Gyurkity Péter

Burma kitiltja az internetes keresőket

Mianmar - az egykori Burma - internetes szolgáltatója megerősítette, hogy blokkolják a legnépszerűbb internetes keresők, a Google, a Yahoo és az MSN oldalait, indoklást azonban nem fűztek a nyilatkozathoz.

A Times of India a múlt héten még arról számolt be, hogy az országban a felhasználók jelentései szerint nem elérhető a Google és a Gmail levelező szolgáltatás oldala, mivel minden egyes próbálkozásra a "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet érkezik. Nem sokkal később kiderült, hogy nemcsak a Google, hanem főbb vetélytársai is érintettek az ügyben, mivel a kormányzat - minden indoklás nélkül - letiltotta a hozzáférést ezen weblapokhoz.

Az ország egyetlen internetszolgáltatója, a Bagan Cybertech ugyanis megerősítette, hogy jelen pillanatban nem engedélyezik az említett oldalak és szolgáltatások használatát, ám a miértről ők sem voltak hajlandók nyilatkozni. Információ híján legfeljebb találgathatunk, de ismerve az országban uralkodó viszonyokat, nagy valószínűséggel az eddig is jelenlévő cenzúra kiterjesztéséről lehet szó. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis elszaporodtak az olyan internetes bejegyzések, amelyekben mindenekelőtt nagyobb szabadságot és valódi demokráciát követeltek, ami valószínűleg nem nyerte el az ország vezetésének tetszését.

Május utolsó napjaiban az egész országra kiterjedő kimaradásról érkeztek hírek, miután több mint négy napon át sehol nem volt elérhető a világháló. Ez nyilvánvalóan nem jelentett akkora fennakadást, mint a fejlett országokban - az 50 millió lakosból mindössze 64 ezren férnek hozzá az információs sztrádához - ám a szokatlan fejlemény meglehetősen nagy feltűnést keltett.

Tavaly az amerikai cégek segítsége miatt robbant ki kisebb botrány, amikor fény derült arra, hogy a tengerentúli vállalkozások igencsak komoly szerepet játszanak az internetes cenzúra kialakításában és fenntartásában. A 2000-ben elfogadott korlátozások révén szabályozták a politikai jellegű megnyilvánulásokat, a tartalmak közlését és terjesztését, és természetesen az elektronikus levelezést is, igyekezvén megfékezni az ellenzéki gondolatok terjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yv@n #5
    Jah nem lesz...főleg itt az sg-n, ahol ha beindul az anyázás meg a politika, akkor repked ám a hozzászólások törlése :D
  • Napster #4
    Remélem nállunk nem lesz hasonló, sőtt egyáltalán semilyen cenzúra !!!
  • Indigo #3
    Rühellem a cenzúrát.
  • gakoska #2
    szürnyű, hogy még vannak ilyen helyek a világon...
  • Gabest #1
    BURMA!

    Sorry, I panicked.