Berta Sándor

Windows XP lesz a Pekingi Olimpián

Újabb komoly kritikát kell elviselnie a Microsoft menedzsmentjének. A Pekingi Olimpia hivatalos számítástechnikai partnere, a Lenovo ugyanis közölte: Windows XP kerül az általa szállított számítógépekre és notebookokra.

A hivatalos indoklás szerint a Windows Vista még nem kiforrott és nem elég stabil ahhoz, hogy a Pekingi Olimpia ideje alatt használni lehessen. Leon Xie, a Lenovo menedzsere hozzátette: azért döntöttek így, mert az Olimpiai Játékokon megbízható és stabil operációs rendszerre van szükségük. A döntést támogatta a jövő évi Olimpiai Játékok Szervezőbizottsága is. Egyetlen kivételt jelent, hogy Windows Vistát telepítenek az atléták által internetezésre használt számítógépekre. A testület egyúttal döntött arról is, hogy biztonsági okokból nem hoznak létre külön vezeték nélküli hálózatot sem.

A vállalat összesen 17 000 asztali számítógépet, 800 notebookot, 700 szervert, valamint 2000 nyomtatót adott át a szervezőbizottságnak. Mint ismeretes, a Lenovo már augusztus 10-én leszállította az utolsó számítástechnikai eszközöket, amelyeknek a tesztelését - a cég 150 szakemberével közösen - már meg is kezdték a helyi szervezők. A Pekingi Olimpia küzdelmei 7 városban összesen 56 helyszínen zajlanak majd, 39 versenyközpontot, valamint 17 adat- és szervezőközpontot állítanak fel.

A számítógépeken az olimpia alatt rendkívül sok alkalmazás fut majd, beleértve a játékok irányítási és szervezési rendszerét, a személyzeti beosztást, a versenyek időbeosztását, az akkreditációt, a logisztikát, a sportolók adatait, a kvalifikációkat, időmérést, eredménykijelzést és a jegyárusítást, valamint ezek üzemeltetik a Lenovo olimpiai falvakban levő internetes termeit is. A 2008-as Pekingi Olimpia mérete minden eddigi játékot meghalad. A 2006-os Torinói Téli Olimpia hasonló szakaszában a Lenovonak mindössze harmadennyi terméket és technikust kellett felvonultatnia. 2008 augusztusára az informatikai nagyvállalat helyszíni technikai és támogató személyzete meghaladja majd a 400 főt.

A Microsoft számára a Lenovo és a szervezőbizottság döntése koránt sem jött jókor, hiszen korábban Gianfranco Lanci, az Acer elnöke is élesen bírálta a Vista korai piacra dobása és az operációs rendszer hibái és instabilitása miatt a konszernt. Lanci a Dell, a Lenovo és HP nevében is beszélve közölte, hogy az üzleti megrendelők gyakran kérik, hogy a megvásárolt PC-ket inkább szállítsák XP-vel és ezt alátámasztja az a korábbi hír is, miszerint pont a Vistával kapcsolatos gondok miatt egyre többen keresik az XP operációs rendszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BiroAndras #24
  "egyébként szeretem mikor valaki megtanul valamit, és azt hangoztatja hogy ez a legjobb a világon."

  Történetesen én még soha senkitől nem hallottam olyat, hogy a VS-nél bármi is jobb lenne.

  "Aztán látok olyanokat akik programozóként dolgoznak cégeknél, és nekik mindegy min programoznak"

  Én is programozó vagyok. ÉS VS nélkül is tudnék dolgozni, már csak azért is, mert C16-on BASIC-ben, meg DOS-ra Pascal-ban is. Viszont A VS-en sokkal hatékonyabban tudok dolgozni.
  Attól, hogy ököllel is be tudsz verni egy szöget a falba, még sokkal ésszerűbb kalapácsot használni.
 • Benedicht #23
  Hat, nekem az idezett reszlet szerint ugy tunik, hogy akar VS-t is hasznalhatnak...
 • sathinel #22
  Use the Visual Studio .NET IDE and Grasshopper to Deploy .NET Apps on Linux!

