MTI

Mobil szélessáv: 5 év múlva 1,8 milliárd felhasználó

Napjainkban több mint 350 millióan érik el az internetet világszerte széles sávon, ám számuk 2012-re a becslések szerint eléri az 1,8 milliárdot, s közülük 1,2 milliárdan mobil eszközökön veszik majd igénybe a szolgáltatást - közölte az Ericsson Magyarország.

Ezzel kapcsolatban Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója elmondta: a fejlett országokban lezajlott folyamatok alapján a szélessáv robbanásszerű elterjedése várható Magyarországon is. Az Ericsson már most rendelkezik azzal a technológiával, amelynek segítségével a hálózatüzemeltetők akár jövőre bevezethetnek olyan integrált szolgáltatásokat, amelyek egyszerre kínálják mindazon lehetőségek összességét, amelyeket ma még csak külön-külön, a számítógép, a mobiltelefon és a tv készülék segítségével tudunk igénybe venni. A cég várakozásai szerint a felhasználók nagy többségét, mintegy 70 százalékát a WCDMA - szélessávú kódosztásos többszörös hozzáférés - technológián alapuló hálózatok szolgálják majd ki.

Az Ericsson úgy véli, hogy 2012-re világszinten a fix forgalom éves mértéke a 2007-es 50 millió terrabájtos értékről 350 millió terrabájtra emelkedik azáltal, hogy egyre növekszik a kereslet az olyan szélessávú szolgáltatások iránt, mint például az IPTV, a zeneletöltések és az online játékok. A vállalat szerint éppen azért a hálózatüzemeltetők számára egyre fontosabb, hogy létrehozzák és fenntartsák a szélessávú szolgáltatások tömegpiacát.

Ehhez azonban korszerű technológia kell, illetve az, hogy a szélessávú kapcsolat bárhol, bármikor és bármilyen eszközről elérhetővé váljon. Jó példa erre az ausztráliai Telstra, amely kevesebb, mint 10 hónap alatt jutatta el a WCDMA/HSPA (HSPA - nagy sebességű csomagkapcsolt hozzáférés) mobil szélessávú szolgáltatást a lakosság több mint 98 százalékához, elérhetővé téve így a szélessávú szolgáltatásokat a vidéki otthonokban is.

Az Ericsson szerint a szélessáv összes előnyét és a bárhonnani azonnali hozzáférés hozzáadott értékét ötvözve számtalan új alkalmazás és bevételi forrás válik lehetővé. Több mobil szélessávú megoldás már most nagy szerepet játszik az egészséget, az e-mailt, a vállalkozásokat és a szórakozást tekintve. Mára több mint 170 kereskedelmi mobiltelevíziós szolgáltatás indult útjára, és ezek közül több mint 150 mobil cellás hálózaton keresztül működik.

Az Ericsson szerint az IPTV lesz a fő hajtóereje az új szélessávú technológiák kiaknázásának, valamint annak, hogy a multimédiás szélessávú szolgáltatások globális, tömegpiaci üzleti lehetőséggé váljanak a távközlési szolgáltatók számára. Ezek a szolgáltatók egyedülálló pozícióba kerülhetnek azáltal, hogy a televízió az egyirányú, egy csatornafolyamos szolgáltatásból kétirányú kommunikációs szolgáltatássá válik: olyanná, amelyik lehetővé teszi a különböző média-területek zökkenőmentes együttműködését, emellett kényelmes, egyedi igényeket is kielégítő szórakozást kínál.

A társaság szerint az IPTV-szolgáltatásokkal megcélozható piac ugyanolyan nagy, mint maga a szélessávú piac. Lehet, hogy az IPTV még gyerekcipőben jár, de az elemzők jóslatai szerint az elkövetkező néhány év alatt tömegpiaci szolgáltatássá fog válni. A Gartner szerint a 2006-os 6,4 milliós bázisértékhez képest az előfizetések 2007 során várhatóan megduplázódnak, 2010-re pedig már világszerte 48 millió otthonban lesz elérhető ez a szolgáltatás. Az Ericsson várakozásai szerint a mobil szélessáv globális tömegpiacának megteremtése nem az egymással versenyző technológiákra épül majd: a globális rendelkezésre állás, a méretgazdaságosság, a szolgáltatások és a stabil üzleti modell jelentik majd az igazi különbséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kernerster #8
    az enyém is csinálja ne aggódj....
  • Remi Mina #7
    Jó hogy sok jó telefon lesz a jövőben.De hogy ha maga a telefon eldönti hogy mikor kapcsolódik ki az rossz lesz!De vajon miért csinálja ezt csak az én telcsim?
  • juzosch #6
    Nameg a rádióhullámot nem tudják ellopni a cigányok:D
    Legalábbis eladni nem.
  • roliika #5
    Fejlődik az elektronika, iszonyat sebességgel. PL.: 1 mobiltelefon teljes elektronikája elfél egy nagyon olcsó 2 dolláros chipben. Namost idővel ezek az adóvevő stream, erősítő..stb tornyok elektronikája is nagyon olcsó lesz, lehet csak 30-40m lesz a hatókörzetük, de akár 2-300 megabit/s kezelésére is képesek lesznek.

    Előfordulhat, hogy sokkal olcsóbb és könnyebb lesz a karbantartásuk is mint a föld alatti rézkábeleknek. A réz az drága, drága is marad, sérülékny..stb. A frekvenciákat meg megvették, már csak használni kéne, több ráfordítás, pár olcsó tornyon kívül már nem kell.

    A vezetékmentesség híve vagyok, vannak hátrányai ennek is, pl könnyű leárnyékolni, sok a softvare hiba...de ezek olcsón orvosolhatók.
  • samuzsolt #4
    persze.. iptv a 25 mbites eléréssel... osszuk el 8al, majd vonjunk gyököt és kijön az a sebesség, amit valóban produkálni fog :D
    elöbb a normál ADSL vonalat kéne javítani, nem álmodozni erről...
  • Mr Csé #3
    5 percenként szakad a szar adsl ugyhogy hajrá
  • M0RN1NGST4R #2
    a kis sárga miért nem samsung vagy SE telefont tart a kezében nokia helyett? :D
  • kernerster #1
    majd ha 40k alatt adnak egy telót, meg egy csomag 1000 lesz havonta. na páááááááááááááá