Berta Sándor

Zoetrope, a régi internet keresője

Amerikai kutatók egy olyan keresőt fejlesztettek ki, amely segít a felhasználóknak az archív tartalmak közötti kutatásban.

A Washingtoni Egyetem és az Adobe cég munkatársai által közösen létrehozott Zoetropenak köszönhetően bárki megtalálhatja akár az évekkel ezelőtti információkat, rendszerezheti azokat, sőt a régi képekből akár animációs filmeket is készíthet. Ezenkívül megtudható egy weboldal fejlődése is, mivel a Zoetrope képes megmutatni, hogy egy honlap miként változott meg az idők folyamán. Ez a funkció különösen akkor lehet hasznos, hogy ha valaki egy termék, mondjuk az üzemanyagok árának időrendbeli változását vagy egy film értékelését akarja nyomon követni. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a felhasználó bejelölje az őt érdeklő oldalt, majd képletesen szólva egy időtekercs elfordításával visszamehet az időben.

Egyúttal lehetőség van arra, hogy bárki keressen a régi tartalmak vagy dokumentumok között. Nem muszáj ugyanakkor egy teljes szöveget kijelölni, lehetőség van csupán egy bekezdés vagy nagyobb szövegrész kiválasztására is. Emellett a szolgáltatás használható több régi portál tartalmának összehasonlítására, így megtudható, hogy egy politikai vagy gazdasági, tőzsdei eseményről miként tudósított az egyik és miként a másik média. A Zoetrope segítségével az adatok eltérő módon jeleníthetők meg, összegyűjthetők táblázatba vagy a különböző képekből egy rövidfilm is készíthető.

"Az egyik érdekes lehetőség, hogy valaki a közlekedési helyzetről szóló jelentésekből létrehozhatja a dugók kialakulásának animációs videóját. Amennyiben az adatokat ötvözi az abban az időszakban rögzített időjárási információkkal, akkor akár közlekedési minták is létrejöhetnek. Így kideríthető, hogy egy adott időszakban általában mely utcákat jobb elkerülni" - szögezte le Eytan Adan projektvezető. Adan hozzátette, hogy a Zoetrope a kiválasztott oldalak tartalmát óránként lementi, ez azonban nem mindig elég, hiszen például a tőzsdén gyakrabban változnak az események.

A jelenlegi verzió, amelyet idén július óta fejlesztenek, jelenleg csak 1000 honlapot tartalmaz. Felmerült viszont annak a lehetősége, hogy a kutatók együttműködnek a Brewster Kahle által alapított és a webes tartalmat 1996 óta megőrző Archive.org nevű szervezettel. "A böngésző csak egy ablak a mai világhálóra. Ha valamit keresünk, akkor a mostani eredményeket kapjuk meg. A Zoetrope azonban segíthet a múlt adatainak megmentésében és abban, hogy azokat a felhasználók is megismerhessék" - mondta a szakember.

Nem mindenki fogadta azonban kitörő örömmel a projektet. Viktor Mayer-Schönberger, a Harvard Egyetem politológusa például úgy vélte, hogy a digitális adatokat, az igazán fontos információk kivételével, nem lenne szabad hosszú távon eltárolni, hanem időről időre meg kellene semmisíteni őket. Ez történhetne úgy is, hogy a fájlokat egy lejárati dátummal látják el, amely időpont elérésekor automatikusan törlődnek a rendszerből. Ez a megoldás azonban számos kérdést vet fel. Ezek egyike, hogy ki döntené el, hogy mi számít igazán értékesnek és fontosnak?

A Zoetrope készítői mindenesetre nem hagyják magukat eltántorítani elképzelésük megvalósításától és azt ígérték, hogy a szoftver első nyilvános változata már jövő nyáron, a böngészők kiegészítőjeként, várhatóan ingyen elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #5
    anyám.. el is felejtettem már

    pedig hiába néz ki őskövületnek

    szerintem is sokkal szebb volt
  • ziipp #4
    1999-es cikkekre rá se érdemes keresni. *
  • ziipp #3
    Azért ez jól mutatja, hogy mennyire másképp múlik az idő a számítástechnikában, mint máshol. Egy 6 éves oldal szinte őskövületnek hat. 1999-es cikkekre rá érdemes keresni. Alig vannak. Pedig akkor már volt Mátrix, Harcosok Klubja, stb. Szóval nem is volt olyan régen.
  • Frayer #2

    Jan 18, 2002 SG.HU

    Isten bizony, nekem még jobban tetszik a régebbi stílus mint a mostani.
  • balee66 #1
    Hasonló van már elég rég óta
    http://web.archive.org