Berta Sándor

Németország: növelik a vidéki internetelérések számát

Jövő januártól további UMTS-licenceket fognak kiadni és újabb hálózatok kiépítésével akarják biztosítani a vidéki települések és régiók szélessávú internethozzáférésekkel való ellátottságát.

A németországi távközlési vállalatoknak januártól komoly versenyhelyzetre kell felkészülniük. Egyrészt az új licenceket megszerző új vetélytársak, másrészt a csökkenő árak miatt. "Jövőre kiadjuk az 1,8 és 2,6 GHz-es tartományban található frekvenciák licenceit. Ez jóval nagyobb frekvenciatartományt jelent annál, mint amit 2000-ben értékesítettünk. Akkor 6 licenc 50 milliárd euróért talált gazdára" - jelentette ki Matthias Kurth, a Német Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke.

Kurth leszögezte, hogy a licencek kiadásakor a négy nagy német mobilszolgáltatón kívül más cégek is pályázhatnak. Amennyiben túl sok ajánlat érkezik be, akkor ezúttal is árverésre bocsájtják az engedélyeket. Mindez azt jelentheti, hogy a T-Mobile, a Vodafone, az E-Plus és a Telefónica O2 komoly konkurenciával nézhet majd szembe, hiszen az UMTS-frekvenciák az internetszolgáltatók számára is vonzóak. A szakértők szintén élénk érdeklődésre számítanak, mivel a korábbi licencszerzők várakozásai nem teljesültek maradéktalanul, de a mobil internetes piac jelentősen fejlődött, köszönhetően az olyan készülékeknek, mint az Apple iPhone.

"A négy nagy szolgáltató szeretne további licenceket vásárolni, hogy az ügyfeleiknek még gyorsabb internethozzáféréseket kínálhassanak. Elméletileg egy új szereplő is megjelenhet a piacon. Az azonban már kétséges, hogy a négy nagyon kívül más vállalatok milyen sikerekre számíthatnak" - nyilatkozta Martin Gutberlet, a Gartner piackutató cég mobilpiaci elemzője. Szintén nyomást gyakorolhatnak a nagy szolgáltatókra a tervezett árcsökkentések. Az árak ugyan a 2005-öshöz szinthez képest átlagosan 30 százalékkal csökkentek, azonban a folyamatnak még közel sincs vége.

"Úgy gondoljuk, hogy a következő években még további 50 százalékos árcsökkenés várható. Elképzelhetőnek tartom, hogy olyan feltételekhez fogjuk kötni a licencek megszerzését, hogy az azokat elnyerőknek először a vidéki internethálózatokat kell majd kiépíteniük. Ez egy okos lehetőség arra, hogy elérhessük a 100 százalékos lefedettséget" - mondta Matthias Kurth.

A Német Városok és Települések Szövetsége májusban bírálta a német kormányt amiatt, hogy még mindig hiányoznak a vidéki internetfejlesztések. Júliusban azonban az Európai Bizottság (EB) 141 millió eurót szavazott meg a német vidéki régiók szélessávú hálózatainak kiépítésére és fejlesztésére. Az összeg nagy részét az Európai Mezőgazdasági Alapból biztosítják. Szintén hasznos lehet, hogy a Fraunhofer Intézet Kommunikációtechnikai Rendszerek Intézetének (ESK) mérnökei a nyáron kombinált WiMAX-DSL megoldást mutattak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!