SG.hu

Linuxra váltott a Magyar Szabadalmi Hivatal

A Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) összes irodai informatikai szolgáltatását Linux kerneles Open Enterprise Server alapú clusterre állította át.

A 2006-ban elindult projekt célja a nyílt forráskódú technológiák előnyeinek kihasználásával egy biztonságos, nagyteljesítményű informatikai rendszer megteremtése volt. A nyílt forráskódú szoftverek, és a ráépülő megoldások jelentős európai térnyerését mutatja az is, hogy az elmúlt években az Európai Unió tagállamainak meghatározó vállalatai és kormányzati intézményei tértek át a nyílt forráskódú megoldások használatára. Az Európai Bizottság januárban kiadott jelentése szerint például 2010-re az Európai Unió összes IT szolgáltatásának 32%-a nyílt forráskódú szoftverekre fog épülni. A jelentés készítői szerint a nyílt forráskódú szoftverek használata jó esélyt biztosít arra, hogy az európai gazdaság 2010-re világszinten az egyik legversenyképesebb gazdasággá váljon.

Az MSZH-ban 2007. februárja óta üzemelő új rendszer egyszerűbb, átláthatóbb és nagyobb rendelkezésre állást biztosít. A projekt kivitelezésével egyidőben megtörtént az üzemeltető személyzet átképzése is. A projekt keretében az MSZH számos új nyílt forráskódú technológiára épülő alkalmazást is bevezetett, többek között az KET szerinti elektronikus ügyintézést lehetővé tevő rendszer is SUSE Linux Enterprise 10 szerveren fut.

"A 90-es évek közepe óta használunk Novell termékeket, 2002 óta pedig a Novell Magyarország munkatársai műszaki támogatást is biztosítanak számunkra. A most megvalósított rendszer egy hosszú előkészítő munka eredményeképpen került bevezetésre, melynek átadásával a Hivatal dolgozói egy hatékonyan üzemeltethető informatikai háttérrendszer segítségével végezhetik napi munkájukat - mondta Juhász Miklós, az MSZH főosztályvezetője. "További nyílt forráskódú technológiák bevezetését is tervezzük mind szerver, mind desktop oldalon, valamint a jövőben egyedi alkalmazásfejlesztéseink platformja is a Linux lesz. Ettől a lépéstől az informatikai költségek további csökkenését várjuk"- tette hozzá Juhász Miklós.

2006-ban a Novell Magyarország munkatársai a Hivatal informatikai vezetőivel közösen tanulmányt készítettek a költséghatékony nyílt forráskódú technológiák hivatalban történő alkalmazásáról. A tanulmány készítése során a kliens és a szerver oldali megoldások mellett felmérték az alkalmazás oldali területeket is. A tanulmány eredményeképpen több projekt - köztük a tisztán Linux kernel alapú cluster bevezetése - indult el. A 2006-ban indult projekt célja a NetWare alapú cluster átállítása volt Linux kerneles Open Enterprise Server alapú clusterre.

Az Open Enterprise Serverre történő frissítéssel a Hivatal kihasználhatja a nyílt forráskódú világ előnyeit, hiszen ez az egyetlen Linux kiszolgáló, amely minden NetWare szolgáltatást támogat és így rendkívül egyszerűen illeszthető be egy NetWare hálózatba. Emellett a Linux kerneles Open Enterprise Server kiváló alkalmazásszerver is, amit az MSZH a webes levelezés és egy JAVA alkalmazás futtatása során használ. A több mint egyéves előkészítő munka során minden egyes komponenst tesztelték a Novell munkatársai.

A projekt eredményeképpen 2007 februárjától egy tisztán Linux alapú Open Enterprise Server alapú cluster biztosítja a Hivatal teljes irodai informatikai szolgáltatásait. A projekt kivitelezésével egyidőben megtörtént az üzemeltető személyzet átképzése is. A 2007. januárjában üzembe állított, KET szerinti elektronikus ügyintézést lehetővé tevő rendszer is LINUX alapokon, JAVA környezetben, nyílt forráskódú komponensekkel támogatja az Interneten keresztüli rugalmas hivatali ügyintézést. A rendszer üzembe állításához kizárólag a SUSE Linux Enterprise Server 10 beszerzése jelentett licenc költséget, minden további alapkomponenshez ingyenesen jutott hozzá a Hivatal. Így a beruházásra fordított keret szinte teljes egészét a szolgáltatások magas színvonalú kiépítésére fordíthatták.

