Gyurkity Péter

A RIAA nyerte az amerikai fájlcserélő pert

Megszületett az ítélet az első bírósági szakaszig eljutott amerikai fájlcserélő perben: a vádlott ha nem is több milliót, de 222 ezer dollárt köteles kifizetni az okozott károkért. A bizonyíték elegendőnek találtatott.

A várakozásoknak megfelelően gyorsan döntés született az első olyan ügyben, amely a források szerint az Egyesült Államokban elsőként jutott el a tárgyalási szakaszba. A polgári peres eljárásban végül a szórakoztatóipar, vagyis a nagy zenekiadók, illetve a mögöttük álló RIAA nyert, amely sikeresen tudta érvényesíteni akaratát a bíróságon. A szerzői jog megsértése a bíróság szerint kellő igazolást nyert, így az elkövető méretes kártérítést köteles kifizetni.

A döntés értelmében a 24 - összesen 1702 - zeneszámot letöltő majd azokat megosztó vádlott megsértette a szerzői jogi törvényt, ezért számonként pontosan 9250 dollárt köteles megfizetni. A teljes összeg így 222 ezerre rúg - a bíróság a jelek szerint szereti az egyszerű számokat. Jammie Thomas hiába tagadta mindvégig bűnösségét, az esküdtszék megalapozottnak találta a kiadók állítását. Döntésükkel meglehetősen nehéz helyzetbe hozták a vádlottat, hiszen bár az összeg nem éri el a felső határt, a kiszabott büntetésből (amely durván 45 millió forintnak felel meg) egy lakás is kitelne.

Amint arról korábban beszámoltunk, a RIAA máris jelezte, hogy a döntéstől függetlenül újabb pereket készítenek elő a tengerentúlon. Eddig többnyire könnyű dolguk volt, hiszen a 26 ezer ügyből a legtöbb peren kívüli megállapodással zárult, vagyis a megvádolt magánszemélyek, illetve csoportosulások igyekeztek elkerülni a bíróságot és inkább fizettek. Az biztos, hogy a jogvédő szervezet most komoly bátorítást kapott és némi önbizalomnövelésre is jó volt a döntés, hiszen bebizonyosodott, hogy képesek hozni a szinte kötelező győzelmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AljasGetto #44
    Nekem a "LE AZ USA-VAL" jellegű flamekről mindig egy amcsi film jut eszembe (kb. 70-es évek, nem akció film, és nem is B, valami komolyabb témájú film), ahol a jól szituált gavallér ezt mondja a menyasszonyának a dolgozószobájában:
    "Elviszlek Londonba. Gyere megmutatom" (és megmutatja egy asztali földgömbön...)

    NO COMMENT
  • halgatyó #43
    Érdekes gondolatot fejtegetsz. Meg szabad-e és lehet-e itélni egy "másik világ" szokásait és jogrendjét? Most nem waneket akarom védeni, de:

    1.) Arra kíváncsi lennék, hogy miket írnál akkor, ha egy olyan országról lenne szó, ahol egy számodra nagyon szokatlan szokás uralkodik? Mondjuk a kultúra alapvető része lenne, hogy a családon belül oldják meg a szexuális örömszerzés módozatait a 2 éves kortól a 60 évesig, az öregek készítenék fel a fiatalokat, ahogyan most az iskolai tananyagot tanítják a szülők a gyermekeknek...
    Térjünk vissza a tényekhez.

    2.) Tényleg másik világ? Mennyire másik? Mert nem egy másik bolygón, a miénktől teljesen eltérő körülmények között kifejlődött, a mienktől drasztikusan eltérő mentális és fizikai adottságokkal megáldott lények lakják Amerikát.
    Hanem kb. ugyanolyan emberek, mint mi.

    3.) Ez a "másik világ" egy pillanatig sem habozik megitélni a tőle -- esetenként jelentősen -- eltérő, bár kétségtelenül Földi civilizációkat. Sőt, NEM CSUPÁN megitéli őket, hanem bizony bombázgatja is.

    4.) A rablóhatalom az bizony rablóhatalom. A szerzői jogok védelme bizonyos mértékig indokolt, de minden társadalomban van valami normális egyensúly az elkövetett szabályszegésekkel okozott TÉNYLEGES kár és a kapott büntetések között.
    Nem a sztárügyvédek hadát felvonultató rablóhatalom jelenti az erkölcs és tisztesség netovábbját!
    Ahogyan az évek telnek, a világban egyre jobban elharapódzik a joggal való visszaélés, a hatalom egyre gátlástalanabb és aljasabb húzásokat eszel ki és azokat egyre határozottabban viszi keresztül. Nem akarok most offtopic példákat emlegetni.
    Valamikor, 2 évtizede még bíztunk Amerikában és a nyugatban, ők voltak számunkra az emberi jogok, a demokrácia, a tisztesség és az igazságosság, ők voltak a haladás, a jólét, és minden, amire vágytunk.
    Ám azóta a szociális piacgazdaság lassan kimúlik, helyét átveszi valami kezdődő iszonyat, amit most még csak "liberális vadkapitalista" jelzővel illetenk, ám ahogy az álarc lefoszlik a változásokról, 10-15 éven belül rá fogtok jönni, hogy ez a rendszer cseppet sem liberális, és főleg nem igazságos, nem tisztességes, nem nyújt élhető jövőt a többség, a dolgozók számára.

