Berta Sándor

A streaming visszaveti a fájlcserélést

Úgy tűnik, hogy a stream-szolgáltatások terjedésének segítése a leghatékonyabb fegyver a kalózmásolatok ellen.

A Sandvine legfrissebb anyaga alapján azóta, hogy a Netflix folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan jelentős mértékben csökken a fájlcserélési portálok letöltéseinek száma.

A kalózok és fájlcserélők előszeretettel hangoztatták korábban azt, hogy ha létezne jó legális alternatíva, akkor nem töltenének le annyi illegálisan másolt filmet, zeneszámot és filmsorozatot. Egy időben a legális ajánlatok nem csupán drágábbak és bonyolultabbak voltak, hanem kényelmetlenebbül is lehetett őket használni, így elterjedtek az illegális platformok. Azóta viszont, hogy elterjedtek a stream-ajánlatok, például a Netflix, az Amazon Prime Instant Video, a Watchever vagy a Sky Online, az elmúlt években csökkent a kalózkópiák száma.

A Sandvine anyaga szerint a teljes észak-amerikai letöltési mennyiség 70 százaléka a valós idejű szórakoztatásra vezethető vissza. Az észak-amerikai sávszélesség 37,1 százalékát használják a Netflix szerverei. (Ennek az internetszolgáltatók egyébként nem annyira örülnek.) A cégnek csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 40 millió előfizetője van, a második helyre a YouTube került 17,9 százalékkal, míg a harmadikra az Amazon 3,1 százalékkal. Összehasonlításul: a fájlcserélő portálok közül a BitTorrent Észak-Amerikában csupán a letöltések 5 százalékáért felelős - 2011-ben ez az arány a Bitorrent esetében még 21 százalék volt.

A számok ugyanakkor nem veszik figyelembe azoknak a kalózmásolatokat, amelyeket a fájlmegosztókról töltenek le, ezek ma már csak a teljes forgalom mindössze 6 százalékát teszi ki. =A Sandvine 2013-ban jelentette be, hogy már nem a fájlcserélés határozza meg az online forgalmat, akkor Észak-Amerikában a mérések kezdete óta a fájlcserélő oldalak forgalma először esett 10 százalék alá.) Tehát kiderült, hogy bár minden eddiginél gyorsabbak az internethozzáférések és a kalózkópiák néhány perc alatt a merevlemezekre kerülhetnek, a felhasználók nagy része kész pénzt kiadni a legális tartalmakért, de elsősorban akkor, ha a szolgáltatások nem túl bonyolultak és biztonságosak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Kijelentésem nem konkrétan az adott filmre és felbontásra vonatkozott, hanem egy alap jelenségre (illetve folyamatra).
    Mellesleg, ha megnézed, sok esetben a Youtube-ra feltöltött magyar szinkronos filmek képi és hangi minősége legalább olyan rossz, mint anno a VHS volt. ;-)
  • pakeszke #9
    "No meg az igénytelenség.
    ....
    Az emberek nagyon nagy többségének bőven jó az agyontömörített film és zene így a Youtube is filmnézésre."

    egy Bud Spencer Terence Hill -es filmet anno VHSen toltak az ugymond igenyesek
    en kerek elnezest hogy jelen pillanatban annal jobb minosegben ELSORE lejon a jutyubrol a cucc, en nem tudom miert kellene 4K ahhoz hogy igenyesnek mondjam magam...
  • Alexease #8
    "Az emberek nagyon nagy többségének"... nincs penze ;) Legalabbis nalunk. Kint lehet igenytelenek, de ki a sz*rt erdekel mit csinalnak kint?!:))
  • Tetsuo #7
    Részben egyetértek veled, de a két dolog egymástól különböző és nem zárja ki az egyik, a másikat.
    De lásd be, a tartalom terén is megnyilvánul az igénytelenség és butaság, elég a népszerű "kultúrába" belepillantani.
    (Mellesleg jegyzem meg: Soha nem volt ilyen alacsony színvonalú.)
  • bdzsana #6
    Nem tudom, hogy melyik film az, amihez olyan rengeteget hozzáadna egy milliós házimozirendszer 4k felbontású videóval.
    Esetleg a látványra építő filmek. Magát a történetet és a hangulatot átlehet élni csúcstechnológia nélkül is. Nekem pontosan annyi a különbség mintha egy könyvet olcsó változatban olvasnám vagy bőrkötésben. A mondanivaló, a történet és a hangulat átjön 4k nélkül is, tömörítve is.
    Én a minőséget nem a technológiában mérem hanem a tartalomban.

  • Tetsuo #5
    Tehát: Az emberek azért nem torrenteznek és inkább használják a streamet, mert: lusták, buták, igénytelenek.
    Ha az emberek többségét éppen érdekli a minőség, az csak a marketing miatt van.
    Ezenfelül a streamhez még kell pénz - egyelőre, majd reklámdömpinggel is választható lesz.
    Tehát a fáradságosabb, igényesebb torrentet hazsnálók egy része is ugyanolyan igénytelen és lusta mint a streamesek, csak nincs pénzük rá. :-)

  • kvp #4
    A dolog masik fele, hogy ha a fizetos szolgaltatok kepesek jo minosegu tartalmat kinalni a helyi fizetesekhez kepest nagyon olcson, akkor egyszeruen az emberek jelentos reszenek nem eri meg faradni azzal, hogy maga szedje le illegalis forrasbol. Azaz ha a zoldsegesnel is van friss es jo minosegu zoldseg, akkor az emberek nagyobbik resze nem fogja a szomszed kertjebol lopni, mert nem eri meg neki.

    A nyugati atlagfizetesekhez kepest annyira olcsoak lettek a jo minosegu legalis filmnezesi oldalak, hogy az embereknek egyszeruen megeri fizetni erte.

    A youtube-rol megy csak annyit, hogy egyreszt vannak rajta ingyenes UHD videok is, viszont a fizetos szolgaltatasa tudja hozni a netflix vagy barmelyik torrent minoseget. Az, hogy ez nallunk nem igazan elerheto mar mas kerdes, de mi nem vagyunk a fejlett nyugat resze. (mexiko es kina sem, marpedig veluk versenyzunk)
  • Tetsuo #3
    No meg az igénytelenség. Az emberek többsége nem értékel egy jó bornál is jobbfajta bort, egy kiemelkedő hangminőségű hangrendszert, (ha tudna) sem költ teremakusztikára, nem nézi a tápláléka összetevőinek minőségét, nem érdekli mivel öblíti(k) a ruháját és általában az olcsóbbat, olcsóbb boltokat keresi stb. stb.
    Az emberek többségét a 4K akkor érdekli, ha eléri és megragadja a marketing.
    Az emberek nagyon nagy többségének bőven jó az agyontömörített film és zene így a Youtube is filmnézésre.
  • BCs design #2
    ennek a lustaság és a mély ostobaság az oka, sokan annyira lusták és ostobák hogy még torrentről sem tudnak vagy akarnak letölteni
  • tom_pika #1
    nem túl bonyolult és biztonságos? vagyis a felhasználók nem szeretik, ha biztonságos?