Berta Sándor

Ausztria mobilinternetre vált

Ausztriában a felhasználók nyolc százaléka használja a mobil készülékét a világhálón való szörföléshez vagy leveleinek lekérdezéséhez.

Az érdeklődés a mobil internetezési technológiák iránt óriási. Bécsben akaratlanul is a notebookjukat használó emberekbe lehet botlani, akik éppen böngészik az internetet vagy olvassák az e-mailjeiket. A One mobilszolgáltató egymaga február végéig 30 000 új mobil internetes ügyfelet regisztrált. "A mobil internetezési ajánlatunk egyértelműen sláger" - jelentette ki Petra Jakob, a cég szóvivője.

A legnépszerűbb technológia jelenleg az UMTS és a HSDPA, a lefedettség jelenleg 60 százalékos. A legelterjedtebbnek számító HSDPA-hozzáférések maximális letöltési sebessége 3,6 Mbit/s, de idén május végén a mobilkom austriánál már előfizethető lesz a 7,2 Mbit/s-os maximális adatátviteli sebességet kínáló HSUPA-csomag is. A valóságban azonban a letöltési sebesség ennél jóval kisebb. A Hartberg nevű település környékén elvégzett tesztben a kutatók például csak 236 Kbit/s-os maximális letöltési sebességet mértek.

Az új divat elterjedéséhez nagyban hozzájárult az USB-modemek piaci megjelenése, jelenleg már a mobiltelefonjukkal internetezők 60 százaléka használ ilyen készüléket. A sógoroknál piacvezetőnek számító mobilkom austria pedig tavaly év végéig 140 000 USB-modemet adott el. Ez a szám 2005-ben még csak 50 000 volt. A T-Mobile a web'n'walk ajánlatára eddig 200 000-en voltak kíváncsiak és kereken 100 000 USB-modem talált gazdára.

Berthold Thoma, a 3 vezetője szerint az új ügyfelek egyharmada választja a mobil internetes csomagjaikat. Az Arthur D. Little által készített tanulmány szerint Ausztriában eddig kereken 300 000 a mobil szélessávú internethozzáférések lehetőségeit kihasználó terméket értékesítettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #8
    Azert mintha szep csendben novekedne a T-Mobile forgalma is, kulonosen az utobbi par honapban: BIX stat
  • Le Kurde #7
    hát, ha olvas is, legfeljebb szánakozik ezen a hsz-en (feltéve, hogy komolyan gondoltad, amit írtál)

    "...már előfizethető lesz a 7,2 Mbit/s-os maximális adatátviteli sebességet kínáló HSUPA-csomag is" - a HSUPA uplink irányban dobja meg az adatátviteli sebességet, annyi kapcsolódása van a HSDPA-hoz, hogy ez is a HSPA protokollcsalád egyik tagja. Utána kéne nézni...
  • Cat #6
    a T-Com része a T-Mobile, szóval csoportszinten teljesen mindegy, hogy a vezetékes vonalon, ADSL-en át netezel, vagy mobilon fizetsz elő rá.
  • Godefroy #5
    Na most a 8% az oriási?
  • Berber #4
    Na a T-Com(online)-nak annyi! Megmondtam régen, hogy lassan húzhatják a redőnyt az ostoba üzletpolitikájuk miatt! Hééé nem kéne ott leváltani valami kisá(a)gyú nagyfőnököt? Hahó!!! Olvas valaki a T-betüsöktől?
  • Gerygrey #3
    A valóságban azonban a letöltési sebesség ennél jóval kisebb. A Hartberg nevű település környékén elvégzett tesztben a kutatók például csak 236 Kbit/s-os maximális letöltési sebességet mértek.

    Gondoltam hogy ez a Hartberg nem Bécs agglomerációjának elit része, de hogy erről a kis 3 vagy 4 utcás, picsányi hegyi faluról van szó? :) Itthon örülnénk, ha egy Vác szintű városban már lenne ilyen sebesség hasonló áron, de egyelőre szerintem jóideig marad a GPRS, ami a hegyekben már használhatatlan, mert térerő sincs. Nagyon le vagyunk maradva, mint mindenben.
  • Imi1 #2
    Azért az árak is közrejátszanak ebben. 2500Ft/250mb 5000Ft/1Gb 12500F/20Gbyte, 250Ft-os euro árral számolva. Mintha nálunk másképpen alakulnának ezek a számok! :( one tarifák
  • Tetsuo #1
    A hegyvidékek miatt érthető az általános rádióhullám iránti vonzódás..