Berta Sándor

Ujjlenyomatokat vennének az EU-ba érkezőktől

Újabb, ezúttal a határőrizeti rendszerrel kapcsolatos javaslatokkal állt elő Brüsszelben Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa. A politikus a változtatással azt akarja elérni, hogy még nehezebb legyen a terroristák, a bűnözők és az illegális bevándorlók beutazása az Európai Unióba.


Franco Frattini
Frattini csomagja három fő részből áll. Az első szerint minden az EU-ba beutazó külföldi állampolgár személyes adatait rögzítenék és eltárolnák, valamint minden személytől vennének ujjlenyomatmintát is. A csomag második pontja alapján az EU egy olyan új nyilvántartást hozna létre, amelyben minden be- és kiutazó személy adatait tárolnák, így azonnal feltűnne az európai hatóságoknak, hogy ha valakinek lejárna a vízuma, de ennek ellenére továbbra is az Európai Unió területén marad. Az átvilágított külföldi állampolgárok akár hosszabb időre szóló tartózkodási és beutazási engedélyt is kaphatnának, azonban az ő ujjlenyomataikat szintén rögzítenék a hatóságok.

"Ezek az emberek képezik az illegális be­ván­dor­lók fő csoportját" - mondta Franco Frattini a tagországok belügy­minisz­tere­inek szlovéniai informális találkozóján.

Az igazságügyi biztos által előterjesztett tervezet harmadik pontja lehetővé tenné, hogy a közösség összegyűjthesse a harmadik országokból származó légiutasok személyes adatait is és létrehoznának egy külön európai biometrikus adatbázist, amelyben a beutazók ujjlenyomatait, arc- és íriszlenyomatait őriznék. Néhány európai repülőtéren - egyelőre kísérleti jelleggel - már tesztelik az új elektronikus határellenőrzési rendszert.

A Frattini által javasolt Eurosur határfelügyeleti rendszer több év alatt fokozatosan épülne ki és a határátkelőhelyek közötti szakaszokat ellenőrizné. Az Eurosur a Schengen-övezeten belüli nem uniós állampolgárok érkezésének és távozásának a pontos időpontját is rögzítené, illetve tárolná. A fejlesztés azonban csak azután kezdődhet meg, hogy ha az európai uniós tagállamok és az Európai Parlament megszavazták az előterjesztést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #26
    A bevandorlok, "terroristak", bunozok kerdese joval osszetettebb annal, minthogy biztonsagi kerdesse degradaljuk:
    -Amig az EU-ban tobbek kozott azert van jolet mert azon orszagok lakoit kizsakmanyoljuk/tuk ahonnan ezek a bizonyos "terroristak", bunozok es bevandorlok aztan az EU-ba jonnek/menekulnek, addig nem tamogatom a problema olyan megoldasat hogy huzzunk szogesdrot keritest az EU kore.
    -Pl. Hollandiaba a "problemas csoportok" tobbsegeben (de lehet hogy kizarolag) volt europai gyarmatokrol erkeznek. Ok is panaszkodtak akkor mikor Europa iranyitotta az o orszagaikat, most meg majd mi panaszkodunk. Ez igy fair.
    -Az emberi jogok kerdese realtiv, egyreszt Europa sose volt szent, es a mai napig nem az (nepirtasban kozremukodni nem szep dolog, persze akkor, ha nem kerul az ujsagok cimlapjara, ugy lehet; demokraciat lecserelni oligarchiara/kapitalizmusra sem szep dolog stb.), masreszt ha az adott tarsadalom tobbe-kevesbe megbékélt a szamunkra furcsa kulturalis vonasokkal, akkor ez a gazdasagi fejlodesnek nem szab korlatot, ezzel szemben az orszagot ellepo gyarmatositok, majd az amerikai hadsereg; vagy a kereskedelmi embargok; vagy a nyugattal egyuttmukodo diktatorok hatalomra segitese; vagy az erintett orszagok szamara elonytelen vilagkereskedelmi egyezmenyek orszagokra eroltetese; vagy a lakosok kizsakmanyolasanak tamogatasa; na ezek mar kepesek derekba torni egy orszag gazdasagat.
    -Hollandia peldaul ugy gondolom azert alkalmazott tul engedekeny bevandorlasi politikat mert elt bennuk egyfajta buntudaterzes meg amiatt amit a gyarmatokon muveltek. Az persze a sajat tevedesuk, hogy azt hittek, hogy Hollandiaba mindenki azert jon, mert holland akar lenni. Nem egeszen. Az ember szimplan oda megy ahol kevesebb bort huznak le rola. En se akarok hollandda valni, es nem erdekel hogy ki mit gondol errol, de persze van egy olyan szerencsem hogy a megszolalasig hollandnak nezek ki (szo szerint a megszolalasig ;-) ). De tudom, ha valami itt nem tetszik, menjek haza (Magyarorszagra) ;-)
    -A mentalitasrol: Bar nem ertek egyet vele, de logikus lepesnek tartom mikor egy pl. Hollandiaban elo marokkoi kulonfele trukkokkel egyre tobb penzt sajtol ki az allambol. A kapitalista vilagban nincs olyan ember, akinek masmilyen lenne a gondolkodasa. A kapitalizmus alapja a profitmaximalizalas, ez a mentalitas van az emberbe nevelve gyerekkora ota, hogy ha kerhet valamiert 100 euroval tobbet, akkor hulye lesz nem kerni. Egyes hollandok (nem bevandorlok!!!) odaig mennek, hogy a szabalyokat kijatszva gyakorlatilag nulla munkaval elnek meg egeszen jol, meg azutan is, hogy torveny adta lehetoseguk mar nem lenne arra hogy penzhez jussanak. De ha meg tudjak oldani, akkor majd hulyek lesznek nem megoldani!

