Dojcsák Dániel

3G Internet Szabadon - de meg is szívhatom!

A Vodafone elsőként jelentett be Magyarországon adatforgalmi korlát nélküli 3G internet szolgáltatást, ráadásul mindössze 5 ezer Ft havidíj ellenében. Az ajánlat csábító, de tanulva a korlátlan GPRS csomag bevezetéséből, most komolyabb apró betűs háttérrel támogatták meg az akciót.

"Az Előfizető tudomásul veszi, hogy az extrém használat tilos. Jelen akcióval kapcsolatosan extrém használatnak minősül, ha az Előfizető fájlcserélő alkalmazást használ (mint például Azureus, Ares, BitComet, BitTornado, Bitspirit, Blubster, DirectConnect, eDonkey2000, FileSpree, FastTrack, FlashGet, Gnutella, Ktorrent, uTorrent, Napster, Piolet, WASTE, DC++, illetve további, a felsorolásban nem szereplő, de azokkal megegyező elven működő szoftverek) úgy, hogy közben a tárgyhavi forgalma meghaladja az 5 Gigabájtot. " - írja a Vodafone, az Internet Szabadon csomagjának részletes részvételi feltételei között.

Tudni kell, hogy korábban a GPRS Internet csomagok bevezetésekor a Vodafone Magyarország 3125 Ft havidíj ellenében már a tesztidőszak során korlátlan adatforgalmú eléréseket kínált új előfizetésekhez. Ez akkoriban nagy lehetőség volt azoknak az ügyfeleknek, akik ADSL és kábeles internet által lefedetlen területeken laktak, hiszen az akkoriban megszűnt Matáv féle MindenkiNet csomagot nem pótolta semmi. (Havi 4000 Ft-ért korlátlan dial-up elérés a kedvezményes telefon időszakokban)

A probléma ott kezdődött, mikor néhány mindenre elszánt warezkirály úgy gondolta, hogy ő kihasználja ezt a lehetőséget és éjjel-nappal letölt majd a DC++ rendszerekről, ami köztudottan jó sávszélesség optimalizálással rendelkezik. Néhány ilyen pionír sikeresen ellehetetlenítette az egész rendszer működését, ami miatt sokszor teljesen elérhetetlenek voltak a weboldalak a többi ügyfélnek. A Vodafone ekkor megszűntette a csomagot, vagyis adatforgalmi korlátozást vezetett be sokak felháborodására.

Úgy tűnik, a cég még emlékszik erre a fiaskóra, és tisztán látják, hogy azóta csak növekedett a peer2peer hálózatok jelentősége, ezért a korlátlannak hirdetett csomagban ugyan nem tiltják meg ezek használatát, de azok az előfizetők, akik mégis bármilyen fájlcserélő alkalmazást vagy ilyen elven működő bármilyen szolgáltatást használnak és egyben átlépik a havi 5 Gbyte adatforgalmat, azok extrém felhasználóknak minősülnek. Ilyen esetben a Vodafone felszólítja az ügyfelet arra, hogy ezen tevékenységét függessze fel, ha viszont nem teszi, vagy később újra előfordul, akkor automatikusan áthelyezik az azonos havidíjú 5 Gbyte-os csomagba.

A részvételi feltételek kitérnek arra is, hogy a kedvezményes csomag igénybevétele 2 év hűségidőt tartalmaz, ami idő alatt a szolgáltatást felmondani vagy csomagot váltani csakis a kötbér kifizetése mellett lehetséges, ami 1 éven belül 37 500 Ft, 1 és 2 év között pedig 25 000 Ft. Zarándy Pál, a Vodafone üzleti termékmanagement csoportvezetője szerkesztőségünk kérdésére azt a megnyugtató választ adta, hogy az általuk kezdeményezett csomagváltás esetében nem érvényes ez a kitétel.

A komolyabb probléma viszont ott keletkezik, hogy egyre több szolgáltatás - főként épp a nagy fájlok gyors továbbítását igénylők - használnak teljesen legális módon peer2peer technológiát, elég csak a Joost internetes TV megoldásra vagy éppen a World of Warcraft szinte heti rendszerességgel megjelenő frissítéseire gondolni. Ha valaki viszont átlépi a limitet miközben kedvenc online játékát játszotta, de egyébként nem használt illegális fájlcserélőket, hanem Youtube videókat és filmelőzeteseket bámult egész hónapban, akkor is extrém felhasználóvá válik és szinte ártatlanul veszíti el a kedvezményes csomagját.

Ezt a tényt a Vodafone is megerősítette: "nem teszünk különbséget illegális és nem illegális fájlcserélés között. Technológia/átviteli protokoll alapon történik a szűrés." - mondta Zarándy Pál. Igaz a feltételek nem rendelkeznek a nagy volumenű http illetve ftp forgalomról, ami azt jelentheti, hogy nem elsősorban az illegalitás kiszűrése a cél, hanem egyszerűen a komoly hálózati terhelést okozni képes p2p technológia száműzése.

