Berta Sándor

Nem lesz mikrochip a focilabdákban

Az IFAB a döntés során figyelembe vette a futball emberi vonatkozásait, a játékszabályokat, valamint a technológia előnyeit, hátrányait és hatékonyságát.

A szervezet, amely a FIFA, valamint az angol, a skót, a walesi és az ír labdarúgó szövetség képviselőiből áll, egyidejűleg leállította a chipekkel ellátott labda, az úgyevezett Smartball további tesztelését is. Ahhoz, hogy az IFAB elfogadja az új technológia bevezetését a négy FIFA, illetve és a négy labdarúgó szövetségi tag háromnegyedének kellett volna támogatnia az ezt szorgalmazó javaslatot. Az újításokat csupán az angol, az északír és a skót tag támogatta, a walesi és a FIFA-tagok nem. Felmerült a gólvonal-kamerák elhelyezésének ötlete is, azonban a szervezet tagjai ezt az előterjesztést is leszavazták.

A műszaki segítség helyett Joseph Blatter, a FIFA és Michel Platini, az UEFA elnöke inkább a játékvezetői trió ötfősre bővítését támogatják, így egy-egy plusz asszisztenst helyeznének el a kapuk mögött. Az első öt játékvezetős mérkőzésekre - kísérleti jelleggel - várhatóan egy UEFA- vagy egy FIFA-tornán kerülhet majd sor. Jerome Valcke, a FIFA főtitkára szerint a döntéses hátterében az áll, hogy az intelligens focilabda és a gólvonal-kamerák alkalmazása további technikai eszközök előtt nyithatja meg az utat és így a futball elveszítheti emberi vonásait. "A focinak emberinek kell maradnia" - mondta a Hamburger Abendblattnak Michel Platini is. Ugyanezzel indokolta "nem" szavazatukat David Collins, a Walesi Labdarúgó Szövetség főtitkára.

"Úgy hiszem, itt a dal vége" - reagált az intelligens focilabda használatának elvetésére Brian Barwick, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) vezetője, de csalódottak voltak a Premier League képviselői is. "A technológia nagyon fejlett. A klubok mindenképp azt szerették volna, ha a 2009/2010-es idénytől bevezetik" - adott hangot csalódottságának Mike Foster, a Premier League főtitkára.

Mint ismeretes, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tavaly októberben adott utolsó esélyt a Smartballnak, amelyben a beépített chip érzékeli, hogy a labda áthaladt-e teljes terjedelmében a gólvonalon vagy sem, ezáltal megnyugtató módon megoldódhatnának a vitatott helyzetek. A Smartball bevezetésének elutasítása azonban azt jelzi, hogy a vitatott szituációk megítélése továbbra is sok vitára adhat majd okot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mcganyol #16
    jéghokiban ez így működik tudtommal. ha belövik (áthalad a vonalon) akkor villog meg dudál a kapu mögötti jelző. sosem állt még meg a játék ezmiatt, sosem tört ki verekedés, hogy érvényes volt e a gól vagy sem és (tudtommal) sosem hekkelték a rendszert, hogy már 20centivel a vonal elött is elkezdjen dudálni. Nem hiszem hogy ettől a hoki "embertelenebb", vagy hogy ez teret nyitott volna más technikai eszközök bevezetéséhez - mint pl elektromos ütő, vagy lánctalpas korcsolya - persze a sok bírónak így nehéz munkát adni...
  • Molnibalage #15
    Bezony. És akkor nem lenne sok szar lap, kiállítás, tizenegyes. Stb. Iszonyatosan sok meccs ment már bírói hiba miatt a szemem előtt, pedig nem sok meccset nézek. Már csak VB-t és EB-t, de ott sem mindet.
  • GodBadka #14
    Miért pont egyet? Akkor már miért nem minden játékos mellé egyet? Amúgy egy hülye chiptől, ami jelzi, hogy bent, volt-e, vagy sem, nem értem miért állna a játék? Csippant 1-et, vagy felvillant egy ledet, azt csókolom. A rendszereket meg lehet ellenőrizni. Mint, ahogy most is megteszik minden félidő elején, nem likas-e a háló, meg megszámolják, hogy tényleg 11-en vannak a pályán csapatonként. De ha csak videóbíró lenne, akkor se értem mitől állna többet a játék, mint most. Gólnál, vagy vitás eseteknél, így is van, hogy percekig áll a játék, mert vitatkoznak a játékosok. A negyedik (ötödik) bírónak meg másodpercek alatt elékevernék a monitorra a kérdéses eseményt. Ennyi.
  • mad mind #13
    Még egy bírót a pályára. Akkor mindkét térfélre lesz egy bíró és nem marad le a hosszú indításoknál.
  • Adenoma #12
    tény, hogy kapu mögül szart sem lát, ott van még a háló, és ha meg szemből akarja látni a dolgokat, akkor meg a kapust zavarja.


