Berta Sándor

Nem emel vádat fájlcserélők ellen a wuppertali ügyészség

Meglepő fordulattal zárult a helyi fájlcserélők ügye Németországban, az okozott csekély kár miatt ugyanis nem kell bíróság előtt felelniük.

A döntés precedens értékű és míg az érintettek örülnek, a zeneipar meglepődött és felháborodott a nem várt fordulat hallatán. Németországban új divat kezd kibontakozni, az ügyészségek egyre kevesebbszer emelnek vádat a meggyanúsított fájlcserélők ellen. A wuppertali ügyészség most egészen odáig ment, hogy közölte: a jövőben nem hajlandó az ilyen ügyekben eljárást indítani a fájlcserélők ellen.

"A nyomozásokba fektetett energia, illetve a kiszabott büntetések aránytalanul nagyok lennének az okozott kárhoz képest. Túl sok erőnket kötik le ezek az ügyek és az adófizetőknek nagyon sok pénzébe kerülnek. Ráadásul a felpreseknek csupán az volt a céljuk, hogy megkaphassák a szolgáltatóktól a gyanúsítottak személyes adatait, hogy később kártérítést követelhessenek tőlük. Kiderült továbbá az is, hogy a fájlcserélők nem anyagi haszonszerzés miatt követték el tetteiket" - jelentette ki Ralf Meyer, a wuppertali ügyészség főügyésze.

A bejelentés - érthetően - nagy feltűnést keltett Németországban. A zeneipar felháborodott, a fájlcserélők természetesen örülnek, míg a Düsseldorfi Főügyészség azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el az ügyben. A cél annak kiderítése, hogy a wuppertali ügyészek helyesen és jogszerűen jártak el, amikor ejtették a vádakat. Axel Stahl, a Düsseldorfi Főügyészség munkatársa is megerősítette, hogy a zeneipar gyakorlatilag az IP-címek felkutatására használja a vádhatóságokat.

Meyer és kollégái nem vitatják, hogy az illegálisan másolt zeneszámok letöltése az internetről, illetve terjesztése a világhálón törvénybe ütköző cselekedet. A szakember elmondta, hogy a zeneipar csak idén januárban és februárban a wuppertali ügyészségtől 2000 IP-cím tulajdonos személyes adatainak kiderítését kérte. Ez azonban nem csak nehéz, de drága mulatság is. Egy IP-cím megszerzése akár 50 euróba is kerülhet. "Az esetek 99 százaléka azonban nem jut el a bíróságra. Vagy túl kicsi az okozott kár, vagy legfeljebb magánvádas eljárásban folytatható. Ezenkívül, amikor egy számítógépet többen is használnak, szinte lehetetlen kideríteni, ki is volt a letöltő vagy a terjesztő" - közölte Ralf Meyer.

Daniel Knöll, a Német Zeneipari Szövetség képviselője visszautasította Stahl és Meyer szavait és követelte, hogy az ügyészek - feladatukhoz és kötelességeikhez híven - minden bűncselekményt derítsenek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GVili #8
    Be kéne fizettetni a jogvédőkkel azt az 50 eurót amibe az IP ellenőrzése kerül, utána meggondolnák, hogy hány eljárást indítanak!
  • Razgon #7
    Erre csak annyit lehet mondani, MUHAHAHAHA!!!

    Remélem a jövő héten nem az lesz a hír, hogy Ralf Meyert baleset érte...
  • Riddick #6
    Na, fejlödnek a németek :d
  • arrakistor #5
    majd szépen megtanulnak a zeneiparban élősködő nagyorrúak dógozni.
  • waterman #4
    "Ezenkívül, amikor egy számítógépet többen is használnak, szinte lehetetlen kideríteni, ki is volt a letöltő vagy a terjesztő"
    - börtönbe az egész családot.. haha.

    #3 - nem kell elképzelni:) be kell perelni minden második fiatalt, akinek netje van. sőt börtönbe azokkal is.

    sőőt, szerintem a jogvédők már akkor kivonulnának a fekete kocsival a ház elé, mikor valaki megrendeli a netet. már látom is, hogy a modemet bekötik, a szerelő elhagyja a házat, user leül a gép elé, csengetnek, user kinyitja az ajtót és a jogvédők viszik meghurcolni..
  • dez #3
    "Daniel Knöll, a Német Zeneipari Szövetség képviselője visszautasította Stahl és Meyer szavait és követelte, hogy az ügyészek - feladatukhoz és kötelességeikhez híven - minden bűncselekményt derítsenek fel."

    Elképzeltem.
  • nickwearby #2
    Aztaaa :)
    Minden elismerésem Ralf Meyer-nek és tsainak,
    vannak még értelmesen gondolkodó emberek,

    remélem még sokan követik a példájukat.
  • FoodLFG #1
    Hát mit lehet erre mondani ?
    Szerintem senki sem sajnálja a zeneipar, ha igazuk van, ha nem.