Gyurkity Péter

A Warner is feladja a másolásvédelmet

Legalábbis az Amazon esetében, amelynek oldalán MP3-formátumban teszi elérhetővé tartalmait. A Wal-Mart alig egy éves pályafutás után bezárta letöltőszolgáltatását, az Apple iTunes pedig a Fox filmjeivel bővül ki.

Az Amazon még szeptemberben indította be saját online zeneboltját, ahol az EMI és az Universal vezetésével kötött megállapodás alapján másolásvédelem nélkül kínálják a nagy kiadók által felkarolt előadók produktumait. Most végre a Warner Music is csatlakozott a csoporthoz és szintén DRM-mentes formában, az MP3-formátum adja hozzá a bolthoz saját kínálatát.

A cég, amely olyan előadókat támogat, mint a Red Hot Chili Peppers vagy a Linkin Park, az együttműködés részeként speciális bundle ajánlatokat is elérhetővé tesz majd, emellett pedig másutt nem kapható zeneszámokat is ígérnek, egyfajta speciális, kiegészítő ajánlatként. A zenebolt árai nagyon kedvezőek, hiszen a mintegy 3 millió zeneszám nagyjából egyharmadát mindössze 89 centért kínálják, amivel az iTunes 99 centes ajánlata alá ígérnek. A másolásvédelem hiánya pedig azt jelenti, hogy a vásárlók gyakorlatilag bármilyen hordozható eszközön meghallgathatják a számokat, ami igencsak fontos napjainkban.

Az Apple sem tétlenkedik, ugyanis egyes források arról számoltak be, hogy az iTunes hamarosan a 20th Century Fox mozifilmjeivel bővül ki. A részleteket még nem ismerjük pontosan, ám a Financial Times értesülése szerint a filmeket korlátozott ideig kölcsönözhetjük majd ki az online boltból. A két cég nem hajlandó nyilatkozni az ügyben, az elemzők szerint pedig a hír újabb bizonyítéka annak, hogy a kiadók és filmstúdiók végre egy valós, újabb terjesztői csatornát látnak az internetes szolgáltatásokban.

Eközben a Wal-Mart - alig egy évvel az indulás után - bezárta saját megoldását, miután a Hewlett-Packard bejelentette, hogy nem folytatja a bolt megnyitását és üzemeltetését lehetővé tévő szoftver fejlesztését. Érdekes módon az amerikai üzletlánc nem keres újabb partnert, így bár továbbra is értékesítenek majd fizikai formátumban, dobozban megjelenő teljes filmeket, a letöltésekkel végleg felhagynak. Azt nem közölték, hogy a rövid pályafutás alatt hogyan alakultak az eladási mutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • katt777 #19
    Bármilyen tömörített zeneformátum értéke ZERO. Hiányzik belőlük a ZENE lényege, a teljesség. Jobb lenne matematikusokat nem a zene közelébe engedni. Még rádióban is hallani, hogy szar mp3-ból nyomják a számokat. A zene analóg felvételben igazi, mert abból nem hiányzik semmi, minden más parasztvakítás.
    Kinek jutna eszébe 30M dollárt kérni egy Mona Lisáért, amelynek minden 10 mm2-ből 7 hiányzik, de távolról azért Mona Lisá-nak látszik?
    Aki tömörített formátumért pénzt követel, szemét tolvaj, aki fizet érte, az meg idióta.
    A sok öntömjénező sztárzenész veri a nyálát, hogy meglopják, ahelyett, hogy olyan lemezt adna ki, amilyent megvesz a fogyasztó, mert az sem totál hülye, hogy max. 1 slágerért megvegyen egy lemezt horribilis áron. Persze, akkor a "zenész"-nek el kellene menni dolgozni.
    Másodsorban meg a forgalmazóknak nem ártana forgalmazni is valamit, nem csak azt, amiért külön fizetnek, és amit reklámoznak. Mo-on pl. még egy olyan boltot nem láttam, ahol választék lett volna a szó teljes értelmében, és ha keresek valamit, azt hiszik a Marsról jöttem. Akkor hol vegyem meg magamnak a lemezeket?
  • dez #18
    LOL és LOL. Egyátalán nem kell ahhoz high-end, hogy kijöjjön az mp3 vacaksága (főleg 192k alatt). De ezt már 4 hsz-szel előtted is leírtam. De jó, hogy egyesek csak süketelnek (a süketek végülis mit is csinálhatnának), olvasni meg nuku.
  • Permissive #17
    azért arra kíváncsi lennék hogy kicsiny országunkban hány embernek van csak zenehallgatásra elkülönített szobája, benne kézzel gyártott hangszórókkal, cd kiegyensúlyozó lemezekkel, csőveserősítővel, aranycsatlakozóval stb..
    nekem jó a "kukás" mp3 is:))
  • dez #16
    Ezt nem írtad. No és honnan szedsz te studióból származó wav-okat? Még nem találkoztam ilyennel.

    Mellesleg egy CD-s anyag is lehet teljesen jó, high-end célokra alkalmas (sok high-endes CD-t használ, persze alaposan megválogatja, milyen CD-t), és persze lehet nagyon rossz is. De ha olyan rossz, akkor már az is rossz volt, amiből konvertálták. Messze nem csak a bitszám számít, és a mintavételi freki! Sőt!
  • who am I 7 #15
    Ki beszélt itt CD-ről leszedésről te okostóni?Olyanról nem hallottál még, hogy a studióban felveszik wav-ba?Te tök, és azt rakják fel?Az má magas mi?:P Amit a CD-ről leszedsz a cd-fizikai korlátai miatt lesz szarabb minőség mintha a studiós wav-ot kapnád.Persze, egy otthoni kisrádióban ez marhára mind1, inkább akiknek komolyabb cuccuk van, azoknál jön ki.
  • dez #14
    Izé, a CD-ről szedett wav hogy is lesz jobb, mint a CD maga? :)

    Egyébként meg nem wav-ban, hanem veszteségmentes FLAC-ben, APE-ben (=Monkey's Audio), vagy AAC-Lossless-ben érdemes szedni, fele-harmada fileméret.
  • dez #13
    Nem kell ahhoz "nagyon hi-fi őrült"-nek lenni, hogy egy <192k-s mp3 ne legyen jó. Nem mindenki PC speakeren, 20k-s "házimozirendszeren", vagy ultragagyi fülhallgatón hallgat zenét.
  • who am I 7 #12
    Szerintem meg jogos a "rejtett" gúny.És inkább te vagy a köcsög láma.Sok helyen le lehet szedni wav-ba is a zenéket, és az jobb minőség mint a CD.Ennyit erről.Valahol már kifejtettem a véleményemet ezekről a zenékhez tartozó idióta csecsebecsék (amiket te is mondasz, bóritó,grafika falófasz stb).Ez a netes megoldás inkább azoknak jó akik szeretik a zenét esetleg értenek hozzá, és hallgatni veszik meg.
  • FoodLFG #11
    Szerintem arra értette, hogy ha legalább pénzt ad érte, akkor már legalább CD minőséget kapjon. Itt _elsősorban_ nem a minőségen van a hangsúly.
  • sathinel #10
    veszteség? a CD is digitálisan tárolja a zenét. Ha normális tömörítés megy nem nagyon veszed észre hacsak nem vagy nagyon hi-fi őrült, de akkor meg nem igazán ilyesmin jár az esze az embernek hogy cd, vagy mp3 legyen. de ha nem akarsz a hátadon cipelni egy lemezjátszót, akkor nagyon jó az mp3.