Berta Sándor

Új labdaadogató csábítja az európai topklubokat

A teniszben, a baseballban és más sportágakban megszokottak a gépi segítők, akik a labdákat adogatják a játékosoknak. Hasonló eszközt fejlesztett ki egy német férfi futballisták számára.

A 38 éves berlini szakember, Christian Güttler által megalkotott Footbonaut iránt máris számos nagy európai futballklub, többek között a Real Madrid és a Bayern München is érdeklődik. A rendszer rendkívül egyszerű módon működik. Egy 14 x 14 méteres játékterület oldalain összesen nyolc labdaadogató berendezést helyeznek el. A felületen 72 mezőt jelölnek ki, amelyek mindegyike két-két négyzetméteres és amelyeket piros lámpák határolnak. A játékosok számára egy hang jelzi, hogy éppen melyik készülék lövi ki a labdát. A futballisták feladata egyszerű: mindig abba a mezőbe kell lőniük, fejelniük stb. a labdát, amelyik piros lámpái felvillannak.

A módszer rendkívül hatásos, Güttler szerint egy játékos reakcióideje akár 2 másodperccel is jobb lehet. A rendszer lelke egy különleges szoftver, amely gyakorlatilag határtalan edzésvariációkat kínál. Beállítható a gyakorlatok sebessége, a köztük lévő idő és a játékosok jellemzői (gyorsaság, fordulékonyság stb.), így minden csapattag fokozatosan kijavíthatja a saját gyengéit. "Egy ilyen eszköz jelentősen javíthat a futballisták labdakezelési, labdalevételi képességein, lövési technikáin és pontosabban passzolhatnak" - közölte Stephan Nopp kölni sporttudományi szakember.

Nopp szavait alátámasztották az első sikeres tesztek. A 15 éves Tom Trybull, a harmadik ligában szereplő Union Berlin labdarúgója. Ő tartja jelenleg a Footbonaut-rekordot: 40-szer egymás után a kijelölt mezőbe jutatta el a labdát. "Gyorsabb és pontosabb lettem. Csupán tíz kísérletben vettem részt, de ez is rendkívül sokat segített" - szögezte le a Tom Trybull.

Güttler tíz évvel ezelőtt vágott bele a készülék fejlesztésébe. A berlini férfi tanulmányozta a szakirodalmat, konzultált az edzőkkel és játékosokkal, majd a programba összesen 3,8 millió eurót fektetett be. Nem véletlen, hogy a topklubok máris élénken érdeklődnek a megoldás iránt. Legutóbb éppen Thomas Schaaf, a Werden Bremen edzője és Klaus Allofs, a csapat menedzsere látogatott el a fejlesztőhöz.

Szintén felfigyelt az eszközre Jürgen Klinsmann, a Bayern München leendő trénere és már jelezte látogatási szándékát a Real Madrid, a Barcelona és az olasz válogatott is. A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) pedig Oliver Bierhoffot, a Nationalelf menedzserét és Andreas Köpke kapusedzőt küldte el Berlinbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #9
    ja úgy reális
    :D:D:D
  • ericghar #8
    a cikkíró a magyar játékosokra gondolt
  • ihateworkdays #7
    A magyar focin az segítene, ha visszaküldenék a "profik" helyet taz egészet a grundfoci világába.;) Azaz nem fizetünk a játékosoknak, hanem azok a felesleges idejüket fordítsák játékra, ha szeretnének játszani. Ami ma megy az bohóckodás. Legszebb példája ennek az NB I. átkeresztelése Professzionális Nemzeti Bajnokságra (PNB) volt.
    Kérdem én, hogy hol van ez a foci a többi nemzet profi bajnokságaitól a játékosok képességeit tekintve?
    (Segítek: sehol.)
  • Adenoma #6
    magyar focin ez sem segítene ugye? :D
  • Sippie #5
    "Güttler szerint egy játékos reakcióideje akár 2 másodperccel is jobb lehet"
    az nem 2 tized akar inkább lenni?
  • szedRick #4
    ZSeniális!
  • Kagemusha #3
    Tényleg ügyes! No de: az ilyen emberektől nem sajnálom.
  • Dexxter #2
    Az érdeklődőket elnézve, szerintem bőven visszajön majd neki az a 3,8 millió euro. Jó befektetést csinált.
  • John Cena #1
    jó lehet ez a szerkentyű:)