    de nekem akkor sem tetszett volna a chipes ötlet, mert megbuherálom a kaput, és akkor is szól, ha nincs gól. akkor mi van?
    meg egy kétes helyzet miatt nem kéne percekre leállítani a játékot, hogy tényleg gól volt, vagy nem.
  • Vorpal #11
    Azt szeretem az emberekben, hogy azt hiszik a világról, hogy ha egyszerű, akkor az a maga idejében nem volt innovatív és új - még a perspektivikus rajzot is fel kellett találni - nem beszélve a vallásról.

    "A progresszió az amikor mindenki más halad és te sem állsz." - vagy mennyél vissza az erdőbe és nemes egyszerűséggel dögölj éhen mint a mókusok.
  • danz #10
    És a föld lapos, ha fene fenét eszik akkor is, szrunk mi a technikába mert megtehetjük , jól leszavazzuk oszt leshettek, és ha rajtunk múlik a száz év alatt folyamatosan fejlődő foci most jól meg fog állni, mert az olyan szééép :)
    Meg pontosan 2vel több bíró van mint amennyi a meccsekre kell, ezért nekünk kötelességünk 2-2 vakegérnek munkát adnunk, akik hátulról vagy a kapust zavarva, vagy ugyanúgy nem látva rendesen de majd jól eldöntik hogy az biz gól volt-e, mikor a nagy kavarodásban többen is a kapuban tobzódtak, de az öreg Sasszem és fia majd büszkén kiáll a nézők elé hogy bekaphassátok ez gól volt és kész, ide lőjetek :))
  • SuspiciousC #9
    En orulok az ilyesfajta dontesnek. En csak szornyulkodni (es iszonyatosakat asitani) tudok amikor egy amerikai foci (vagy mas modernebb sportag) meccsen leall az egesz, semmi nem tortenik mert a birok epp a videot nezik. Borzalmas... Es igen (nem fanatikus, de focidrukker vagyok), az egyszerusege (technikatol fuggetlensege) is a szepsege a focinak.
  • t0ma #8
    "A focinak emberinek kell maradnia"

    hat ezen beszartam....

    legalabb ne mondananak semmit, csak annyit, hogy kesz, nem vezetjuk be. jonnek itt ien parasztvakitassal, ocsem.
    de szivesen meghallgatnek egy fanatikus focsidrukker velemenyt is
  • Cat #7
    Nem én mondtam, hanem ez a FIFA egyik érve. Mint írtam, én sem értek egyet vele, a tisztánlátás kedvéért említettem meg. Ha utánanézel, egyre többen kampányolnak a technikai eszközök bevetéséért (nemcsak a csapatok, hanem a bírók is), de a FIFA mereven ellenáll - lásd most még a chipet is lefújták.

    http://news.google.com/news?ned=us&hl=en&ned=us&ie=UTF-8&ncl=1139967504