Berta Sándor

Kritikák kereszttüzében a személyi keresők

Egyre több cég specializálja magát az online személykeresésre. Az adatvédelmi szakemberek viszont aggályosnak tartják ezt a kutatási módot.

Napjainkban sokan kutatnak személyes adatok alapján a világhálón a régi iskolatársaik, ismerőseik vagy rokonaik után. Az osztrák piacnak jelenleg két meghatározó szereplője van, a 123people és a yasni. Mindkét kereső népszerű és egyre többen élnek az általuk kínált lehetőségekkel. Azonban Hans Zeger, az ARGE Daten osztrák adatvédelmi szervezet vezetője bejelentette, hogy kártérítési pereket indít az internetes személykeresési szolgáltatást kínáló vállalatok ellen.

A jogász azt akarja elérni, hogy a bíróság egyrészt szólítsa fel a cégeket a tevékenységük abbahagyására, másrészt mondja ki, hogy kártérítést kell fizetniük. "Ezek az online személykeresők megsértik a magánélet sérthetetlenségét biztosító előírásokat. A következő hetekben minden szolgáltatónak a bíróság előtt kell majd felelnie az általa elkövetett törvénysértésekért" - jelentette ki Hans Zeger.

A kereséseknél mindkét szolgáltató olyan nyilvános adatbázisokból szerzi be az adatokat, mint a telefonkönyvek, a különböző szakmai és kamarai nyilvántartások. Ezenkívül gyakran támaszkodnak más online forrásokra, más keresőkre, a Flickre és a Twitterre is. Zeger ennek ellenére hajthatatlan, mindegyik kereső üzemeltetői ellen pert akar indítani. "Az, hogy mi tartozik a magánszférámba csak én tudom meghatározni. Még akkor is, hogy ha valamit nyilvánosságra hozok magamról az interneten, azt más nem használhatja fel kénye kedve szerint" - szögezte le az ARGE Daten vezetője.

Az ügynek magyar vonatkozása is van, ugyanis a január óta elérhető 123people vállalat székhelye Bécsben van, de a fejlesztők Budapesten dolgoznak. "Várhatóan ebben a hónapban elérjük a látogatottsági rekordot és ezzel a négy leglátogatottabb osztrák oldal közé kerülünk be. Már a kezdetekkor tudtuk, hogy mit csinálunk. De mi csak hivatkozásokat jelenítünk meg és nem magukat a személyes adatokat" - közölte Bernhard Lehner, a 123people szóvivője.

Az elmúlt hónapban elkészült a 123people osztrák és német verziója mellett az amerikai, a brit és a francia változat is. "Az oldalunkon novemberben 700 000 látogatót regisztráltunk. Augusztusban még csak 250 000-en voltak. Ez azt jelenti, hogy majd nem a háromszorosára nőtt a látogatottságunk. Nem értjük a mostani bejelentést, hiszen különösen nagy figyelmet fordítunk az adatvédelemre. Nálunk nincsenek automatizált személyi profilok, hanem - amennyiben szeretnék - a látogatók maguk készíthetik el a saját oldalaikat. Az automatikus profilgenerálást és -tárolást egyébként az európai uniós jog is tiltja és mi ehhez tartjuk magunkat. Mindenben együttműködünk az adatvédelmi szakemberekkel és a hatóságokkal" - tette hozzá Steffen Rühl, a yasni ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomkrumpli #3
    biztos csodálkozott magában hogy ez valamit biztos titkol ha nincs fent sehol :-)
  • toto66 #2
    No, rólam sem!
  • teddybear #1
    Többek között ezért nincs sem iwiw, sem más profilom fent a neten. A magánélet az magánélet, nem tartozik másra, csak rám, és a partnereimre, meg a közeli ismerőseimre.
    Volt már olyan állásinterjúm, ahol a HR-liba tátott szájjal bámult rám, amikor a kérdésére kiderült, hogy nyugodtan keresgélhet, de rólam nem talál semmit a neten.