Berta Sándor

Regisztrálhatók a .mobi domének

A szakemberek a mobil készülékekkel netezők számának jelentős bővülését várják az új doménnév regisztrációjától.

Az első időszakban - főleg a márkanevek tulajdonosai - már 13 000 .mobi végződésű doménnevet regisztráltak. Mostantól viszont már bárkinek lehetősége lesz a doménnév-regisztrációra. Sokan attól tartanak, hogy túl sok új doménnév válik elérhetővé és mindez túl sokba kerül, ezzel szemben a Microsoft, a Nokia és a Vodafone alkotta konzorcium támogatja az elképzelést, mivel úgy vélik, ez elősegítheti a mobil készülékeken való internethasználat elterjedését.

A Verizon ügyvédje szerint viszont üzleti szempontokból semmi sem indokolja a regisztrációt és erre láthatóan nincs is túl nagy igény. A jogász elmondta, ők csak azért foglalták le a verizon.mobi címet, hogy senki más ne tehesse rá a kezét. "Nem akartuk, hogy később bárminemű probléma is származzon a névből, hiszen ha valaki más foglalta volna le, az jó táptalajt jelentett volna a jogi csatározásoknak. A számos új név hozzájárul a márkanevekkel kapcsolatos és egyéb viták kirobbanásához, valamint elősegítik a csalásokat is" - nyilatkozta Sarah Deutsch, a Verizon ügyvédje.

Idén áprilisban a .eu doménnevek regisztrációja nagyon sikeres volt, több mint 2,1 millió bejegyzés történt, azonban számos vitára is sor került. Sok cég viszont szerette volna elkerülni az idő- és pénzigényes pereskedéseket. "50 000 fontot fizettem az úgynevezett cyber-squattereknek néhány .eu-s doménnév tulajdonjogáért. Fizetnem kellett azért, hogy megvédhessem a szellemi tulajdonomat " - mondta Simon Burgess, British Insurance nevű brit biztosítási brókerügyekkel foglalkozó cég vezetője. Cyber-squattereknek azokat a személyeket nevezik, akik regisztrálják az ismert cégek vagy személyek doménneveit, hogy utána jó pénzért adhassák el őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #3
    A szakemberek a mobil készülékekkel netezők számának jelentős bővülését várják az új doménnév regisztrációjától.
    Mert, mire is alapozzák ezt? Én most is sokat netezek a mobilomon, de aki eddig nem nézte telóról az SG-t, az egy csapásra rákattan majd, csak mert www.sg.mobi a címe? Ez úgy ahogy van, egy baromság.

    Inkább koncentráljanak a mobil böngészők fejlesztésére, mert szomorú dolognak tartom hogy felsőkategóriás üzleti telefonra nem lehet flash-t támogató webböngészőt találni, pedig a készülék adottságai (nagy kijelző, gyors processzor) megfelelnének neki.
  • fonak #2
    Valaki regelhetné a diolen.mobi-t :)
  • Flashy #1
    ez a .mobi szerintem idétlenül hangzik, legalábbis nekem. úgy emlékeztem .mobil lesz a végződés, az jobban tetszene, bár persze sok ország helyesírásának az se felel meg hanem mobile stb.