Berta Sándor

Elkészült a foci EB adatátviteli hálózata

Alig több mint egy hónap van hátra a svájci-osztrák közös rendezésű futball Európa-bajnokságig. Az informatikai szakemberek már az utolsó simításokat végzik.

A futball-Eb hivatalos távközlési és számítástechnikai partnerei mindent elkövetnek, hogy az esemény lebonyolítása zökkenőmentes legyen. A szükséges infrastruktúra már gyakorlatilag kész, csak a tesztüzem és az éles próbák vannak hátra. A futball Európa-bajnokság megnyitójának közeledésével egyre több részletre derül fény, így lassan bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé. Az UEFA telekommunikációs partnerei egy nagy sebességű adatátviteli hálózatot építettek ki, így a mérkőzések kiváló minőségben és valóban valós időben lesznek közvetíthetők. A rendszer egyidejűleg 12 nagyfelbontású HD-jel, valamint további 18 hagyományos TV-jel továbbítására képes.

A távközlési vállalatok egyikének, a Telekom Austriának az illetékesei úgy becsülték, hogy az Európa-bajnokság ideje alatt várhatóan két petabájtnyi vagyis 2000 terabájtnyi adatot továbbít majd a hálózat.

"Ez körülbelül háromszorosa annak az adatmennyiségnek, amennyi az Osztrák Nemzeti Könyvtár iratállományának teljes digitalizálásakor keletkezne" - közölte Hannes Ametsreiter, a Telekom Austria (TA) marketing és ügyfélszolgálati ügyekért felelős elnöke. A rendszer alapját a meglévő osztrák optikai kábelhálózat képezi, amelynek a teljesítménye 90 Gbps. "Ezzel a sebességgel egyetlen kétórás időtartamú DVD-film továbbítása egyik helyről a másikra csupán egy fél másodpercet vesz igénybe" - tette hozzá a szakember.

Rudolf Fischer, a TA vezérigazgatója elmondta, hogy Bécsben nem csak a döntőt rendezik meg, hanem ide került a Nemzetközi Közvetítő Centrum (IBC) is, amely egy igazi multimédiás központ. Az IBC-ből vezérelik és felügyelik a televíziós közvetítéseket és innen továbbítják az adást a világ minden tájára. A központban több mint 1000 újságírót és tudósítót tudja majd végezni a munkáját és egész Ausztriában - külön a futball Európa-bajnokság miatt - több, mint 1200 új telefonvonalat és 6700 szélessávú, kábeles, illetve vezeték nélküli internethozzáférést építettek ki. A TA szorosan együttműködik a Swisscommal, amely a svájci közvetítésekért felel. A Swisscom összesen 13 kilométer optikai és 100 kilométer rézkábelt fektetett le. "Az infrastruktúra már készen áll. Fontos, hogy ezeket a hálózatokat az Európa-bajnokság után is fel fogjuk használni digitális televíziós műsorszórásra, elektronikus üzleti, biztonsági és tanulási célokra" - szögezte le végül Hannes Ametsreiter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #5
    ez dög jó:

    "A rendszer alapját a meglévő osztrák optikai kábelhálózat képezi, amelynek a teljesítménye 90 Gbps. "Ezzel a sebességgel egyetlen kétórás időtartamú DVD-film továbbítása egyik helyről a másikra csupán egy fél másodpercet vesz igénybe" - tette hozzá a szakember."

    Csak most még kell a két oldalon valami baromi drága hálozati szerkentyű (10 darab 10Gbps kártya???) és még drágább Storage rendszer amely képes a jelenlegi 15000 rpm-es SAS diszkek 50-szeres sebességére... és akkor minden rendben. :) Mehet a film.
  • geli13 #4
    és ezt hogy is akarják? közvetlenül csatlakozunk fel az osztrák szerverre? az egész világ? miért nem a környező országok szervereire küldi a jelet? aztán meg tovabb... akkor alig kéne sávszél ausztriában... netről menni fog? vagy csak kábelelőfizuval?
  • shabba #3
    A magyar internetezők napi adatforgalma úgy 1 petabyte körül lehet. Szóval ez a 2 PB adat, idehaza úgy 2 napi internet forgalommal ér fel. Az európa bajnokság 23 napig tart, szóval időarányosan ez úgy tizede a hazai netes forgalomnak.
  • Cat 02 #2
    "Ez körülbelül háromszorosa annak az adatmennyiségnek, amennyi az Osztrák Nemzeti Könyvtár iratállományának teljes digitalizálásakor keletkezne""

    És tizede a torrent oldalak által kezelt mennyiségnek :D
  • AzUs #1
    Legalább megadják a módját