Gyurkity Péter

Internetes archívumokat blokkol a brit pornószűrő

Az egyes brit internetszolgáltatók által alkalmazott szűrő - amelynek korábban a Wikipedia egyes lapjaival gyűlt meg a baja - ezúttal kiterjedt internetes archívumok blokkolását eredményezte, a felhasználók felháborodására.

A napokban a Thus cég által birtokolt Demon Internet nevű szolgáltató ügyfelei számoltak be arról, hogy a népszerű és gyakran látogatott Wayback Machine portál anyagaihoz lehetetlen hozzáférni, mivel a szolgáltató egyszerűen letiltotta az elérést. Ezzel mintegy 85 milliárd (!) weboldalhoz nem jutnak el a kíváncsi internetezők, akik a jelenleg megtekinthető portálok korábbi változatai iránt érdeklődnek.

A Wayback Machine ugyanis egyfajta internetes időgép, amelynek révén gyorsan és egyszerűen hozzáférhetünk a korábbi években használt, mára már lecserélt portálokhoz, szemügyre véve azok dizájnját. A kiterjedt adatbázisban nemcsak brit, hanem szinte bármilyen más nemzetiségű oldalt is megtalálhatunk, így például az SG.hu előző verzióit is megtekinthetjük a motor segítségével. A Demon szolgáltatását használó internetezők azonban arról számoltak be, hogy a szűrő miatt nem férnek hozzá az anyagokhoz, amit valószínűleg néhány kép, illetve egyéb tartalom elérhetősége váltott ki.

Emlékezhetünk arra, hogy decemberben a Scorpions együttes egyik régi albumának borítója váltott ki hasonló tiltást, mégpedig nem kisebb oldal, mint a Wikipedia esetében. A borítón látható meztelen fiatalkorú kapcsán ugyanis panasz érkezett az Internet Watch Foundation központjába, ennek eredményeként pedig hamarosan hat nagy brit szolgáltató tiltotta le az elérést az oldalhoz. A cégek néhány proxiszerveren keresztül bonyolították le a Wikipedia szinte teljes forgalmát, ez pedig az alapítvány oldalán azt a látszatot keltette, hogy az egyes bejegyzéseket szerkesztő személyek mind ugyanazon IP-címeket használják - ezt követte a szerkesztők tömeges kitiltása a portálról, mivel tévesen azt feltételezték, hogy tudatos rongálással kísérleteznek az illetők.

Az egyre erősödő tiltakozás miatt az IWF végül feloldotta a tiltást - hasonló lépést szeretnének látni a webarchívumok esetében az érintett internetezők, erről azonban nem érkezett hír. Az eset pikantériája, hogy a Wayback Machine mellett számos egyéb kisebb oldal is érintett, így például a BBC, az ENSZ, illetve a Thus cég saját archívuma sem elérhető a blokkolás eredményeként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #9
    Nem valószínű, az internet (még) enélkül is elég szabad, meg a tor és az onionos honlapok lassúak is, egyelnőre még csak pedok és terroristák, és kábszer terjesztők és egyéb ilyen szélsőséges csoportok használják. De pl akkor lesz jó ha ilyen totális diktatúra lenne megint (ami remélem nem lesz, szerencsére nem valószínű).
  • B0nFire #8
    Már egy páran emlegették errefelé; gondolom, ha jó, akkor előbb-utóbb elterjedt lesz, és népszerű. Meglátjuk.
  • zola2000 #7
    Ez nem a fej homokba dugása, hanem tesznek a probléma ellen valamit. Persze a TOR ellen nem tudnak mit tenni ők sem, viszont arról a netezők kb 90%a azt sem tudja mi az...
  • 05lampard #6
    Azokat az IP-ket is tiltja, amikben szerepel a 69-es szám?
  • Gabe Dearborne #5
    Egyenesen imádom, ha valamit ilyen dilettáns módon intéznek... Honnan a gyiherából szalasztották a sok barmot?
  • flexike #4

    Nekem sem jön be az SG némelyik arhív oldala. Adatbázis nem elérhető...
    De nem mind. 2001-es meg 2005-ösek.
    Nektek?

    Biztos szűrés hiba, nem adatbázis? :-D

  • B0nFire #3
    Megint a jó öreg "homokba a fejet" strucc-módszer. Mintha azzal, hogy nem beszélünk egy problémáról az már nem is létezik. Érdekes módon a Scorpions Virgin Killer c. lemeze idején, amikor én 1 éves voltam, miért lehetett ilyen képet a lemezre tenni, és miért nem lehet most? A gyermekpornográfia meg a lánykereskedelem nem ennek a lemeznek a megjelenésére datálható. Tévedés. Azelőtt is volt, és ezután is lesz. Stupid angol álszemérem, meg álprüdéria megint. Tényleg csodálom, hogy egyáltalán képesek szaporodni!!!
  • pasi29uk #2
    Csak azt nézheted amit megengednek.
    Tulajdonképpen csak arról tudod, hogy nincs amiröl van valami információd.
    Ki tudja, hogy a különböző blokkolások miatt hány weboldalt láthatnál ha tudnád, hogy egyátalán léteznek?
    Ne a nagytestvér állítgassa az erkölcsi mércémet.

    Aki nekrofil, pedofil, stb. beteg simán le kell kapcsolni, ahogy eddig is tették.
  • Sir Quno Jedi #1
    Hááááháááá! Tudatlan hozzánemértők ismét IP tiltásra adták a fejüket és ebbe bele is buknak! Netán ismerni kéne a netet, meg a működését, mielőtt tartalomszűrőnkben garázdálkodni kezdünk mások kontójára! :DDD