    Egy szo mint szaz: A problema letezik, de a megoldas NEM a szogesdrot.
  • Csirke4 #25
    Egyetértek. xD
    De kimaradt a béltükrözés.
  • archkoven #24
    Én ezzel a döntéssel abszolút egyet tudok érteni. Szerintem a bevándorlók sokkal nagyobb ellenőrzése szükséges a jelenleginél. Rengeteg ember érkezik az únióba aki ott bűnözésből kívánja magát fenntartani. Minden ami ennek a megakadályozására irányul egészséges önvédelmi reflex a közösség részéről.
    Én attól félek, hogy itt Európában hamarosan nagyon nagy problémák lesznek, a bevándorlók tömegei lassan kezelhetetlenek lesznek, asszimilálódni nem hajlandóak, viszont egyre erélyesebben követelik majd a jogaikat. Zömök egy olyan világból érkezett ahol az emberi jogokról teljesen más nézeteket vallanak. Elég csak megnézni, hogy ezek az emberek milyen országot építettek odahaza maguknak. Ugyan azt a mentalitás hozták magukkal amit ott felvettek és ezt tanítják majd a gyerekeiknek akik tapasztalat szerint nem lesznek kevesen.
    Egyszer már mi magyarok pórul jártunk a cigányokkal, úgy néz ki, hogy most Anglia, Franciaország, Németország, stb. is ugyan erre készül.
    Egyébként meg ha nem tetszik, akkor nem kötelező ide (ill. főként a gazdagabb régiókba) jönni, otthon is lehet maradni.
  • remark #23
    "különben Európa országai lemaradnak a többiektől"

    Miben maradunk le?
    Mert ahova az a felzarkozas vezet aminek ilyen lepesei vannak hogy a (cikk megfogalmazasaban) terrorizmusra, illegalis bevandorlasra es bunozokre hivatkozva szigoritjak a hatarellenorzest, oda en nem akarok menni.

