Berta Sándor

Megváltoztatták a német szerzői jogi törvényt

Bírálta a német parlament által a múlt héten elfogadott és átdolgozott szerzői jogi törvényt a zeneipar, mondván a jogszabály túl engedékeny és nincsenek benne konkrétumok.

A módosítást a CDU/CSU és az SPD támogatta, a Zöldek, az FDP és a Die Linke ellenezte. "Az újjászületett törvény több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol" - közölte Stefan Michalk, a Német Zeneipari Szövetség vezetője. A legfontosabb változás, hogy ezentúl a kiadók közvetlenül az internetszolgáltatóktól kérhetik az illegálisan másolt tartalmak csereberélésével vagy letöltésével gyanúsított felhasználók személyes adatainak (nevének, címének, telefonszámának stb.) kiadását. Ehhez azonban konkrét gyanúra van szükség és az információk megadására csak egy bíró kötelezheti a szolgáltatókat. A zeneipar pont ez utóbbi kitételt kifogásolja.

"Az adatok kikérése továbbra is bírósági eljáráshoz kötött, ami plusz költségeket jelent a számunkra. Mindez oda vezethet, hogy a károsultak egyszerűen hoppon maradnak" - tette hozzá Stefan Michalk. Tény, a szervezetnek az általa évente tett több tízezer feljelentés miatt tekintélyes összeget kellene kifizetnie az előfizetők adataiért cserébe. S valóban felmerül a kérdés, hogy az egész procedúra megéri-e?

Vannak ugyanakkor a könyv-, a film-, a zene-, a szoftver- és a játékipar számára kedvező változások is, mint például, hogy az üzletszerűen elkövetett ügyekben a kiadókat és a szerzőket nagyobb kártérítés illeti meg. Vagyis különbséget tesznek aközött, hogy valaki a maga kedvére töltött le egy zeneszámot vagy annak tovább értékesítéséből pénzt is szerzett. Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter elmondta, hogy akit nem üzleti érdekek vezérelnek, azt a jövőben megvédik a túlzott büntetésektől, mivel a törvény rendelkezik arról, hogy a kisebb szerzői jogsértéses ügyekben csak 100 eurós büntetés szabható ki. A cél az utóbbi tétellel egyértelműen az volt, hogy különbséget tegyenek az unokájának két dalt letöltő nagypapa és a több ezer dolláros kárt okozó felhasználó között.

Christian Solmecke ügyvéd szerint azonban még így is lehetnek problémák a jogszabállyal, ugyanis a német alkotmánybíróság nemrég első fokú ítéletében kimondta, hogy a távközlési adatok kizárólag a súlyos bűncselekmények felderítésére használhatók fel. Amennyiben pedig a döntés jogerős lesz, úgy a zeneipar ismét csapdába kerülhet. A német szerzői jogi törvény módosítása egyébként tavaly novemberben merült fel először, az elképzelést a német kormányon kívül számos szövetségi tartomány vezetője is támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peetig #2
    Már megint a kiadók hőbörögnek. Komolyan mondom, ezek csak akkor lennének elégedettek, ha minden ilyen perben milliós kártérítés és halálbüntetés lenne az ítélet. A végén kiderül, hogy gyilkolásért kevesebb és könnyített börtön jár, mint egy szaros mp3 illegális birtoklásáért.

    Mi van, köcsögök, nem telik újabb S mercire???
  • Frosty01 #1
    A zenei ipar nincs csapdában. Maximum az idióta kiadók.