Berta Sándor

Szingapúr zéró toleranciát alkalmazna a fájl­cserélőkkel szemben

A városállam kormánya javasolta a helyi szerzői jogi törvény módosítását.

A tervezet elfogadása után a kabinetnek lehetősége lenne a jövőben oldalakat bezáratni, ha azok a szerzői jog által védett tartalmakat jelentetnek meg vagy terjesztenek. A szingapúri Today értesülései alapján a jogszabály módosítására ez év végéig sor kerülhet. Az elképzelések már tavaly óta ismertek.

A szerzői jogtulajdonosoknak jelenleg, ha illegális online tartalmakat szeretnének töröltetni egy beadványt kell benyújtaniuk az illetékes internetszolgáltatóhoz. Amennyiben egy cég megtagadja a keresetben foglaltakat, úgy akár be is perelhetik vagy végzést kérhetnek ellene. Az új szerzői jogi törvény szerint viszont a jogtulajdonosok közvetlenül a legfelsőbb bírósághoz fordulhatnak; ezt a gyakorlatot alkalmazzák jelenleg többek között Nagy-Britanniában. A szingapúri kormányt állítólag a belgiumi és a norvég jogszabályok is inspirálták.

Az új szabályozás előnye, hogy nem teszi közvetve vagy közvetlenül az internetszolgáltatókat is felelőssé az illegális tartalmak terjesztésében, ezáltal a távközlési cégek könnyebben együttműködhetnek a hatóságokkal. Az eljárások leegyszerűsítésére létrehoznának egy listát, amelyen a szerzői jogot sértő és a BitTorrent-portálok összes jellemzője szerepelne. Az illetékes helyi minisztérium tisztában van azzal, hogy egy szűrő kikerülhető a virtuális magánhálózatok segítségével és éppen ezért nem hozható létre 100 százalékos műszaki blokád. A problémára nem létezik univerzális megoldás, a kormány viszont nyitott a továbbra javaslatokra. A helyi lakosok e-mailben küldhetik el a saját ötleteiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scagnetti #1
    Az utolsó mondat felér egy viccel :-)