    De errol mar beszeltunk, es tudom, neked tetszik az a jovokep, ahol az erosebb mindent visz, a gyengebb meg igy jart, miert nem igyekezett jobban. Az eroseknek mindig is tetszik az ilyen vilagrend, bõszen hirdetik hogy az eros 5%-nak van csak joga a tuleleshez, es ha a harcnak az a vege, hogy a 95% elpusztul, akkor csak pusztuljon!

    Lehetne mashogy is? Amerika tortenelmeben is volt olyan idoszak mikor mindenki sajat magaert dolgozhatott. Olyan fejlodest produkaltak, hogy le kellett oket mesterseges modon allitani. Es semmi varazslatos dolog nem tortent, szimplan annyi, hogy amiert megdoldoztak, azt nem vettek el toluk mindenfele trukkel.
    Te ennyire nem tartod ezt eletkepes jovokepnek? Hagyni az emberiseget hadd fejlodjon a maga modjan? Hadd erjen el olyan dolgokat amelyeket a mai elnyomasra es kontrollra epulo vilagrend mellett sose fogunk elerni? Ne legyel magad ellensege.
  • Mike #22
    ez nem az akol melege, hanem egyszerüen szükség volt/van az összefogásra, különben Európa országai lemaradnak a többiektől
    mégha neked ez nem is tetszik, és mániád az elzárkózás
  • Yv@n #21
    "Majd kis chipekkel a seggünkben közlekedünk a világban"

    Ki mondta, hogy nem lesz kijárási tilalom? :)
  • bvalek2 #20
    A chip már megvan lényegében, csak nem a fenekünkben, hanem a zsebünkben. Akinél mobil van, arról tudni lehet hogy merre jár.
  • bvalek2 #19
    tőled nem vesznek ujlenyomatot, te az EU-n belül vagy

    Ugye milyen jó bent együtt az akolban? A trágya melegít, van széna, meg minden ami kell. De merjek csak kitenni a lábam, nem csak Amerika felé, hanem bármerre. Lesz még ennél rosszabb is, meglátod. Majd kis chipekkel a seggünkben közlekedünk a világban, hogy a Galileo rendszer követni tudjon. Persze csakis a saját érdekünkben...
  • bvalek2 #18
    Ez még mindig így van? Arról tudtam hogy a szovjeteknél akadályozták a belső mozgást. Mondjuk ezzel csak a saját gazdaságuknak ártottak, mert nem tudott mozogni a munkaerő az országban. A mi Uniónk okosabb, itt nincsenek a jobbágyok röghöz kötve. De azért van karám...

    Úgy látszik hogy fel lett osztva a világ eltartandó, és irtható rabszolgákra, akik vasfüggönnyel vannak egymástól elválasztva. Van két akol, egy amerikában, a másik európában, ahol kórusban kell bégetni, és akkor hagynak élni, egy gazdaságilag hasznos ideig. A tanyát elhagyni, van bekerülni pedig egyre nehezebb.

    A kerítésen túl vannak még emberi közösségek, és erőforrások, azokat katonai erővel, vagy gazdasági zsarolással kifosztjuk. Ott háborúk és zavargások vannak, gyerekek halnak éhen, vagy ők a katonák, és egymással lövetik agyon őket. Robotolnak a nyugati multicégek gyáraiban, vagy aberrált hájas manager seggfejek kéjelegnek velük 5 csillagos szállodákban.

    Vannak persze nagy birodalmak, melyek hatékonyan védik magukat, róluk hetente van hír a birkáknak, hogy ott milyen gonoszak, meg milyen rossz nekik, mert nincs elég szénájuk, és szegény ottani bakok nem közösülhetnek egymással, mindjárt sírva kell fakadni...
  • Mike #17
    dehogy
    ez válasz az amcsik baromságaira
    meg jó lenne ha tudnál olvasni:
    tőled nem vesznek ujlenyomatot, te az EU-n belül vagy, ellenben utazz csak el USA-ba