Berta Sándor

Feloldották a Wikipedia angliai blokádját

Az Internet Watch Foundation (IWF) hivatalosan is megszüntette a Wikipediához való hozzáférések blokkolását. A blokádot azután vezették be, hogy kiderült: a Scorpions "Virgin Killer" című albumjának borítóján egy meztelen kiskorú lány látható.

A brit szervezet - az Európai Bizottság és a helyi kormány támogatásával - az internetes gyermekpornográfia ellen küzd és a borító megtalálása múlt hét szombaton tette indexre a Wikipediát, amelyet azután a Wikimedia Alapítvány felmérése szerint a brit felhasználók 95 százaléka nem tudott elérni. Az intézkedés nagy vitát váltott ki. Az IWF végül azzal indokolta a mostani lépését, hogy ugyan a borító sérti a brit törvényeket, de a borítót már több évtizede adták ki.


Az IWF önmaga állítja össze a tiltott tartalmakat felsoroló listáját, amit rendszeresen frissít és az információkat továbbküldi az internetszolgáltatóknak. Az eset azért váltott ki nagy visszhangot, mert a szóban forgó borító az 1976-os Scorpions albumán jelent meg és eddig nem sokaknak szúrt szemet. Az IWF hivatalosan is elnézést a Wikipedia látogatóitól a történtek miatt. A blokád azonban nem csak az olvasókat, hanem a szerkesztőket is érintette, akik több napon át nem tudták végezni a munkájukat.

A blokád elrendelését bírálta többek között az Electronic Frontier Foundation (EFF) is, mondván az IWF rossz logikát követett. Sue Gardner, a Wikimedia ügyvezetője megkönnyebbülve fogadta az Internet Watch Foundation bejelentését és megköszönte a gyors intézkedést. Mike Godwin, az alapítvány ügyvédje elmondta, hogy ugyan egyetértenek az IWF céljaival, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez az eset is megmutatta, miszerint az illegális tartalmak ellen fellépő szervezeteknek a munkájuk végzése során körültekintőbben kellene eljárniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #13
  a boritora recskazni mar nem legalis?
 • Mike at home #12
  akkor még nem volt ez a pedofilia hisztéria mint most, no meg a neopuritanok sem voltak olyan hangosak és erősek
 • arty #11
  én azt nem értem, miért nem tiltották le egyből a teljes internetet angliában?
 • cateran #10
  vagy ne adj isten felveszi ahogy pancsikol a drága...tuti perverz állat...
 • cateran #9
  Összegezve:ha strandon szaladgál anyaszült meztelenül 1 6-9 éves az normális dolog,ugyanez fotón már beteges......az az apuka aki fürdeti a kislányát beteg?

 • teddybear #8
  Akkor még, amikor ezt a lemezt kiadták, még nem volt tilos. Mint ahogy Mohamed próféta is elhálta a nászt a kilenc éves feleségével, a maga idejében.
 • kanesoban #7
  Nem lett volna ésszerűbb felszólítani a Wikimedia-t, hogy szedjék le ezt az egyetlen képet, mint blokkolni az egész Wikipédiát miatta?
 • IrkaBirka #6
  fura dolog ez. Ha valaki felrakja egy borítóra, akkor innentől legális?
 • RelakSfromhome #5
  Nem biztos. Vedd figyelembe, hogy mikor készült a kép (1976)
 • nickwearby #4
  Hát ezen megakadt a lélegzetem egy pillanatra :)
  De azért elég manipulált képnek néz ez ki.
  Az egy felnőtt modell testének néz ki, kiretusált mellekkel és lecserélt fejjel.