136
  • SewerRat
    #136
    Csupán azért szól bele mert az IE nem tartozik a legbiztonságosabb böngészők közé...sőt, az a legveszélyesebb jóformán:)
  • azirafael
    #135
    Nem igazán értem miért mi annyira fasza abban, hogy egy kocka oldalain tudod kiválasztani melyik ablakot akarod nézni... egy kicsit már túl van buzizva ez a dolog.
  • mrzool
    #134
    Mikor fogod már fel végre, hogy a UI abszolút irreleváns? Használni akarom az OS-t, nem pedig azt bámulni, hogy hányféleképpen lehet taszkot váltani.

    A remek videódat másfél percig bírtam nézni, utána már a hányinger kerülgetett. Egyszerűen értsd meg, hogy vannak júzerek, akiknél az OS az nem cél, hanem eszköz!
  • A1274815
    #133
    IE8-at látad már?
  • Elemir
    #132
    Csak tudnám azt, hogy az Europai bizottságnak mi köze ehhez egyáltalán?
    Isten őrizz, hogy a májkroszoftot védjem, de ha készítenék egy oprendszert, nehogy már más cuccát köteles legyek belerakni. Ez már a röhej a köbön kategória...
  • arty
    #131
    Remélem a win7-ből már CSAK ilyen változat létezik (alternativ böngészős).

    IE-vel nem lenne gond, ha követné a szabványokat és nem gusztustalan monopolhelyzetbe kényszerítené az idióta világot.
  • DjDano
    #130
    Én azt olvastam egy fórumon, hogy a vistas ATI Catalyst driver nem települt Windows 7-re, de mivel nekem automatikusan települt az alap driver nem is próbáltam, de akkor kipróbálom
  • drucski
    #129
    Naháááát!!
  • gettoharcos2
    #128
    hát nem azért a húsz fillérért, de egy compiz-es linux disztró olyat odab*sz egy visztának külalakban , de még egy mek-óesiksz-nek is, hogy maguk alá piszkíthatnak örömükben, ha nem lesz a jónép fele igen hamar linuxos

  • gettoharcos2
    #127
    "de a Linux miatt érzett fenyegetettség okán azóta kétszer is kitolták."

  • cateran
    #126
    Tetszetős és logikusnak tűnő gondolatmenet,de sajnos ilyen alapon minden cég perelhetne minden olyan más céget,amely hasonló,de nem teljesen ugyanolyan terméket gyárt,mint ő...(csak 1 gyors példa:x kis pékség perelhetné a Tesco-t,mert a Tesco-s kenyérből kimarad néhány dolog,ettől (is)olcsóbb (bár rosszabb minőségű)és piaci fölénye miatt a Tesco előnyben van a "szar" terjesztésében....azaz legyen a Tesco-s kenyér "szabványosabb" a vásárlók érdekében...és ez így bullshit:) aVásárlók képesek mérlegelni,hogy kell-e a "szar" ócsóér vagy inkább a minőségi valamivel drágábban...a böngészőknél még az ár differencia sem lényeges,lévén ingyé vannak:)
    Másrészt nekem személy szerint nem tetszik,hogy az EU meg akarja mondani 1 magáncégnek,hogy milyenre készítse 1 termékét(úgy hogy az nem törvényellenes vagy ilyesm)..nem tudom vannak-e szabályok operációs rendszerekre,de az tuti,hogy a Windows nincs monopol helyzetben...igy nem is élhet vissza vele,max az elönyével...de erre való az elöny(max a szentek nem élnek az elönyükkel az élet bármely területén,ha adódik)Ha az Opera terjeszkedik (ill. a FF és a többi böngésző is)akkor a Microsoft vagy nem él (vissza)az elönyével vagy szarul csinálja..bármely esetben a hiszti felesleges:)
  • cousin333
    #125
    Ami a személyes véleményemet illeti: bátor, de némileg megosztó lépés volt ez az Opera részéről, amint azt az itteni topik is mutatja. Szerintem az MS-nek vissza kellene térnie a kotábbi gyakorlatához, miszerint telepítésnél ki lehet választani, hogy mely programok települjenek. Alapértelmezésben benne lenne minden, és egy Haladó beállítás ablakban lehetne kivenni a pipákat.

    A böngésző azért kritikus alkatrész, mert adott esetben nincs mivel letölteni más böngészőt. Mondjuk szerintem ez nem olyan nagy gond, mint sokan hiszik, nekem például van egy rakás telepítőm a gépen egy másik partíción. Tehját Windows reinstallnál HDD-ről mehet is fel a cucc. Egy óvatoas ember be sem dugja a netet, amíg nincs fenn mondjuk egy vírusírtó...

