Gyurkity Péter

Nagy kiadókkal lép szövetségre a MySpace

Elsősorban az Apple iTunes elleni küzdelem fokozását szolgálja a közösségi oldal és a nagy zenei kiadók között létrejött megállapodás, amelynek értelmében a MySpace jogvédett tartalmakat kínál majd letöltésre.

A portál a négy nagy közül immár hármat tudhat saját táborában, ezek pedig a következők: Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment és Warner Music Group. A három újdonsült partner szerzői joggal védett tartalmakat, elsősorban természetesen videókat és zenét kínál majd a felhasználóknak, több különböző csomagban, ezeket azonban kiegészítik a csengőhangok, koncertjegyek és egyéb termékek.

Chris De Wolfe, a MySpace vezérigazgatója elmondta, hogy az elkövetkező három-négy hónap alatt további kereskedelmi funkciókkal egészítik majd ki a kínálatot. Ennek érdekében számos egyéb szórakoztatóipari szereplővel tárgyalnak, ám ezekről a tárgyalásokról egyelőre nem árult el bővebb információt. Arra sem volt hajlandó választ adni, hogy vajon a negyedik nagy, az EMI is csatlakozik-e a társasághoz, vagy a belátható jövőben külön utat jár majd. Egyelőre annyit tudunk, hogy a portálon található mintegy 5 millió előadó és művész profilját különböző kereskedelmi szolgáltatásokkal kapcsolják össze, kiszolgálva ezzel a nagyjából 30 millióra rúgó rajongói tábor igényeit.

A videókat és zenei tartalmakat alapvetően kétféle módon szerezhetik majd be az internetezők. Az ingyenes változat reklámokból tartja fenn a szolgáltatást, míg a fizetős tartalmakért értelemszerűen a felhasználóknak kell majd pénzt kiadniuk. A MySpace Music ezzel elméletileg az iTunes egyik legerősebb riválisává válhat, bár sok múlik majd azon, hogy a kiadók milyen feltételekkel bocsátják rendelkezésre a különböző tartalmakat. Siker esetén a piac mintegy 70 százalékát uraló óriást is megszorongathatják, ebben nyilván az oldal meglévő felhasználói tábora sokat segíthet.

Elemzői vélemények szerint a kiadók számára mindenképpen jó választás az oldal, ám az iTunes egyelőre nem forog veszélyben, mivel ez utóbbi erősen támaszkodik az Apple saját eszközeire, ami meglehetősen biztos hátteret nyújt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziipp #4
    Minden 6. ember zenész/v. zenésznak tarta magát MySpace-n. Az se rossz.
  • Ludi94 #3
    "Az ingyenes változat reklámokból tartja fenn a szolgáltatást"
    Még több reklám? Mit nem reklámoznak még?
  • julius666 #2
    A + bevétellel csökkenhetne az oldalon található reklámok száma. Én azért hagytam ott, mert egyszerűen nem lehetett tőlük normálisan átlátni az oldalt.
  • Lavigne #1
    "Elsősorban az Apple iTunes elleni küzdelem fokozását szolgálja"
    lol, bazdmeg, ez pont úgy hangzik mintha az iTunes occsó' warez oldal lenne :D