"A versenyképesség ma kiemelt szerepet játszik az Európai Unió tagállamaiban is, melyet alátámaszt az is, hogy egyre több vállalati és kormányzati intézmény tér át a nyílt forráskódú megoldások használatára kihasználva azok előnyeit. Kutatók szerint az Európai Unió nyílt forráskódú szoftverekre (FLOSS - Free/Libre and Open Source Software) fordított beruházásainak megduplázása a teljes EU GDP 0,1 %-os éves növekedését eredményezi. Ez több mint 10 milliárd Euró megtakarítást jelent évente az Európai Unió számára. Az, hogy a Magyar Szabadalmi Hivatal is Linux alapra helyezte át teljes irodai informatikai infrastruktúráját ismét nagy előrelépés azon az úton, hogy a Novell Linux vezető szerepet töltsön be a szerver-operációs rendszerek piacán" - mondta el Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

"Egy informatikai rendszer költségét alapvetően az operációs rendszer határozza meg, hiszen befolyásolja a rendszer üzemeltetését, biztonságát, megbízhatóságát, folyamatos rendelkezésre állásának biztosítását. Az MSZH-nál bevezetésre került Linux kernel alapú Open Enterprise Server biztonságos, kiváló rendelkezésre állású megoldás, amely lehetőséget teremt a Hivatal számára, hogy teljes mértékben kihasználja a nyílt forráskódú szoftverek előnyeit" - tette hozzá Szittya Tamás.

Az MSZH több mint 10 éve használja a Novell megoldásait. 2003-ban a Hivatal egy konszolidációs projekt keretében egységes Novell alapú informatikai infrastruktúrát épített ki. Ennek keretében a Novell legfejlettebb hálózati megoldásait beépítő rendszer került kialakításra, amely biztos alapot nyújt az informatikai felügyelethez, és hatékonyan támogatja a Hivatal munkáját. Első lépésként egy egységes eDirectory címtár bevezetésére került sor, mellyel a felhasználói adminisztráció lényegesen egyszerűbbé vált. A fájl és nyomtató szolgáltatás Novell NetWare, az egységes munkaállomás felügyelet pedig a Novell ZENworks segítségével valósult meg. 2005-ben megtörtént a régi levelező rendszer migrálása is a Novell csoportmunka-támogató szoftverére, a Novell GroupWise-ra. A projekt befejező fázisában az összes szolgáltatás egy cluster szerverre került át a Novell Cluster Services segítségével.

A Hivatal további tervei között szerepel a szerver oldali operációs rendszerek területén az egységesítés. Ennek részeként a jelenlegi Linux disztribúció, illetve a UNIX operációs rendszeren futó nagyobb alkalmazások is egységes SUSE Linux Enterprise Server 10 platformra kerülnek majd át. Kliens oldalon már folyik az OpenOffice.org és a SUSE Linux Enterprise Desktop tesztelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltika 007 #5
    "El is hiszem, csak az ott dolgozók valszleg a kisegítőben végeztek."
    Vagy pénz beszél...
  • MrImy #4
    Végre valami pozitív előrelépés.
    Megemlítenék egy példát, miért olcsóbb a Linux:
    1. informatikai kiadás tartalmazza a szakemberek munkáját is.
    2. Levelezés Linux alatt Thunderbird 1.5
    3. Levelezés Windows XP alatt Outlook 2000
    4. Újratelepítés: Linux 30-60 perc.
    5. Újratelepítés: Windows XP 30-90 perc.
    6. Irodai programcsomag: Linux alatt már fent is van (pl. OpenOffice.org) + Levelezés Thunderbird 2.0 .
    7. Irodai programcsomag: Windows alatt: 10-20 perc kb (Office 2003).
    8. Levelezés visszaállítása: Linux alatt (1 GB) kb 1 perc.
    9. Levelezés visszaállítása: Windows alatt (1 GB) kb 20-30 perc + egyéb szívások, mert !NEM kompatibilis! a 2k3 a 2k val.
    AZTÁN Vírusírtó, Tömörítőprogram, Codec-ek, Képkezelő program(ok)...
    Linux: ja ez is fent van már.
    Windows: igen... átlag +5 perc darabonként.

    DE! Független szervezetek képesek megállapítani, hogy a Linux sokkal drágább.
    El is hiszem, csak az ott dolgozók valszleg a kisegítőben végeztek.

  • PíszLávJuniti #3
    Számomra ellentétes jelentésű az "irodai informatikai szolgáltatás" és a "cluster" is.
  • KoS #2
    Valoban :)
    Azert remelem gyumolcsozo kapcsolat lesz.
  • JeD #1
    Nagyon helyes! Bár kissé vicces a Linux-ot és egy szabadalmi szervezetet egymás oldalán látni :D