    Mint a korábban linkelt cikkból is kitűnik, az Opera célja nem elsősorban az, hogy az MS vegye ki az IE-t a Windowsból. Hanem az, hogy az IE legyen szabványos, mert ha nem, akkor a piaci dominanciája - amit viszont a beépítettségének köszönhet (és ezzel vissza is tértünk a kiindulóponthoz) - alkalmas arra, hogy a webet torzítsa. A probléma az, hogy ezt nem saját szabványokkal, hanem saját zárt megoldásokkal teszi, ami miatt a többi böngésző eleve esélytelen, illetve gyakran sötétben tapogatózik. A megoldás, és a quirks (hibatűrő) mód fejlesztése és beépítése rengeteg extra munka, és - itt kapcsolódnék a #121-ben irtakhoz - más eszközökön (telefon, konzol... stb.) komoly erőforrásbeli probléma lehet. Az Opera MAMA (Metadata Analysis and Mining Application - az Opera saját webstruktúra-elemző keresője) eddigi eredményei szerint a honlapok 85%-ához hibatűrő mód szükséges...

    Az MS meg egy olyan állatfaj, amit időnként rúgdosni kell, hogy a helyes irányba álljon. IE8 egy jó kezdet, talán van némi érdeme benne az Opera beadványának is.

    Ami a másik oldalt illeti, EU szerintem ettől függetlenül is örömmel rúg bele az MS-be, kell a pénz a Nabuccóra... :)
  • cousin333
    #124
    Opera álláspont a témában, kérdések és válaszok.Erre tessék!

    balee66: Remélem azért nincs súlyos ellentmondás, mert azokat az adatokat is én írtam...
  • balee66
    #123
    cousin!

    Értem, és neked el is hiszem:)
    A magyaropera.blog.hu-t rendszeresen olvasom, és onnan vettem én is az adatokat:)
    Köszi a javítást!
  • narumon
    #122
    MHm ez az egész egy nagy baromság!

    1, Ki dönti el, hogy akkor milyen böngészőket kináljanak alternativaként?
    2, AKkor megyek majd és verem a nyálam, hogy az a 4 miért került bele és az énáltalam fejlesztett miért nem? (Bár gyanitom hogy nagyivben szarnának rám és akkor ez már ugyanolyan diszkrimináció mint ami az egész hülye bizottság fejében megfordult.)
  • cousin333
    #121
    "Opera->Google szintén, mivel az Opera Software bevételeinek nagyrésze a keresőcéggel való megállapodásiból ered."

    Ez így azért nem teljesen igaz. Az Opera legfőbb terméke a böngésző magja (kb. renderelő motor, meg a hozzá való API-k). Erre építi rá az összes termékét, a PC-s verziót, a mobil verziókat meg az egyéb változatokat (pl. Wii Channel).

    Bevétel szempontjából két fő forrása van, az asztali verzió és a többi eszköz ("Internet Devices"), és mindkettő szétbontható felhasználói és vállalati bevételekre. Az Opera összbevétele 2008 harmadik negyedévében 124,7 millió norvég korona, ebből az asztali verzió 28 millió, azaz 22%. Ez egyben azt is jelenti, hogy az asztali változat nem csupán reklám (ahogy korábban én magam is gondoltam), hanem komoly bevételi forrás. De egyben azt is magyarázza, hogy 1%-os részesedéssel hogyan tudott mégis talpon maradni. Ennek nagy részét a Google-el és az Ask-al kötött kereső-megállapodások jelentik, illetve bizonyos más reklámlehetőségek.

    A mobil szekcióban ott van a Mini, ami szintén a Google révén hoz pénzt, illetve a gyártók által előretelepített (és némileg módosított) verziók is pénzesek. Mivel a Mini kliens-szerver felépítésű, és a használata pontosan nyomon követhető, a generált forgalom után is fizetnek valamennyit a szolgáltatók. Aztán persze a Mobile, ami fizetős, de kötve hiszem, hogy tömegek vásárolnák meg a telefonra, legalábbis nem ebben van a pénz. Hanem abban, hogy például 2008 harmadik negyedévében 8 millió okostelefont adtak el előre telepített Mobile-al, ez nyilván nem kevés bevétel.

    A harmadik csoport az internetes eszközök, mint például játékkonzolok, set-top-box-ok, digitális képkeretek(!), és hasonlók. A pénzügyi jelentés (hiszen az Opera részvénytársaság) azonban nem megy bele részletekbe azt illetően, hogy a fentiek hogyan oszlanak meg. A Mini, a Mobile és a Devices együtt 96,7 millió norvég korona, ami az összbevétel 77,5%-a.