"Amennyiben az Előfizető a szerződés időtartama alatt az extrém használatot a Szolgáltató - a magatartás abbahagyására felszólító - írásbeli figyelmeztetése ellenére fenntartja, vagy ismételten elköveti, a Szolgáltató jogosult a tarifacsomagot számlázási ciklustól függetlenül a Vodafone Internet 5G tarifacsomagra további értesítés és figyelmeztetés nélkül, haladéktalanul átváltani. Az átváltást követően a Szolgáltató a Vodafone Internet 5G tarifacsomag alapján jogosult számlázni."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t0mmy #77
    kössz...
  • Epikurosz #76
    +
  • t0mmy #75
    sziasztok!

    Meg tudom osztani a vodás internetet wifi routerrel?
  • zufe #74
    Sziasztok! Izgatottan olvasom a fórumot, ugyanis erősen gondolkozok egy ilyen neten.. 7500 ft-ot fizetek a netért az eurowebnél, ez régen 1 megás volt de mára felduplázták 4megásra, aminek igen csak örülök.. én is "hardcore" netes, töltös, játszós, netrádiós, torrentes egyén vagyok, szóval mindenképpen visszalépés lenne, amivel tisztában is vagyok, csak ott van még ugye a tékom havidij amit leakarok mondani, így a kvázi 12ezres netből akarok 5 ezreset. Na most, ahogy látom itt félreértések vannak, de ha jól értelmezem, átlehet lépni finoman az 5 gigás határt, de ne torrentezzek?!

    A másik, rotaboy írtad, h volt a régebbi korlátlan neted, ami megszűnt, utána mi lett a hűségnyilatkozatoddal? átraktak más csomagba és nem mondhattad le? ez nagyon izgat, mert lehet ezt is megszüntetik.. aztán meg 2 évig fizethetek az 5 megás netér.... Én sem akarok úgy járni, hogy a korlátlanból fél év mulva korlátolt és forgalom arányos legyen.. várom válaszotokat!
  • Furky #73
    FlashGet 1.82es biztos tudott már torrent fileokkal dolgozni, de azóta már jelent meg újabb is /a napokban 1.90, 1.92/, szóval nem a legújabb tudja csak:P
    Romel: a technikai lemaradásuk tény /manapság már lefedettség ügyileg annyira nincs nagy különbség szerintem, hsdpa lefedettségben egyik szolgáltatónak sincs valami nagy.../, de a többi szolgáltató is 1-3-5-10GB-tal szolgáltatja a hsdpa-s netjét. Illetve ha nem a forgalmi korlátra gondolsz, hanem arra, hogy megszabják, milyen programok, protokollokat ne használjanak a userek, akkor azt kell mondjam, hogy tény, igaz, hogy nem erre "való" ez a net elérés, de had döntsem el én magam mire akarom használni. Viszont az 5GB forgalom, és a p2p között "és" kapcsolat van. Tehát p2p-ezhetsz is, ha nem éri el az 5GB-ot a forgalom... és 5GB-nál nagyobb is lehet a forgalom, ha mellette nem p2p-eztél:)
  • 1488 #72
    nem vágom mit kell ezen ennyit vitázni... :)
    Szokjatok hozzá, a korlátlan a mai világban korántsem korlátlan.
  • Romel #71
    Igen, a 6 hónapos hűségszerződéssel nem a fogyasztók megnyerése lesz az igazi kihívás, valamint nem ebben lesz a sikerük kulcsa, hanem hogy meg tudják-e tartani őket...
  • rotaboy #70
    Én már meg szívtam egyszer a voda korlátlan nettjét. Amikor először be vezették a korlátlan nettet, elő fizettem, mert nem volt más. Nem használtam másra csak nettre, fél év után meg szüntették. Az lett volna a minimum, hogy fel ajánlják, hogy a szerződésemet fel bontják ha akarom,mert ők a továbbiakban nem tudják, vagy nem akarják nyújtani nekem a szolgáltatást amiért én meg kötöttem a szerződést velük. Nem az a legnagyobb baj, hogy átkuknak a korlátlan szóval, hanem az, hogy esetleg a tudtod nélkül át tesznek egy másik csomagba, mert "tiltott P2P-t" használtál, azt másfél évig fizetheted a magasabb díjat, vagy a kötbért. Közben most akarja az álam meg tiltani a 6 hónapnál hosszabb hűségszerződéseket. Hozzá teszem nagyon helyesen, mert nem abba kellene versenyezniük a szolgáltatóknak, hogy ki tud jobb marketinggel, több ügyfelet szerezni, aszt a hűségszerződés majd úgy is köti az ügyfelet, hanem abba kellene versenyezniük, hogy ki tud jobb, vagy ólcsóbb szólgáltatást nyújtani. Én teljesen be tiltanám a hűségszerződést (lakosági célra). Pár hónap alatt teljesen meg változna a piac képe. Végre igazi verseny alakúlhatna ki.
  • atomkrumpli #69
    elméletileg nem figyelmeztetés nélkül, azt írják előtte tértivényes emailben figyelmeztetnek ez extrém használat megszüntetésére kérnek, aztán pakolnak át az Internet 5G-be (0,06 Ft / 10Kbyte )
  • Romel #68
    No még annyit :), hogy ezen korlátozások bevezetésével saját technikai lemaradásukat akarják kompenzálni úgy, hogy közben profitálnak. Ezeket a szankciókat tudatosan hozzák létre, hiszen tisztában vannak technológia hátterük lemaradásával. Egy idő után rá fognak jönni: versenyképtelen szolgáltatást nyújtanak.