  ITT a cikk!

  egyébként szeretem mikor valaki megtanul valamit, és azt hangoztatja hogy ez a legjobb a világon. Aztán látok olyanokat akik programozóként dolgoznak cégeknél, és nekik mindegy min programoznak..... Pl programozóversenyeken mit használnak? visualstudiót?


  VI. BME-KTH 24 órás Nemzetközi Programozóverseny
  "Sem az elektronikus előválogatón, sem a helyszíni döntőn nincs megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan. A helyszíni versenyen a résztvevők a saját maguk által hozott számítógépeken dolgoznak, a szervezők csak elektromos áramot és a verseny idejére létrehozott helyi hálózathoz való csatlakozást biztosítják. Természetesen a viadal során tilos a csapattagoknak a külvilággal kommunikálni."

  programozónak mindegy hogy van-e visualstudio. Csak az informatikusok, vagy akik annak mondják magukat esnek hasra tőle.
 • asdasdasd #21
  Ugyebár ezek célgépek lesznek, fut rajtuk pár egyedi olimpiai alkalmazás, mást nem is tesznek rájuk.
  Az érthető, hogy nem Vista-t tesznek rá, mert minek, semmi szükség rá, úgy sem használnának ki belőle semmi újdonságot, akkor már XP olcsóbb.
  Linux-ot meg ott veri meg az MS, hogy létezik egy VisualStudio, amivel viszonylag gyorsan lehet fejleszteni.
  Bár Kínától elvártam volna, hogy csak azért csinál egy saját oprendszert, hogy az USA-nak betegyen, de valószínüleg annyi kapcsolódási pontja van az olimpiai rendszernek a külső országok felé, hogy ezt nem vállalták be. Meg ugye pénz beszél...
 • Cactus #20
  Engem nem nagyon izgat ez az Xp vs. Vista téma. Az új notimra ha kértem, ha nem, akkor is pistát raktak, a driverek is ahhoz valók. Bár elvileg a honlapról leszedhetem az xphez, ha akarom.

  És hogy így meg úgy szar a pista, hát nem tom, nekem megy minden eddig, ugyanúgy mint xp-n. Szóval amíg ez így is marad, addig nincs ok a panaszra. Jó az az xp is, de hát akárhogy is, sose lesz tökéletes oprendszer.
 • floatr #19
  Nagyjából egyébként reális a dolog. Az XP-t már elég régőta gyúrja mindenki, hogy ismerje/kiismerje. Egész vállalatok fognak éveket várni a migrálással, nemhogy egy hülyebiztosnak szánt olimpiai rendszer. Én sem kockáztatnék egy kivégzést azzal h beújítok valamit
 • sh4d0w808 #18
  Már más írta, hogy a Vista SP1 egyenlőre csak ígéret. A másik dolog az, hogy nekiálltak tesztelni a rendszert, hogy az olimpiára minden korrektül működjön; teljesen nyilvánvaló, hogy már nem fogják lecserélni az XP-ket Vistára.

  DrFantastikus: köszönjük, leülhetsz, egyes!
 • DrFantastikus #17
  IDIOTA MOCSKOS TELHETETLEN DOGOK !!!!

  > joo hogy nem a koo'korszakban kezdtek el felkeszulni mar a 2008-as olimpiara !?!?!?!?!?!?!!

  > ugyis pont akkor fog beszarni az egesz berendezes amikor a leginkabb szukseg lenne majd ra !!! SZAR Windows XP !!!!!
 • feamatar #16
  nem értem minek fikázák alap xpt se... míg nem volt netem, addig egyedül a Riddick gámához kellett sp anélküól jól elvolt az ember...
 • barii #15
  hát az aki odaig jutott hogy olimpian vizilabdazok, nem sokat volt ideje arra, hogy informatikai kariert fusson be.. szvsz