Berta Sándor

A MySpace-t ostromolja a Facebook

A közösségi portálok között világszerte sokáig a MySpace volt az etalon. Azonban az elmúlt hónapokban a Facebook dinamikusan fejlődött és ennek a folyamatnak most már látható eredményei is vannak.

A Facebook tavaly szeptemberig szinte kizárólag a főiskolások és az egyetemisták közösségi portálja volt, azonban a vezetői úgy döntöttek, hogy mindenki számára elérhetővé teszik a szolgáltatásait. Akkor sokan attól tartottak, hogy a lépés kétségkívül elősegítheti az oldal felhasználóbázisának bővülését, ám attól féltek, hogy így pont két legfőbb varázsa, az exkluzivitás és a védettség veszik majd el.


A 23 évesen dollármilliárdossá lett alapító, Mark Zuckerberg

Nos, az elképzelések az előbbi tábor tagjainak véleményét igazolták, hiszen a bejelentés után a Facebook látogatóinak száma rendkívül gyorsan emelkedni kezdett. Tavaly október óta a regisztrált angol tagok száma 448 000-ről 6,5 millióra nőtt. A Nielsen/Netratings piackutató cég felmérése szerint ezzel az adattal a honlap megelőzte legnagyobb riválisát, a MySpace-t, amely jelenleg csupán 6,4 millió regisztrált taggal büszkélkedhet. A látogatói szám növekedése leginkább Nagy-Britanniában érzékelhető.

A Facebook egy másik területen is piacvezető lett. A látogatói töltik ugyanis a legtöbb időt, 991 millió percet az oldalon. A Bebo tagjainál ugyanez az adat csak 600 millió perc, míg a MySpace esetében 540 millió perc. Egy átlagos Facebook-tag havonta 2 órát és 32 percet tölt el a portálon. A Bebo esetében ez az érték 2 óra 15 perc, a MySpacenél pedig egy óra 25 perc. Nem véletlen tehát, hogy a dinamikus fejlődő közösségi portál felkeltette a nagy vállalatok érdeklődését és néhány nappal ezelőtt a Microsoft már ajánlatot is tett a Facebook megvásárlására. A szoftveróriás már 2006-ban szövetségre lépett a Facebook.com-mal, most pedig 5 százalékos részesedést vásárolna a vállalkozásból, amiért akár 300-500 millió dollárt is fizetne - közölte a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A Microsoft nem kommentálta a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    Azért más volt céget alapítani a garázsban a 80-90-es években mint 2000 után, amikor igazán fellendült az IT ipar és igazán elkezdett elterjedni szélesebb rétegekben.
  • kricsi #2
    Mint pl a google-is eset? :)

    Arra a két fiatalra gondolok, akik ugyanilyen cipőben jártak, mint ez a szerencsétlen:)
  • raingun #1
    Nem fér a fejembe hogy ezeknek a srácoknak honnét van pénzük ezeket a dolgokat elindítani... Ha a szaktudásuk és öttletük meg is van hozzá, ez akkor is irgalmatlan sok idő és pénz. (szerverek bérlése)