Gyurkity Péter

Microsoft: újabb esély az XP-nek?

Elemzői latolgatás szerint a szoftvercég a belépő szintű, olcsó mobil és asztali számítógépek sikere esetén újabb esélyt adhat a kivonulóban lévő operációs rendszernek, avagy annak egy változatának.

Az már jóval korábban kiderült, hogy Redmond az eredetileg meghirdetett január 31-i határidő helyett egészen június 30-ig folytatja az XP-licencek értékesítését, ezt követően azonban a korosodó szoftver mellett kitartók kénytelenek lesznek megelégedni a korlátozott terméktámogatással - újabb példányok a Microsofttól már nem kerülnek ki. A problémát az jelentheti, hogy az olcsó megoldások elterjedése esetén a Vista nem töltheti ki az egyre szélesedő űrt.

Megoldást jelenthet viszont - legalábbis a külső elemzői vélemények szerint - az XP értékesítésének folytatása, illetve az operációs rendszer egy új, speciális igényeket kielégítő változatának piacra dobása. Itt az első lépést az Asus Eee PC elterjedése jelentené, ezt követően ugyanis a szoftvercég háza táján is felerősödhet az XP továbbélésének gondolata, amelynek jelenleg nincs esélye az érvényesülésre. Márpedig az világosan látszik, hogy a Windows Vista nem helyettesítheti minden szegmensben elődjét, különösen olyan termékek esetén, amelyek nem érik el a kívánt ár- és teljesítményszintet.

Napjainkban egy belépő szintű, kifejezetten olcsó konfiguráció alacsony frekvenciájú processzort, 512 MB memóriát, valamint alap grafikus vezérlőt és kisméretű kijelzőt tartalmaz. A Vista számára ez a legtöbb esetben nem elégséges, így mindenképpen lenne ráció az XP esetleges megtartásában. Az már más kérdés, hogy a Microsoft hajlandó lesz-e meglépni az eddig következetesen tagadottat, illetve előállnak-e egy új változattal, amely kifejezetten az OEM-gyártók igényeit elégítené ki.

Utóbbiak számára jelenleg marad az alapértelmezett telepítő módosítása, bizonyos komponensek elhagyása - az otthoni felhasználóknak pedig az nLite. Az Eee PC esetében az XP 1,8 GB-ot foglal el, amely a mindössze 4 GB-os háttértárolón már jelentős helynek számít - egyelőre kérdés, hogy a mobil és olcsó asztali termékek gyártói meddig lesznek hajlandók elmenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #42
    láttam én már Beryl-t 900 megaherces gépen is kiválóan futni 256 mega RAMmal és 64 megás Geforce4MX440-nel. és állítom hogy ha az Aerob*zi meglátná a gumiszerűen pattogó elasztikus ablakokat, amiik mőgé úgy tudsz benézni hogy lehúzod a felső szegélyét ami nyúlik stb.. meg a 3dben forgó deszktopot és azt hogy milyen könnyű és egyszerű használni, utána hányingert kapna a fapados Visztától és a kukába dobná dobozostul...
  • ProClub #41
    Nekem az az érzésem, hogy ugyan jól számoltak a Moore törvénnyel, viszont azzal nem számoltak, hogy többek között az utóbbi időben teret nyert alternatív és alacsonyabb gépigénnyel rendelkező rendszerek kissé megváltoztatják az emberek hozzáállását. Lásd Beryl/Compiz, ami ugyanazt tudja 1.5 GHz-en, mint a Vista/Aero 2x2.6 GHz-en (sem).
  • floatr #40
    Hozzászokhattál már volna h a mikorszofték nem szoktak tökölni az optimalizálással :)
    "úgyis megveszik az új vasat"
  • arrakistor #39
    a különbség mindössze annyi csak hogy érzékeltessem: hogy explorerrel egyáltalán semmilyen divx-et nem tudok akadásmentesen lejátszani, explorer nélkül vagy geoshellel viszont akad olyan divx amit folyamatosan lejátszik a 300 Mhz(!)-es gépem.
  • arrakistor #38
    taskbar helyett ott van az Alt+Tab... ellenben a System Tray az néha még nekem is jól jönne erre az esetre viszont ott van az említett alternatív ablakkezelő , nekem a Geoshell vált be erre a célra a legjobban. És mindjárt érezhetően fel is gyorsul a 300 megaherces gépem ha nem foglalja le a 10% system resource-t az a b*zi explorer.
  • tomcsa4 #37
    Arrakistornak abban igaza van, hogy Win keresője szánalom. DEfragmentálásról ne is beszéljünk.
  • tomcsa4 #36
    Én már 2-3 éve szoktam akkor kilőni az explorert, ha újra kell indítani a gépet (egy program restartot igényel). Lelővöm és újraindítom, néhány program bekajálja. Aminél nem sikerül, akkor valódi restartot nyomok (az sem sok idő).
  • freemanone #35
    Akkor kiemelem a lényeget, mert látom itt csak fikázni zud mindenki:

    "ha kilövöm a p*csába az explorer-t és megköszönöm szépen az eddigi közreműködését akkor is egy teljesértékő operációs rendszer van előttem az képernyőn."

    Szal, explorer.exe nélkül hacsak le nem cseréled mint ahogy tanult kollega írta:
    ProClub: "Szomorú leszel, az Explorert a legegyszerűbb lecserélni, még hivatalosan támogatott is. Lásd Talisman Desktop, Stardock szoftverek, stb."

    Így lényegében kilövöd az ablakkezelőt, a start menut, az asztalt ect. A lényeg, hogy ennyi erővel 1 shell-ből is tolhatnád... simán kilőni nincs sok értelme, igaz minimális de kényelmetlenségekkel jár. A taskbar nem dísznek van ;] Ha valaki megtanulja használni oprendszertől függetlenül függetlenül jó szolgálatot tesz. A másik meg hogy aki az alap "file kezelőt" használja az vessen magára. Nem létszükség a rendszer futtatásához, de vagy maradjon vagy le kell cserélni.

    BTW: diplomás megjegyzés.... elég sokra tartod magadat és biztos vagyok benne hogy még összefutunk itt SG-n, de valahogy a felfogásod néhány apró esetben elég "fura"... hogy finoman fogalmazzalak és ne sértselek végig totálisan. You're a tipical case of PEBKAC. That's it Dude. OFF
  • arrakistor #34
    és a többi...
  • arrakistor #33
    nem beszélve a total commander beépített keresőről (sem) amivel a duplikált fáljok (név- és/vagy méret- és/vagy dátum-azonosság szerint) keresésére is lehetőség van, vagy kereshetsz, méretmaximum, méretminimum, dátum vagy attribútumok szerint. összességében FÉNYÉVEKKEL többet tud mint az a kis "aranyos kiskutyuskás" és valljuk be nevetségesen sz*r és még indexeléssel eggyüt b*zilassú f*s beépített hányadék windows kereső...