    Akit bővebben is érdekel, az olvashat még a pénzügyekről vagy az Opera eszközökről

    A lényeg, hogy a Google fontos láncszem, de az összbevételnek legfeljebb harmadát, vagy inkább csak negyedét adja (nem tudni pontosan). Azaz sokkal kevésbé függ tőle, mint a Mozilla, aminél ez az durván 90%.

    Korábban elhangzott még érvként ebben a vitában, hogy az Opera "kínjában" perelt, mert máshogy már nem megy neki. Nos, ha az anyagiakat vesszük, a 2008-as év az utolsó negyedévtől függetlenül a legjobb az Opera történetében, és most kezdenek beérni a korábbi években elkezdett projektek.
  • [HUN]FaTaL
    #120
    Rosszul tudod, W7 alá hibátlanul települnek és működnek a vista driverek, csak kevesebbet tud (nincs opengl (win7 beta driverrel se), hangkártyánál a programokkal szokott gond lenni, nincs WDDM2.0), de az egyszerűbb eszközök (kormány, joystick, szkenner, nyomtató stb.) mind driver kopmpatibilis a W7-tel.
  • cousin333
    #119
    Pedig működik...
  • balee66
    #118
    Vistás Geforce 8600GT drivert tettem fel Win7-re, az XP-s nem tetszett neki, Vistással frankón megy.
  • DjDano
    #117
    Nem ugyanaz a driver kell Windows 7-nek, ugyanis a Vista-s driverek nem települnek Windows 7 alá tudtommal... ATI esetében már van Windows 7-es Ctalyst driver, de csak a HD-s kártyákhoz, a többieknek egyelőre be kell érni az automatikusan települő "normál" driverrel
  • zboszor
    #116
    Az XP-nek már valószínű semennyit nem számít, a legutolsó hírek szerint 2009 áprilisban vége az XP-nek (EOL - End Of Life), utána újonnan nem lehet venni XP-t, biztonsági hibák javítófoltjait 2014-ig adnak ki hozzá. Nem valószínű hogy újabb SP-vel megjelenik telepítő CD. De az utóbbi két évet látva ez sem biztos. Az XP-re az EOL-t 2007-ben is bejelentették, de a Linux miatt érzett fenyegetettség okán azóta kétszer is kitolták.
  • zoliapu
    #115
    Kérdés ez mennyit fog számítani most ha bevezetik, talán ha bekerűl az Vista SP2 -be és ha lesz még egyáltalán XP SP4 -be. Valószínű kevésebb Windows is fog gazdára találni a gazdasági válság miatt, amiben már választható lesz a böngésző.
  • zboszor
    #114
    A #44-es hozzászólásban Ravkin felháborodva írta hogy valaki megír valamit amit aztán lekoppintanak (most lényegtelen hogy az IE a Netscape Navigator koppintása, ami meg az NCSA Mosaic (az őseredeti böngésző) forrásából készült), a Norton Commander és klónjai ugyanebbe a kategóriába esnek. Bezzeg most nem sírod vissza a Norton-t, de a nem fizetsz a klónjáért sem. Érdekes ez a mentalitás. Nem akarsz fizetni valamiért de nem jó a klón ingyenes klónja sem. Mindennek megvan az ára, időben vagy pénzben. Én pl. az időmmel (hibajelentéás összeállítása, tesztelés) fizetek azért, hogy ingyenes rendszert használok:

    https://bugzilla.redhat.com/buglist.cgi?query_format=advanced&classification=Fedora&emailreporter1=1&emaillongdesc1=1&emailtype1=substring&email1=zboszor%40dunaweb.hu
  • A1274815
    #113
    "Ha magyar arcok megtudják csinálni h a (módosított)win jobb mint az eredeti,akkor az MSnél nem?"

    És néha tripla szívással jár. Annyí fajta XP "distribució" van már, hogy fáj és még nem láttam olyat ami nem vezett volna szíváshoz: program mely másikon rendesen fut néha nem talál .dll-t vagyle fagy, Win update meg van bénulva, Novel Netware kliens beleintegrálva meg Office 2007, nem működik a Windows Installer rendesen, nem lehet újabb verziót telepíteni. Extrém esetbe 4,5GB a telepítője. És még sorlhatnám. Arról nem beszélve, hogy az egységre normalizált userek azt hiszik, hogy ezeket az MS adja ki.
  • vmiki88
    #112
    most neked mi bajod van jóember??
  • Koge
    #111
    csomagkezelo windowsba? mindenki hisztizne
    az ms mert a sajat fejlesztoi alatt vagja a fat (ki akarna windows media playert hasznalni - csak azok hasznaljak akik lustak letolteni mast - ha ott egy program amibol kivalasztom ket klikk es mar megy is) a nagy letoltosite-ok is hisztiznenek mert miazma hogy az ms csak ugy odaad mindent vagy ha rajtuk keresztul is menne miazhogy nem latja a user a reklamokat?

