Gyurkity Péter

Üzenetküldőjét is egyesíti a Google és a Yahoo

Nemcsak hirdetési rendszerét, de azonnali üzenetküldőjét is közös nevezőre hozná a két cég, tovább feszítve a húrt a Microsofttal. A Yahoo befektetői arra számítanak, hogy hosszabb távon jobban járnak.

A két cég közötti együttműködés - ahogy az a Google sajtóközleményéből is kiderül - nemcsak a hirdetési platformok egyesítésére, azok kompatibilitásának megalapozására szorítkozik, de emellett az egyéb szolgáltatások terén is igyekeznek kialakítani az egységes rendszert. Ezek közé tartoznak az azonnali üzenetküldők, amelyek a jövőben szintén gond nélkül összedolgoznak majd.

Sajnos pontos útitervet nem vázoltak fel, így azt sem tudni, hogy a Google és a Yahoo saját üzenetküldője pontosan mikortól látja majd egymás kapcsolatrendszerét, az egyik vagy másik megoldásban felvett partnereket. A lépés mindenesetre érdekes helyzetet teremt, hiszen a Yahoo Messenger már most is kompatibilis az MSN szolgáltatásával, így az együttműködés révén akár mindhárom szoftver közös alapokra hozható. Ezzel a keresőcég fejlesztése egyfajta multi-IM programmá válhat, bár az nyilvánvaló, hogy mindezt Redmond nem nézi majd jó szemmel.

Eközben további részleteket tudhatunk meg a partneri kapcsolatról, egészen pontosan a Yahoo befektetőinek gondolatairól és várakozásairól. Közülük kiemelkedik Carl Icahn, akivel kapcsolatban már az is elhangzott, hogy saját kedve szerint alakítaná át a cég igazgatótanácsát, hogy megkönnyítse a Microsoft korábbi ajánlatának elfogadását. Ez végül nem jött össze, ám Cahn most arról beszélt egy interjúban, hogy a Google-lal létrejött kapcsolat előnyös lehet a cég számára. Bár ez nem olyan jellegű ajánlat, mint a korábbi felvásárlási akció, mégis hosszabb távon meghozhatja gyümölcseit.

Kérdés, hogy a Yahoo éves befektetői találkozójának közeledtével - amely augusztus elsején esedékes - mekkora hangsúlyt helyeznek majd az együttműködéssel kapcsolatos trösztellenes kifogásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #8
    ugyanúgy ahogy a microfos a windóózzaaal csinálta
    jól látod a helyzetet :)
  • I.C.ram #7
    yahoomail is megszünik vajon?
  • Narxis #6
    A Microsoftot kötelezni kéne, hogy telepítéskor választhasson az ember Linux és Windows között később IE és FF között.
  • Polemius #5
    DjDano:
    "Google-t kötelezni kéne, hogy a Weboldalak 99%-án domináló Google keresősávon"

    Éppenséggel nem a google teszi ki azt, hanem az adott oldal működtetője. Aki pedig szabadon eldöntheti, melyik keresőt teszi ki épp.
    Szóval legfeljebb az oldalak készítőit lehetne kötelezni erre. Ami meg marhaság.
    Te, mint felhasználó, vagy mint weboldal készítő, szabadon eldöntheted, melyik keresőt használod vagy éppen építed be az oldaladba.

    Amúgy meg sokkal inkább a ms-t kellene elővenni azért, mert (még mindig) oprendszer szinten tukmálja rá az emberekre a böngészőjét és pl. a keresőszolgáltatását (ami mondjuk semmit nem ér, nem véletlenül kapálóztak a yahoo felé).
  • FoodLFG #4
    Jól csinálják a guglisok, mert ugyan nagy hatalmat gyakorolnak, de azt szimpatikusan teszik.
  • arrakistor #3
    eddig pontosan azért használtam mind2-t mert megbízhatóak és jók voltak (értem: yahoo.mail és a google.mail ) a yahoo mail a nagyszerű jávás levelezőfelület miatt, a google pedig a -böngészőbe- beépített gtalk miatt... de ha összekutyulják -és főleg ha elrontják- ezt a két -külön-külön- nagyon is jó szolgáltatást, akkor egyiket sem fogom a továbbiakban igénybevenni.. és gondolom rajtam kívül még sokan vannak ezzel így (?)
  • Turdus #2
    "így az együttműködés révén akár mindhárom szoftver közös alapokra hozható."
    Na neee, komolyan?!? Csak nem? pidgin

    Mellesleg ez megint egy nagy blama, ugyanis a Google a nyílt XMPP protokolt használja, ami AZ ÜZENETFORMÁTUM a neten (rfc3920 szabvány, pont olyan, mint a honlapoknál a html), tehát ha erre áll át a Yahoo az semmi mást nem jelent, hogy felhagy a gányolással, és végre értelmes formátumot használ.
  • DjDano #1
    A Google-t kötelezni kéne, hogy a Weboldalak 99%-án domináló Google keresősávon, választani lehessen a keresők között! Live Search, Yahooo stb... Ez brutális visszaélés az erőfölénnyel! Így nem nehéz egyeduralomra törni. Annak idején az Internet Explorernek is így sikerült lenyomni a Netscape-et. Ha a felhasználó lépten nyomon csak a Google-be botlik (másról még csak nincs is tudomása), jó hogy azt fogja használni és nem mást...