    5.) A kérdés visszavezethető arra a világnézeti dilemmára, hogy van-e a tisztességnek, a becsületnek és az erkölcsnek általános alapszabály-rendszere, amely társadalomtól függetlenül létezik?
    Vannak, akik szerint van ilyen alap-tisztesség, és vannak akik mindent relativizálnak.
    Én az első változat mellett vagyok, mert az a természet törvényeiből következik. A fájdalom az bizony fájdalom, a fáradtság az pedig fáradtság. Az öröm az öröm, és a gazdagság több örömöt nyújt, mint a szegénység, és kevesebb fájdalmat és fárdaságot.
    Az emberi célok léteznek, akármilyen társadalomban élünk. Ezen célok meghiusulása pedig rossz, akárhol élünk is.
    Ha valakinek elveszik a lakását egy AHHOZ KÉPEST semmi jelentéktelen "bűn" miatt, az embertelen és igazságtalan cselekedet, akárhol éljünk is.

    Ez az amerika már nem az az Amerika, ez a nyugat már nem az a nyugat. Ezt ne feledjétek!
  • Harakiri576 #42
    Ez erdekes egy ertekitelet, meg kell hagyni.
    Kb olyan, mint hogy:
    - A kutyaszar undorito
    - A kutyak csinaljak, tehat a kutyak undoritoak
    - A kutyakat a kutyabaratok tartjak, tehat ok is undoritoak
    - Az allam engedi a kutyabaratokat kutyat szaratni, tehat ok is undoritoak
    - Tehat magyarorszag undorito.

    A fejtegetesed kb. ide vezet. Semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a fenti fejtegetes.

    Fogjatok mar fel, hogy az USA, bar angolszasz eredetu, nagyon mas vilag! Fogalmatok sincs, hogy hogyan elnek, milyen gondjaik vannak, stb... Addig meg ne mondjatok roluk iteletet 1-2 hir alapjan, csezzeg!
  • asdasdasd #41
    Aki zenész az meg tud élni koncertekből. Ha nem tud, akkor csak hobbizenész, dolgozzon mellette rendesen.
  • vax #40
    Tudjátok az a szörnyű, hogy pár éven belül nálunk is ez lesz, ha nem durvább, hiszen nálunk általában mindig átesünk a ló túloldalára és túl lihegjuk a dolgokat. :(
  • magus #39
    én ezt nem hiszem el, hogy ezt megnyerte.

    ha engem vágnának meg ennyire akkor ez már úgyis túl nagy összeg ahhoz, hogy ne vegyek fel pár románt 2 kiló kenyérért, hogy eltegye láb alól az ügyészt aki megnyerte a pert és a riaa pár vezetőjét.
  • Asperot #38
    Kapjál fejhez, mert valami elromlott!
    Most nincs kedvem, időm hosszasan fejtegetni, de az előadók, zenészek, szerzők és mindenki aki ilyenekből él álomvilágban létezik. Mondom mindezt úgy hogy Én is ebben az üzletben vagyok érdekelt. Engem is sújt a letöltések „átka?”
    Pedig ezzel az átokkal semmi baj nincs, csak Velünk de azzal nagy. Kriminalizálni a lakosságot nem megoldás.
    Belőlük élünk! 50 év alatt felépült egy vár hazugságokból, és Te még mindig ezt vakolod!
    Azt mondod rendben van 40 mill bünti ennek a szerencsétlennek? Ha buszjegy nélkül utazol a BKV elveheti a házad? Mert jobb ha tudod így nincs különbség.
    Aki ismeri a számokat, és az üzletet tudja ma egy CD-nek 500 Ft a reális piaci értéke. Tudjuk, de azt hazudjuk 5000.
  • waterman #37
    az a pár millió igazándiból pár százezer.. vesz az ember egy jófajta hangkártyát, egy orion pro progit (+ hangszer, de ma már minden hangszer megvan programként is), akkor az alapanyag már egész elfogadható, aztán jönnek a különleges effektek, meg vocoder és ott járunk, hogy egyáltalán nem kell komoly cucc a mai elektronikus zenéknek.. amikor már gyakrabban látni elektronyikus hegedűt, mint a valódit, akkor már tényleg nem kell kiadó, meg stúdió.. utána feldobják az albumot mp3-ban a webre és terjesztik akkor kapnak a kiadók a hajukhoz, hogy te jó ég engem kihagytak a buliból..
  • HUmanEmber41st #36
    Az ami szülő majd a RIAA-val fogja ijesztgetni a gyerekét..
  • kadar1 #35
    És most mit nyertek el a a perrel?Kit fog ez visszatartani?A 16 éves diákokat,ki a kollégiumból netezik? Szerintem még öket se ...