány inkább az új program fejlesztését támogatja és kitart eredeti tervei mellett. Korábban az Online Services Computer Interface (OSCI) szabványt használó cégek és közösségek ugyanis azért bírálták a német kormányt, mert egy új szolgáltatásra költ, a meglévő megoldások használata helyett.

"Ezzel a programmal mi meg akarunk szüntetni egy a Németország információs társadalommá válását gátló hiányosságot. A fő célunk egy biztonságos kommunikációs terület létrehozása az interneten. Minden, a szolgáltatás iránt érdeklődő felhasználó kaphat egy saját, a Szövetségi Információstechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) által minősített szolgáltatónál kijelölt e-mail címet és elektronikus postafiókot, amelyet az eddigi e-mail címéből és a de-mail tagból ötvöznek. Ezenkívül létrehozunk a szolgáltatók rendszerében egy virtuális dokumentumszéf-hálózatot, amelyben mindenki eltárolhatja a saját különböző hivatalos okmányait, adóbevalláshoz szükséges dokumentumait" - jelentette ki az informatikai igazgató.

A projektben a Secunet és a Bearing Point cégek, a TeleTrusT Egyesület, a Kasseli Egyetem és az ifib brémai kutatóintézet és a Berlini FHTW vesz részt. A legfontosabb szempont a könnyű kezelhetőség mellett az adatvédelem volt. Így nincs központi adatbázis, a teljes forgalom titkosított és a szolgáltatóknak gondoskodniuk kell adott esetben álnevekről is. Schallbruch visszautasította ugyanakkor azt a felvetést, hogy a német kormány a De-Mailt fogja felhasználni az online házkutatásokhoz szükséges trójai férgek terjesztésére.

"A két programnak nincs köze egymáshoz. Viszont olyan technikai megoldásokat szeretnénk alkalmazni, amelyek meggátolják, hogy a rendszerbe egyáltalán spam e-mailek kerüljenek. Ráadásul reményeink szerint a hatékonyabb elektronikus postaforgalomnak köszönhetően a német állam és ezáltal maguk az előfizetők is akár egymilliárd eurót megtakaríthatnak. Ezt a pénzt az infrastruktúra fejlesztésére fordítjuk majd" - reagált a politikus. "A BITKOM üdvözli a De-Mail bevezetését, mivel jelentősen javíthatja és egyszerűsítheti az online közigazgatási lehetőségeket. Egy karcsú, de teljesítőképes közigazgatás fontos része egy mai korszerű népgazdaságnak. A De-Mail a jövőben pénzt és időt takaríthat meg" - nyilatkozta Ulrich Dietz, a szakmai szervezet elnökségi tagja.

A szövetségi e-mail rendszer bevezetését októberben vetették fel német szakemberek. Célja az, hogy a jövőben minden német állampolgár a jelenleginél biztonságosabban és egyszerűbben kommunikálhasson nem csak a hivatalokkal, de a bankokkal és az online boltokkal is. A pénzintézetek azonnal jelezték: támogatják az elképzelést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!