Gyurkity Péter

A Google is lepaktálna a Yahooval

A Google saját üzleti megállapodását szeretné érvényre juttatni, amely ellen szerintük a szabályozó hatóságnak sem lesz kifogása, mivel itt nincs szó a cég felvásárlásáról. A Microsoft ajánlatához képest korlátozott együttműködés a cél.

A Google közbelépése már jóval korábban felmerült, ám egyesülésről - legalábbis hivatalosan - továbbra sincs szó. Mindössze annyit szeretnének elérni, hogy a két vállalat között létrejött kísérleti jellegű együttműködést kiterjesszék és hosszabb távon is gyümölcsöző legyen. A keresőpiacot vezető óriás véleménye szerint ez ellen nem merülhet fel komoly kifogás, mivel pusztán egy, a két fél számára egyaránt jövedelmező partnerségről van szó.

Márpedig az amerikai igazságügyi minisztérium kérdőre vonta az érintetteket, igyekezvén minél többet megtudni az együttműködés részleteiről, feltérképezve annak lehetséges következményeit. A két hétig tartó tesztperiódus alatt ugyanis a Google a Yahoo rendelkezésére bocsátotta saját hirdetési platformját, hogy az a Yahoo oldalain is elvégezze feladatát. Utóbbi cég abban bízik, hogy ez számára is jövedelmező lépés lesz, mivel a Google rendszere eddig is versenyképesebbnek, hatékonyabbnak bizonyult. Mindkét fél azt reméli tehát, hogy a megállapodás révén több pénz jön a konyhára.

A Google állítása szerint a megállapodás semmiben sem különbözik a más cégekkel már korábban létrehozott partneri kapcsolatoktól. Példaként említik a Time Warner tulajdonában lévő AOL, valamint az InterActiveCorp szolgáltatásait, amelyek szintén társként épültek be a keresőóriás rendszerébe. Ők jóval több kifogásolnivalót látnak a Microsoft ajánlatában - azon kívül, hogy ez számukra kedvezőtlen fejlemény lenne, mivel az így létrejövő rivális jóval nagyobb eséllyel venné fel a versenyt ellenük. A jelek szerint egyelőre az igazságügyi minisztérium sem talált kivetnivalót a közös tesztben, így folytatódhat a tapogatózás.

A teszt eredményeit egyik fél sem hozta nyilvánosságra, állításuk szerint még korai lenne bármiféle következtetést levonni azokból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ocsieu #5
    Egyáltalán nem csinálta össze magát a google... A yahoo valószínűleg, mint az emberek többsége is, a kisebb ellenállás felé fog elmozdulni... A google a kisebb ellenállás... És ezt mindegyik érdekelt cég tudja, ennek ellenére csak a Microsoft próbálkozik viszonylag agresszív stílusban...
  • Kheller #4
    érdekes, hogy ennyire összecsinálta magát a google a microsoft-tól, hogy össze-vissza kapálózik, amióta csak felmerült a yahoo felvásárlása. Nem hinném, hogy túl erős ellenfél lett volna, de hogy még ettől is igy rettegnek az meglepő. A google valóban kezd túl nagy lenni és kezd úgy is viselkedni.
  • Turdus #3
    Mondom én, Google = Microsoft 2.0. Egyre több ilyen hír kerül napvilágra. Ez a "pusztán egy, a két fél számára egyaránt jövedelmező partnerségről van szó" csak játék a szavakkal, hogy elkerüljék a trösztellenes törvényt, végeredményben ua. Már így is túl nagy szelet jut a Googlenak, gyakorlatilag nincs olyan, hogy SEO, csak Google SEO. Ebben az ügyben én is azt mondom (pedig riktán teszek ilyent), hogy hajrá Microsoft!
  • mumpic #2
    Nem olyan. :D
    Csak megosztotta a google a reklámrendszerét a yahooval. Ettől ez még nem lepaktálás. Mondjuk a google-nak nagyon nem kell félnie, ha lenne microsoftos kereső tuti nem használnám :D.
  • A1274815 #1
    Na ezt viszont tűzzel vassal meg kell akadályozni. Ez kb. olyan, mintha az MS lepaktálna minden ellenfelével és valami közös (feltehetőleg MS többségű) OS-t forgalmazna csak mindegyik.