Berta Sándor

Ausztria: biometrikus útlevél 2009-től

Az osztrák kormány jövőre vezeti be az új biometrikus útiokmányokat, amelyek chipjein a tulajdonos két ujjlenyomatának mintáját fogják tárolni. A 16 éven aluliak külön igazolványt kapnak.

Günther Platter belügyminiszter bejelentette, hogy a következő napokban jóváhagyásra elküldik az útlevéltörvény módosítócsomagjának tervezetét. Azt, hogy két ujjlenyomat-mintát kell őrizni a chipeken egy európai uniós irányelv írja elő, amelyet legkésőbb 2009 közepéig kell megvalósítaniuk a tagországoknak. (Fontos kiemelni, hogy az Egyesült Államokban kezdetben szintén csak két ujjlenyomat-mintát őriztek meg, azonban a rendszer nem volt elég hatékony és ezért a hatóságok már tavaly áttértek mind a tíz ujjlenyomat tárolására.)

Platter szerint már akár a jövő esztendő első negyedévében megjelenhetnek Ausztriában az új dokumentumok, amelyeket továbbra is az állami nyomda fog készíteni. Az átfutási idő legfeljebb öt munkanap, egy biometrikus útlevél ára pedig 69 euró lesz. Az osztrák kormány képviseletében a szaktárca folyamatosan egyeztet az egyes tartományok és városok vezetőivel. A tervek szerint nyártól megkezdik az okmányok tesztelését, hogy időben kiderülhessenek az esetleges gyermekbetegségek. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek majd az adatvédelemre. A chipeken tárolt információkhoz elvileg senki sem férhet majd hozzá, nem olvashatja ki vagy módosíthatja őket. Ezenkívül tilos lesz az adatok utólagos tárolása.

Platter hozzátette, hogy jelenleg az osztrákok 73 százaléka támogatja a biometrikus azonosítóknak a biztonság növelése érdekében való bevezetését. Az osztrák kormány azt is tervezi, hogy kifejezetten a 16 életévüket még nem betöltött fiataloknak is készít egy igazolványt, amelynél eltérő színekkel jelölnék, hogy az illető személy melyik korosztály tagja. Így ellenőrizhetnék például, hogy alkoholt valóban csak a 18 éven felüliek vásárolhassanak a boltokban és a kocsmákban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nickb #8
    Nálunk nem harangozzák be az ilyen dolgokat, megcsinálják és kész. Most csináltattam útlevelet és már nálunk is biometrikus van, csak nem tartalmazza (még) az ujjlenyomatokat. De chip már van benne, amin fogalmam sincs milyen adat van. Az rfid technológiát sokan támadják mert minden nehézség nélkül ki lehet olvasni az adatokat. Míg a személyidet csak akkor látják ha felmutatod itt elég elmenni egy leolvasó mellett. Azt se tudom milyen adatok vannak az útlevelem chipjében de nem kellemes gondolat hogy az ember megy az utcán és egy kocsiban ül valaki egy leolvasóval és a hatótávon belüli emberek adatait csak úgy kiolvassa, fénykép, lakóhely, aláírás...mindenhol azt hangoztatják hogy a chip kvázi hamisíthatatlan, azt nem hogy gyerekjáték kiolvasni az adatokat.

    Egyébként ha valaki nagyon akar ujjlenyomatot megszerzi, otthagyjuk a kávéházban a poháron, a bevásárlóközpontban a kilincsen, busz, villamos kapaszkodóján...
  • who am I 7 #7
    "tulajdonos két ujjlenyomatának mintáját fogják tárolni"

    és itt van pont alatta egy cikk :

    "Bizalmas német kormányzati adatok tűntek el"

    A kedvencem lesz amikor lenyúlják 1-2 ember ujjlenyomatát, (megcsinálják aztán) rádobják egy gumikesztyűre és már meg is van a bűntény, a gyilkos vagy tolvaj meg csak röhög a markába.Hajrá újvilág ez kell, mellőzzük az intelligenciát és fejlődést.
  • JZO #6
    Nem az országba való belépéshez kell, hanem az EU-n kívülre való utazáshoz. Azért kell ez a fajta útlevél, hogy ne lehessen hamisítani és minél kevésbé érje meg ellopni azt.
  • Thrawn #5
    Schengeni zónán belül személyi sem kell a határátlépéshez, átmész és kész. Gyakorlatilag bárhol, ha úgy tartja kedved, akár átevezhetsz Szlovákiába. Személyi persze kell, mert a szabad átkelés nem jelenti azt, hogy nem fognak sehol igazoltatni.
  • MCI #4
    Most akkor ,hogy is van??
    EU-n belül Schengeni zónában nem kell útlevél, elég a személyi vagy rosszul tudom?
    Ha EU-n kívülre utazok csak akkor kell útlevél nem?
    A cikk szerint, lehet, hogy USA-ba nem is lesz jó mert ott kell mind a tíz ujjlenyomat...
  • daxan #3
    Jah...
  • T0nk #2
    "amelyet legkésőbb 2009 közepéig kell megvalósítaniuk a tagországoknak"

    Ergo Magyarországnak is. 69 Euró szép összeg.
  • Worki #1
    Ha 16 éven aluliaknak lenne másmilyen, hogy ellenőriznék a 16 és 18 év köztieket?