Gyurkity Péter

RIAA - kémszoftverek is jók a kalózok ellen

A napokban megrendezett State of the Net konferencián a RIAA első embere technológiai megoldásokat javasolt a kalózmásolatok ellen, így szóba került a szűrők és a titkosítást akadályozó programok felhasználása is.

A konferencián nagy hangsúlyt helyeztek a jogvédett tartalmak védelmére, ehhez kapcsolódóan pedig a kalózmásolatok, vagyis az illegális példányok visszaszorításának problematikájára. A nagy amerikai zenekiadókat tömörítő RIAA elnöke, Cary Sherman, többek között arról beszélt a vita alatt, hogy automatikus szűrőkkel lehetne megakadályozni a kalózpéldányok gyors terjedését, mivel az eddigi próbálkozások nemigen vezettek tartós eredményre.

A beszéd egyes részletei a YouTube oldalára is felkerültek, így a kritikusok közvetlenül az elnök beszéde alapján ítélhetik meg a szövetség várható stratégiáját és annak valószínű lépéseit. Sherman szerint segítségre van szükségük a jogvédett tartalmak megfelelő védelméhez, ez a segítség pedig az automatikus szűrők képében jelenhet meg, amelyeket akár az internetszolgáltatók szintjén, az általuk alkalmazott routerekben és egyéb hálózati eszközökben használhatnának fel. Itt természetesen több választási lehetőség van, az egyik alternatíva az előre elkészített közös lista használata, amely a tartalomszolgáltatók kérései alapján állna össze és tartalmazná a jogvédett anyagok ismertetőjegyeit, lenyomatait. Ez már persze részletkérdés, a fő hangsúly a megoldás alkalmazásán van.


Az elnök által elmondottak alapján a RIAA számít arra, hogy a felhasználók különböző titkosítási módszerekkel igyekeznek majd elkerülni a szűrőket és ezzel együtt természetesen a felelősségre vonást. Éppen ezért olyan megoldásokra is szükség van, amelyek vagy dekódolják ezen eljárásokat, vagy a felhasználók számítógépén, egyéb programok részeként szép csendben megakadályozzák a titkosítási eljárások alkalmazását. Ez már kimeríti a kémszoftverek fogalmát, hiszen az adott eszközöket a felhasználók tudta nélkül telepítenék és azok rejtve végeznék feladatukat.

Szerintük mindez oktató jelleggel működne, arra hívná fel ugyanis a jogsértők figyelmét, hogy az illegális másolatok terjesztése nem helyeslendő és komoly következményeket von maga után. Az már más kérdés, hogy a szervezet kritikusai hogyan vélekednek az ilyen és hasonló megoldásokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxy27 #33
    Azért kiváncsi lennék hogy mekkora procit raknának aba a routerbe amivel vissza akarják fejteni a titkositást? Sőt ezek szerint meg akarják akadájozni a titkositást az oldalakon akkor simán láthatják az otp web oldalán az átutalásaimat? mert ugye az is titkosit.
    A másik dolog meg mivel hogy minden adatárolo után általánydijat kell fizetni azaz jogdijat a vélt letöltések után igy ha veszek egy adathordozót arra jogossan töltök mert kifizetem a jogdijat vagy nem??????
  • arrakistor #32
    az én gépemre még okos programozók hasznok krekkjei sem telepítettek ezidáig vírust, nemhogy egy ilyen telesz*rnyakú politiKUSS !
  • arrakistor #31

  • arrakistor #30
    hát a dekódoláshoz sok szerencsét kívánok nekik az elkövetkezendő tízcsilliárd évre,
    a kódolást megakadályozó programot , pedig, mint vírust egyrészt ugyanolyan joggellenes és patkány dolog feltelepíteni kormányrészről, mint kalózrészről,
    ráadásul nem ma jöttem le a falvédőről hogy egy ilyen zsírfejű okostojás nekem bármit is feltelepíccsen kívülről a gépemre az engedélyem nélkül.

    úgyhogy viszonlágytojás!
  • turul16 #29
    "Éppen ezért olyan megoldásokra is szükség van, amelyek vagy dekódolják ezen eljárásokat, vagy a felhasználók számítógépén, egyéb programok részeként szép csendben megakadályozzák a titkosítási eljárások alkalmazását."

    Nekem van egy olyan erzesem, hogy ezugyben mar osszefekudtek egy nagyobbacska ceggel.
  • asdasdasd #28
    Ez csak marketing. A lényeg, hogy elmondhassák, hogy ők komolyan veszik a filecsere elleni védekezést. Különben mindenki otthagyná őket. Ebből így nem lesz semmi.
    Ami szerintem reális veszély, hogy általánydíjat szednek az internet előfizetésből. Ha adathordozókon ezt el tudták sütni, itt is meg fogják oldani.
  • bakagaijin #27
    Én öreg vagyok, emlékszem arra, hogy a Philips is megszívta már ezt a Cactus-szal. Hiába no, vannak emberek akik nem tanulnak, de ők sosem fognak.
  • FoodLFG #26
    Már várom, hogy mikor csinálnak filmet ezekről a zavartakról. Mondjuk valami scifi filmet, mert kb olyan messze állnak a valóságtól.. Oda jók lesznek.
  • Praetor #25
    Jóvan, nem csak nekem volt dejavu érzésem...
  • Praetor #24
    Hihetetlen, hogy emberek nem tanulnak mások hibáiból... Ennek a nagyon bölcs RIAA-s embernek nem villant be az elméjébe az, hogy a Sonynak mennyibe fájt a rootkit ügy?!?