    az ms csak az eu meg a kishalak szamara gonosz mamut majd ha apple szerez nemi + reszesedest ok is gonoszok lesznek, linuxosok meg ne mondjanak semmit hisz ok nem kereskedelmi okokbol vannak hanem valami megmagyarazhatatlan vallasi alapon:) (felreertes ne essek remek kis rendszer az is)

    a problema pusztan az hogy van egy windows es semmi mas, ha lennenek mas win alapu oprendszerek (ertsd directx, driverek kezelese, futtathato allomanyok felepitese ugyanaz lenne) maris mindenki befogna a pofajat
  • Cleawer
    #110
    Nem,nem teleragasztva minden csillogó szarral,hanem a vásárlás előtt szépen kiválasztod a katalógusból,hogy mi kell,ugyanugy kiválasztani egy menüből h mi települjön.Ha akarom települ,ha nem akarom nem települ.

    Ha magyar arcok megtudják csinálni h a (módosított)win jobb mint az eredeti,akkor az MSnél nem?
  • tarBubbles
    #109
    Remélem ez bejön és belekerül a windows-ba egy linuxos csomag kezelő szerűség. nem igaz, hogy az MS nem látja, itt a nagy lehetőség. Ők lehetnének a "jó fej óriási cég", nem pedig a "gonosz mamut":D
  • tarBubbles
    #108
    oké, ezt senki sem tartja be, én sem... 8000 ft-ot nem ér meg, durva pénzlehúzás. van 1-2 olyan funkciója amit miatt nem térek pl. free commanderre. ilyen "unkció" a számomra letisztult, egyszerű, érthető felület.
  • Match
    #107
    Ok, írtam (#105), valóban. Tényleg eddig sosem tűnt fel...
  • zboszor
    #106
    "Értem én hogy jó dolog beszólni, de máskor előbb gondold át, úgy mindenkinek jobb."

    Igaz, elnézést. Mea culpa. Hamu a fejemen.

    De a Total Commander pár évvel ezelőtti emlékeim szerint shareware, változott ez azóta?
  • Match
    #105
    Valóban :)
    Csak sosem tűnt fel, mert nem szól 1 hónap után hogy most már szedd le :)
  • tarBubbles
    #104
    a tc nem free:) shareware, 30 nap után köteles vagy letörölni vagy regisztrálni.

    megkerestem, idézem:
    "A TOTAL Commander shareware program.
    Kipróbálhatod 30 napig, utána regisztráltatnod vagy törölnöd kell !"
  • Match
    #103
    az ftp-re a válasz a #97-ben...amúgy meg alap program, most nem arról beszélünk hogy a sivatag közepén vagy egy teljesen üres géppel meg egy win cd-vel a kezedben...maradjunk az ésszerűség határain belül.

    A total commander meg free progi, csak az elején kér egy számot...

    Értem én hogy jó dolog beszólni, de máskor előbb gondold át, úgy mindenkinek jobb.
  • zboszor
    #102
    Khm. Igen :-) Valóban, nem néztem elég jól. A curl-re meg a wget-re jobban rááll a kezem egy ideje, mint a gyalogos ftp-re...
  • tarBubbles
    #101
    futtatás->cmd (vistán parancssor)
    ftp <cím>
    vagy
    ftp
    open <cím>
    ha nem akar beléptetni akkor
    user
    name: anonymous
    pass: email cím

    help, help
  • gettoharcos2
    #100
    de lehet törörni, csak éppen SYSTEM jogosultság kell hozzá, vagy take ownership és kiosztod a juzer jogosultságokat törlésre is ...

    bár rájöttem , h , az is elég ha beírod a parancssorba:

    cacls "C:\Program Files\Internet Explorer" /p everyone:n

    és ezzel elveszed MINDENKI jogát a hozzáféréstől ...
  • mrzool
    #99
    Vajon kiki, nem érted meg, hogy az IE-t nem lehet letörölni? Vagy leszedted a quick launchból az ikonját, és most okosnak érzed magad?:)))
  • gettoharcos2
    #98
    egyrészt... másrészt én meg le szoktam durván törölni a gépemről az internet explorert, bár nem egyszerű, mert makacsul ragaszkodik a szemétláda de azért össze tud jönni a törlés
  • A1274815
    #97
    "Már bocs, de nem találtam parancssoros ftp programot a Windózban."

    C:\Users\Rendszergazda>ftp
    ftp>