Berta Sándor

Információszabadsági chartát javasol a német adatvédelmi biztos

Peter Schaar a Darmstadtban harmadik alkalommal megrendezett Német Informatikai Csúcstalálkozón kezdeményezte egy új dokumentum elfogadását.

"Az exponenciálisan növekvő információgyűjtés és -elemzés miatt egyre fontosabbá válnak az adatvédelem és az információszabadság kérdései. Mivel a mai interaktivitással teli világunkban minden ember már nem csak egyszerűen egy felhasználó, hanem hálózati polgár is, éppen ezért különösen fontos számomra, hogy minden piaci szereplő felelősségét kiemeljük. A charta elsősorban az alapvető véleménycseréhez járulhat hozzá" - nyilatkozta a német adatvédelmi biztos.

Schaar hivatalos honlapján már nyilvánosságra is hozta a tíz pontból álló tervezetet, amelynek címe: Digitális adatvédelmi és Információszabadsági Charta. A dokumentum első pontja szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy megfigyelések és ellenőrzések nélkül, szabadon mozoghasson az interneten. A különböző szolgáltatásoknak lehetővé kell tenniük, hogy akár anonim módon vagy álnév használata mellett igénybe vehetők legyenek. A második pont lényege, hogy a magánszférát a digitális világban is tiszteletben kell tartani, mind az állami hivatalok, mind a cégek részéről. Ezért minél kevesebb adatot kell gyűjteni.

A harmadik pont az elektronikus adatfeldolgozó rendszerek megbízhatóságát emeli ki és egyúttal leszögezi, hogy biztonságos titkosítási eljárásokra van szükség. A negyedik pont az önrendelkezés jogáról szól. Minden polgár maga döntheti el, hogy kiadja-e, és ha igen, mikor és kinek a személyes adatait. Lehetővé kell tenni, hogy ezek a beleegyező nyilatkozatok - akár elektronikus úton is - visszavonhatók legyenek. Emellett mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget, hogy megtudja: mely adatait tárolják el a szolgáltatók és a hivatalok, miként költik el az általa befizetett közterheket. Az elektronikus közigazgatásnak része az is, hogy a rendszerek minél egyszerűbben és biztonságosabban használhatók legyenek.

A felhasználóknak ugyanakkor tisztában kell lenniük azzal, hogy ha kiadnak magukról egy adatot vagy információt, azzal később bárki visszaélhet. Az oktatási intézményeknek, ide értve az óvodákat is, képesnek kell lenniük arra, hogy megtanítsák a legújabb technológiák alkalmazására a fiatalokat. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: tiszteletben kell tartani, hogy a mai digitális világban is vannak olyan emberek, akik ódzkodnak a technikai dolgoktól. Ők az álláspontjuk miatt nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vajon kiki #1
    1. mindenkinek joga van ahhoz, hogy megfigyelések és ellenőrzések nélkül, szabadon mozoghasson az interneten.

    Az embereknek nem csak joguk de eszközük is van már ehhez, akármennyire is cinikusak és naívak a T. képviselők, adatvédelmi bizonytalanok, bürokrata semmittevők stb..

    2. A második pont lényege, hogy a magánszférát a digitális világban is tiszteletben kell tartani, mind az állami hivatalok, mind a cégek részéről. Ezért minél kevesebb adatot kell gyűjteni.

    Az hogy melyik állam mennyi adatot gyűjt az az egyéni szociális problémájuk, mivel a fent említett programmal maximum titkosított adatátvitelt tudnak mintavételezni.Gyűjtsenek belőle jó sokat !

    3. A harmadik pont az elektronikus adatfeldolgozó rendszerek megbízhatóságát emeli ki és egyúttal leszögezi, hogy biztonságos titkosítási eljárásokra van szükség.

    Biztonságos titkosítási eljárások már régóta léteznek és nem egy ilyen senkiházi Schaarjankó fogja azokat kitalálni/bevezetni vagy éppen legalizálni. Hogy mást ne mondjak a fent említett program is az.
    Az elektronikus adatfeldolgozó rendszerekről pedig csak annyit, hogy minden szolgáltató pofátlanul szűri a bittorrent portokat és ha nem titkosítva használod őket akkor megnézheted a sebességet lesz vagy 50 kilobájt/sec.. (titkosítva pedig közel annyi mint amennyire előfizecc)
    úgyhogy legyél csak te is pofátlan és titkosíts el mindent !

    4. A negyedik pont az önrendelkezés jogáról szól. Minden polgár maga döntheti el, hogy kiadja-e, és ha igen, mikor és kinek a személyes adatait.

    Majd pont egy ilyen senkiházi Schaarjankó fog minket okostojás tanácsokkal ellátni !Köszönjük de mi idáig is elvoltunk és eztán is elleszünk a TORRAL ! Nincs szükség ilyen okos tanácsokra meg rendeletekre meg törvényekre amikre csak vastagon fogunk rátenni... az ilyen okos törvényhozókra meg végképp nincsen szükség akik elviszik az állami közpénzeket az ilyen okos dumákért...