SG.hu

Térinformatikai technológiát tesz nyilvánossá az Autodesk

Egy népszerű koordinátarendszer-kezelő szoftver közzétételével vonja be a nyílt forráskódú közösséget térinformatikai fejlesztéseibe az Autodesk.

Az Autodesk bejelentette, hogy koordinátarendszer- és térképvetület-kezelő technológiát adományoz a térinformatika területén működő nyílt forráskódú közösségnek. A Mentor Software cégtől és annak alapítójától, Norm Olsentől megvásárolt szoftver segíti a felhasználókat a földrajzi koordináták könnyebb átalakításában és pontos térinformatikai elemzések végrehajtásában. Az Autodesk várakozása szerint a felhasználók körében elterjesztett szoftver technológia gyorsabb innovációt eredményez, melyből a vállalat ügyfelei is előnyre tehetnek szert. Norm Olsen, az Autodesk által adományozott technológia létrehozója és fejlesztője vezető szoftverfejlesztőként csatlakozik az Autodesk csapatához.

A vállalat legújabb megoldása a világszerte 3000-nél is több használatban lévő koordináta-rendszer közötti átalakításhoz szükséges vetületek és transzformációk használatát támogatja. "Azzal, hogy a vállalat a nyílt forráskódú közösségnek adományozta a webes térképezési (MapGuide Open Source) és térinformatikai adat-hozzáférést biztosító (FDO) technológiákat ismételten bizonyította elkötelezettségét, hiszen olyan megoldáshoz segítette hozzá a nyílt forráskódú termékek felhasználóit, amely eddig elérhetetlen volt számunkra" - mondta Frank Warmerdam, az Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) elnöke. "Örülünk továbbá Norm Olsen csatlakozásának és várakozással tekintünk a felhasználókkal való hatékonyabb együttműködés elé a gyorsabb technológia fejlődés és innováció érdekében" - folytatta Warmerdam.

"Az Autodesk azért támogatja ismét a nyílt forráskódú termékek felhasználóit, mert ezzel gyorsabb innovációt, gyakrabban frissülő termékeket és alacsonyabb árakat tudunk nyújtani ügyfeleinknek. Az Autodesk a jövőben is szorosan együtt kíván működni a nyílt forráskódú közösséggel annak érdekében, hogy segítse a technológiák bevezetését és fejlődését" - mondta Lisa Campbell, az Autodesk Geospatial alelnöke.

"Örülök annak, hogy a nyílt forráskódú közösség hozzájuthat az általam létrehozott és gondozott szoftverhez" - mondta Norm Olsen. "Számos nagy szoftverfejlesztővel építettem ki jó kapcsolatot, akik mind lojálisak a fejlesztésemhez, megvásárolták a szoftver licencét és beágyazták a technológiát a térinformatikai termékeikbe. Az adományozás előtt a szoftver összes fejlesztése az én felelősségem volt. Mostantól rajtam kívül számtalan más fejlesztő is dolgozhat ezen a technológián és hozzájárulhat saját javaslataival, ötleteivel. Örömmel csatlakozom az Autodesk csapatához, hiszen a vállalat a térinformatikai és tervezőszoftverek fejlesztőjeként, a kereskedelmi és nyílt forráskódú szoftverek szerepét és értékét egyaránt felismerte" - fejtette ki Olsen.

Az Autodesk a technológia közzétételét az évente megrendezett Free and Open Source Software for Geospatial (FOSS4G) konferencián jelentette be Victoria városában (Kanada, Brit-Kolumbia), amely a nyílt forráskódú térinformatikai rendszerek fejlesztőinek és felhasználóinak találkozója. A konferencia résztvevő nem csak tanulhatnak egymástól, illetve a különböző bemutatókból, de lehetőségük nyílik a jövőbeni együttműködések megalapozására is.

A technológia jelenleg az Autodesk saját szoftvertermékeibe, többek között az AutoCAD Map 3D és az Autodesk MapGuide Enterprise termékekbe beépítve működik, amelyeket már több ezer szervezet használ világszerte. Az Autodesk szoftvermérnökei jelenleg a forráskód nyilvánossá tételét készítik elő: pontos dokumentációt készítenek hozzá és nyílt forráskódú projekteknek megfelelő formába öntik. A vállalat a szoftvert várhatóan 2007. végén adja át nyílt forráskódú projektként az OSGeo szervezetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!