Gyurkity Péter

Még egy esélyt kap a zeneletöltő Jammie Thomas

A zeneszámok megosztásáért elítélt amerikai felhasználó mégis megúszhatja a komoly büntetés kifizetését, miután fogyasztói csoportok a korábbi ítélet problémái miatt a fellebbezés mellett döntöttek.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) napokban közölt részletes anyaga szerint az eredeti bírósági döntés nagyon is támadható, főleg annak fényében, hogy a vonatkozó szerzői jogi törvény a jogvédett tartalmak tranzakciójának lefolytatása esetén írja elő a büntethetőséget - márpedig ennek megállapítására nem került sor, a kétgyermekes anyuka esetében mindössze annyit sikerült bizonyítani, hogy a kérdéses tartalmak elérhetők voltak mások számára.

Az EFF egészen pontosan arra hivatkozik, hogy a másik oldalnak nem sikerült a letöltéseket bizonyítania, vagyis azt igazolni, hogy valóban végbement-e az illegális másolatok terjesztése, vagy sem. Annyi bizonyos, hogy Thomas egy megosztott könyvtárban tárolta a zeneszámokat, ahol más Kazaa felhasználók elérhették azokat, ám az nem derült ki, hogy a letöltések valóban megtörténtek-e. Így tehát a felhasználó, aki januárban még pénz és ügyvéd nélkül reménytelen helyzetben volt, most mégis mentőövet kaphat - persze ehhez az is kell, hogy az EFF és más, fogyasztói és iparági csoportok összefogása sikerrel járjon.


A nőnek 24 zeneszám megosztása miatt 220 000 dollárt kellene fizetnie

A tavaly ősszel megszületett ítélet ellen azóta már több jogi szakértő és csoport is felemelte hangját. Többen azt emelték ki, hogy a RIAA győzelme igencsak ingoványos talajon áll, ám konkrét lépések egyik esetben sem követték a kijelentéseket. Azt már most megjegyzik, hogy amennyiben az EFF próbálkozása sikerrel jár, úgy a jövőben igencsak érdekes ítéletek születhetnek a hasonló ügyekben - mindenesetre az eredeti döntés nagyon is támadható, így mindenképpen pozitívum, hogy egyáltalán megpróbálják módosítani azt.

A cél a kiszabott büntetés eltörlése - hamarosan kiderül, hogy mit szól ehhez a RIAA és a bíróság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #13
    ha erre az oldalra gondolsz akkor sajnos az nem az enyém, csupán az egyik kedvencem
  • arrakistor #12
    mikor már sok embernek zavarja az orrát a sz*rszag, ami mellesleg mindig véletlenül pont egyirányból: a félsivatagi pöcegödör felől jön, akkor mindig jön egy jótevő, kockabajszos bácsi aki lehúzza a sok sz*rt a wc-n.
  • gombabácsi #11
    Rettegnek a zenekiadó semmittevő marketingfejűek, akik abból élnek hogy felfuttatnak együtteseket és/vagy a saját erőből befutottak sikereiből élnek.
    De a művészek egy része is hibás, hiszen akiket be kell futtatni, csak így tudnak híresek lenni.

    Éljen az ingyen zene! jamendo.com! Csak annyi vele a gond hogy kutatni kell a sok zene között, és nem biztos hogy a divatos zene fog megtetszeni, így a haverok előtt nem leszel menő!
  • Csaba42 #10
    Micsoda rettenetes bűnt követett el a boszorkány, az eszem megáll. Hatalmas nagy LOL ez a sok hülye jogvédő kis geci, akik csak a kisembert tudják basztatni.
  • ironwill #9
    arrakistor: kicsit sem vagy beteg.. eddig kevés hozzászólásodban nem zsidóztál.. mi köze ennek a cikkhez? mellesleg elég beteg a myspace oldalad is.. tudom. nem kérdezett senki.. de téged sem..
  • arrakistor #8
    igen, és mindenesetre ilyen kamunevű, semmiből előbukkanó kamuIPcímű mindenre elszánt kalózból mint pl.: én is vagyok még mindig SOKKAL több van (szerencsére) mint az ilyen álszent , igazított p*niszvégű -ökből, és esetleg megtesszük neki ezt az aprócska szivességet hogy mégse egy kismamának kelljen a frontvonalba lennie, aztán keresgessék kergessék ki volt a sok rosszarcúból .

    előbb utóbb csak megtanulják hogy nem ez a hosszú élet titka, és hogy milyen ügyhöz adják azt a mocskos , redvás, félsivatagi kipás p*fájukat.
  • Molnibalage #7
    220 ezer dollár. Aha. NORMÁLISAK ezek? Nagyon régen vettem eredti CD-ket, de mióta a (volt) kedvenc bandám és Enya is kiadott egy bűn rossz albumot inkább leszoktam erről és hallgatom a jó (és régi) zenéket vagy olyan helyeről töltöm le, ami ingynenes. Pl. jamendo.com (Ajánlom figyelembe Rob Costlow-ot aki szereti az akusztikus zenéket).
  • artschiatwork #6
    Így van, máglyára vele, áldozzuk fel, utána pedig adjunk hálát az Úrnak és a riaa-nak, hogy kiszűrte és méltó módon bünteti meg a lelketlen/kegyetlen/gaz/alávaló kalózt. f**k off riaa...
  • A1274815 #5
    Az nem lenne megoldás, ha létrehoznának egy fájl megosztot, amelyen reklámok mennek, cégek fizetnek nekik, ahoz hogy adják a reklámukat, és ebből fedeznék a letöltött cuccok árát és így gyakorlatilag legálisan jutna mindenki a cuccokhoz?
  • Sir Quno Jedi #4
    Én amúgy nem szaróznék. Ha engem el lehet ítélni ilyen hülyeségért ilyen képtelen összegre és emiatt az utcára kerülnék. Akkor mivel már úgysem lenne vesztenivalóm (hiszen ennek a nőnek is elveszik még a gyerekeit is, ha nem tudja őket eltartani), akkor szépen sorban meglátogatnám a kiadók fejeseit, a bírókat, a hamis "jogvédő"-ket és az összes korrupt seggfejet (mindig van olyan helyzet amikor védtelenek, csak ki kell várni) és BUMM a fejbe! Ennyi. Idővel megtanulják, hogy ha egy bizonyos szintnél JOBBAN baszogatják a kisembert, az könnyen az életükbe kerülhet. Jó móka mindenesetre.