Alex

Jogvédők a Google gyorsítótára ellen

Egy belga jogvédő csoport, a Copiepresse 49 millió eurós kártérítést követel a Google-től a cég keresőszolgáltatása okozta károk miatt. Nem ez az első fenyegetésük, a korábbi nézeteltérésből a jogvédők kerültek ki győztesen.

A Copiepresse a kereső cache algoritmusa miatt követel pénzt a Google-től, mivel az azután is tárolja a felindexelt cikkeket, írásokat, hogy azok az eredeti helyen már nem elérhetők, fizetős archívumba kerültek. "Tárgyalásokat kezdtünk a vállalattal, hogy egyezségre jussunk, de érveink nem találtak elfogadásra" - nyilatkozta Margaret Boribon, a Copiepresse vezetője. Boribon közlése szerint a belga kiadók nyitottak a megállapodásra. "Csak egy korrekt szerződést szeretnénk kötni, de ha ez nem sikerül, minden lehetőséges eszközt bevetünk." - tette hozzá.

A jogvédők közlése szerint veszteségeiket a University Libre de Bruxelles egy professzora számolta ki. Ha a Google vitatja a vádakat, a Copiepresse egészen 2001-ig visszamenően kérvényezni fogja a szerverek logfájljainak megvizsgálását, hogy összeszámolják hány olvasó kért le cikket a tagszervezetek oldalairól.

A Google ezzel szemben azon az állásponton van, hogy a Google News és a Google kereső megfelel a jogi normáknak, és nem sérti a Copiepresse szerzői jogait. "Ezért tiltakoztunk a 2007 februári döntés ellen. Ok nélkülinek véljük ezeket az új vádakat, és erőteljesen küzdünk ellenük." - nyilatkozta a cég szóvivője. Szakértők szerint a Google azért is akarja kenyértörésre vinni az ügyet, hogy tisztán lásson az európai szerzői jogi törvények dzsungelében, és ne kelljen minden országban tizmilliókat fizetnie.

A bíróság szeptember 18-án fog meghallgatást tartani az ügyben. A Copiepresse bizakodó lehet, mivel 2006. őszén már pert nyertek a keresőóriás ellen, akkor annak automatikus hírszolgáltatása, a Google News volt szálka a szemükben. Tavaly májusban mégis megállapodtak peren kívül. A konfliktus lényege az volt, hogy a belga és francia nyelvű sajtóorgánumokat tömörítő szervezet szerint a Google News elszipkázza tőlük az olvasókat, és ezáltal csökken a szemlézett lapok reklámbevétele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #37
    Pénzt akarnak csak szerezni a nagyorrú cionista szekták, hogy építsék aminek most nem jut eszembe a neve, de az arabokét terroristatábornak nevezik. :D
  • Benedekco #36
    szerinted ez véletlen volt? szerintem csak pénzt akarnak és előre kitaláltak mindent...
    re: Robi000001: nah ennyire nem értek hozzá... de már tudom, hogy van ilyen :)
  • arrakistor #35
    kizárólag az egyéni szociális problémájuk hogy csak később jutott eszükbe hogy kaszírozni akarnak a feltöltött kulafájljaikért... gondolják meg előre mit és hogyan tesznek közzé mint ahogy azt is előre meggondolhatták volna hogy mikor és mennyit vágnak le a f*tyk*sükből...
  • KLT #34
    "Már miért nem rendelkezhetnék szabadon az általam előállított tartalommal? Miért nem akarhatnám letiltani a hozzáférést egy idő után?"
    Kicsit hasonló ahhoz, mintha eljátszanál valahol egy zenét, mondjuk egy téren.
    Utána később jogvédetté tennéd a melódiát, és mindenkitől pénzt akarnál kérni, aki dúdolja. Nem akar fizetni? Felejtse el! Dúdolja? Fizessen!

    Vicces volna nem?
    :D


  • Robi000001 #33
    Meg van oldva, írd a <head>-be:
    <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX,NOFOLLOW,NOARCHIVE">
    (utóbbit csak a google veszi figyelembe)
    esetleg rövidebben:
    <META NAME="ROBOTS" CONTENT="NONE">
  • Benedekco #32
    ha nem is ilyen primkón, de igen így van... írhatnának valami internesönel küdot amit minden keresőnek támogatnia kéne, ez a kód meg nem lenne látható, csak a forrsás egy bizonyos részében, azt csuma... onnantól kezdve a kereső nem indexeli a site-ot, vagy azt az adott oldalrészt...ez mind elmélet, lehet hogy ezt nehéz lenne kiveitelezni (Én nem értek ehhez) nemtom
  • n3whous3 #31
    Egy sima taggel jelezhetnéd a weblapodon, hogy "ne kesselj te barom buziállat googlebot" -.-

    Ez olyan bonyolult? :)
  • szvini #30
    Látom te elvagy tájolva, nem valo neked a net :), szokjál leróle. Mint ahogy más is emlitette, a net más világ, itt nem csak hozzád kell igazodni, hanem neked uis arendszerhez, ez igy lett kitalélva, meg az informatika természetéből, semmit sem lehet tökéletesen megvédeni. Szóval igenis több technika van rá hogy egy oldalt ne indexeljen a kereső, de valószinő ezzel egy nagyobb cég kinek webszolgáltatása van, tisztában is van vele és ezek általában szabványos dolgok :).

    Meg most gondolj bele arra amit mondtál, ha a googlinak kéne egyesével megkérdeznie akarja e vagy nem, akkor ne mlenne értelme az egésznek, nem lenne normális kereső, igy logikus, hogy neked kell jelezni hogy nem akarod.

    "Miért nem úgy működik, hogy én engedélyezem ha akarom a cache-t és nem nekem kell tiltanom?" - És ez is igy van , csak forditva, mert alapértelmezett az engedélyezett és ki lehet kapcsolni, tudod kényelmi szempontokból, de aki letiltani tudja az engedélyezni is, szoval ilyen hülye példákat könyv számra lehetne irni. Egyszerűen, ha valaki valamit használ legalább azzal legyen tisztában, és ha pénzt is keres vele akkor meg pláne.
  • sathinel #29
    Jogvédők, jogászok:D Nézz utánna milyen végzettsége van a legtöbb politikusnak. Osztom a véleményed. Köcsög jogászok összebarmolnak mindent és fingjuk sincs a témához. Kezd az az érzésem lenni hogy jogász=tolvaj. Ha nem abból él hogy megvédjen egymásik tolvaj(jogász) ellen, akkor pont ő fog perelni. Tehát aki jogásznak megy tudja hogy ígyis-úgyis szükség lessz rá és mindenféleképp jól fog keresni:D
  • JaniUW #28
    mernokbazis.hu