Gyurkity Péter

Egyéb böngészők is bekerülhetnek a Windowsba

Az Európai Bizottság ezúttal nemcsak az Internet Explorer jelenlétét kifogásolja a Windows operációs rendszerek esetében, hanem az egyéb választható böngészők hiányát is - ezt orvosolhatják majd idén.

A Microsoft az Amerikai Tőzsdefelügyelethez eljuttatott részletes negyedéves jelentésében megemlíti, hogy az Európai Bizottság komoly lépéseket tervez a Windows terjesztésével kapcsolatban. A dokumentum szerint a tervek között szerepel a szoftvercég és az OEM gyártók rákényszerítése az egyéb, külső fejlesztők által készített böngészők bevonására, amely lehetővé tenné a vásárlóknak az azonnali választást.

Ennek eredményeként tehát az új konfigurációkat beszerző vásárlók az első telepítést/bootolást követően rögtön kiválaszthatnák, hogy mely böngészőt kívánják használni a jövőben - ez lehetne továbbra is az Internet Explorer, vagy egy eddig külsőnek számító, alternatív szoftver. A lépés természetesen megkívánná, hogy ezek az alternatív böngészők a Windows operációs rendszer részeként érkezzenek, vagyis azt Redmondnak kellene garantálni, hogy a rivális megoldások is bekerülnek saját szoftverébe. Szerintük ez ezzel egy időben azt is megkövetelné, hogy az IE mellőzése esetében kiiktassák annak bizonyos részeit, hogy az átállás zökkenőmentes legyen.

A részletes anyagból azt is megtudhatjuk, hogy a testület a Windows mellett az Office csomagot is megvizsgálta, mégpedig az egyes szoftverek közötti kompatibilitás, interoperabilitás szempontjából. A vizsgálat során egy beadványt kaptak a szoftvercég riválisait tömörítő szövetségtől, amely éppen ezen kompatibilitás hiányát kifogásolja, így várható, hogy az idei évben az Office kapcsán is újabb intézkedésekre kerül sor európai részről. Ezzel kapcsolatban azonban részletek még nem láttak napvilágot.

2009 tehát a jelek szerint a Microsoft és az Európai Bizottság közötti legújabb összecsapás jegyében telik majd el - meglátjuk, ezúttal sikerrel jár-e az eddig Redmond kapcsán többnyire kudarcot valló testület.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SewerRat #136
    Csupán azért szól bele mert az IE nem tartozik a legbiztonságosabb böngészők közé...sőt, az a legveszélyesebb jóformán:)
  • azirafael #135
    Nem igazán értem miért mi annyira fasza abban, hogy egy kocka oldalain tudod kiválasztani melyik ablakot akarod nézni... egy kicsit már túl van buzizva ez a dolog.
  • mrzool #134
    Mikor fogod már fel végre, hogy a UI abszolút irreleváns? Használni akarom az OS-t, nem pedig azt bámulni, hogy hányféleképpen lehet taszkot váltani.

    A remek videódat másfél percig bírtam nézni, utána már a hányinger kerülgetett. Egyszerűen értsd meg, hogy vannak júzerek, akiknél az OS az nem cél, hanem eszköz!
  • A1274815 #133
    IE8-at látad már?
  • Elemir #132
    Csak tudnám azt, hogy az Europai bizottságnak mi köze ehhez egyáltalán?
    Isten őrizz, hogy a májkroszoftot védjem, de ha készítenék egy oprendszert, nehogy már más cuccát köteles legyek belerakni. Ez már a röhej a köbön kategória...
  • arty #131
    Remélem a win7-ből már CSAK ilyen változat létezik (alternativ böngészős).

    IE-vel nem lenne gond, ha követné a szabványokat és nem gusztustalan monopolhelyzetbe kényszerítené az idióta világot.
  • DjDano #130
    Én azt olvastam egy fórumon, hogy a vistas ATI Catalyst driver nem települt Windows 7-re, de mivel nekem automatikusan települt az alap driver nem is próbáltam, de akkor kipróbálom
  • drucski #129
    Naháááát!!
  • gettoharcos2 #128
    hát nem azért a húsz fillérért, de egy compiz-es linux disztró olyat odab*sz egy visztának külalakban , de még egy mek-óesiksz-nek is, hogy maguk alá piszkíthatnak örömükben, ha nem lesz a jónép fele igen hamar linuxos

  • gettoharcos2 #127
    "de a Linux miatt érzett fenyegetettség okán azóta kétszer is kitolták."